Σε πρωτοφανή επίπεδα, άνω των 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα έκλεισε η χθεσινή μαραθώνια δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας, βγάζοντας νοκ άουτ τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος. Οι εναλλακτικοί πάροχοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για άνοιγμα της λιανικής αγοράς στην τελευταία δημοπρασία (ΝΟΜΕ) του χρόνου. Όμως τα όσα συνέβησαν οδηγούν σε μεγάλο πισωγύρισμα της αγοράς καθώς οι ελπίδες αποδείχτηκαν ψεύτικες. Τώρα υπάρχει ο κίνδυνος όχι μόνο να μην μπορούν να προσελκύσουν νέους πελάτες, προσφέροντας φθηνότερες τιμές αλλά να μην μπορέσουν λόγω του ύψους που έκλεισε η τιμή ανά μεγαβατώρα, να εξυπηρετήσουν ακόμη και τους υφιστάμενους. Έτσι, οι ιδιώτες αντί να κερδίσουν θα χάσουν μερίδιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία τους στην αγορά!
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη δημοπρασία (Ιούλιος 2017) έκλεισε στα 43,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σημαδεύτηκε μάλιστα με τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ ότι παρά την μεγάλη αύξηση της τιμής, εκείνη έχασε 8 εκ. ευρώ, σε σχέση με το τι θα κέρδιζε εάν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας τις διέθετε με την Οριακή Τιμή του Συστήματος.
Η ξέφρενη πορεία των τιμών που είχε σημείο αφετηρίας τα 32,05 ευρώ, πολύ γρήγορα ξεπεράστηκε χθες με τους μεταπωλητές ρεύματος (traders) να οδηγούν για άλλη μια φορά την κούρσα σε ανεξέλεγκτη πορεία. Ωστόσο η κατανομή των ποσοτήτων και οι κινήσεις των παικτών θα αποτυπωθούν σήμερα με τις επίσημες ανακοινώσεις από το ΛΑΓΗΕ.
«Κλαίμε» ήταν η απάντηση στελέχους μεγάλης εταιρείας του κλάδου, στο ερώτημα «πώς διαβάζει» η αγορά το αποτέλεσμα. Όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά μόνο η ΔΕΗ (αν συμμετείχε στην δημοπρασία) θα είχε όφελος να ανεβάσει σε τέτοια επίπεδα τις τιμές, επιβεβαιώνοντας τον απόλυτο αιφνιδιασμό της αγοράς που χάνει μια φθηνή πηγή ενέργειας.
Δεν είναι τυχαίο σύμφωνα με πληροφορίες ότι κάποιες εταιρείες αποσύρθηκαν από την διαδικασία μετά την επικίνδυνη στροφή που πήραν τα ΝΟΜΕ και φυσικά η κατάληξη δεν συμβαδίζει με τις μεγάλες προς δημοπράτηση ποσότητες που ανήλθαν σε 718 μεγαβατώρες.
«Θα οδηγηθούμε στα φαινόμενα του καλοκαιριού που είδαμε το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ αντί να συρρικνώνεται να αυξάνεται» παρατηρούσε παράγοντας της αγοράς, τονίζοντας ότι με τέτοιες τιμές ΝΟΜΕ, με την έκπτωση του 15% στους συνεπείς πελάτες από την ΔΕΗ και την επιβάρυνση του ΕΛΑΠΕ, από την οποία σημειωτέον απαλλάσσονται oι traders που εξάγουν το ρεύμα «είναι αστείο να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς».
Οι τελευταίες εξελίξεις συνηγορούν στην άποψη ότι οι δημοπρασίες δεν είναι το εργαλείο για να χάσει μερίδιο η ΔΕΗ, κάτι που αποτέλεσε τον αρχιτεκτονικό τους σχεδιασμό. Αυτό προϋποθέτει εναλλακτικές λύσεις που οι ιδιώτες προμηθευτές εκτιμούν ότι δεν μπορεί να δώσει η πρόταση της επιχείρησης για μετακίνηση 500.000 πελατών. Όπως αναφέρουν, η πρόταση αυτή πέρα από το γεγονός ότι στερεί από τον καταναλωτή το δικαίωμα της επιλογής του προμηθευτή θα είχε αξία για τους ιδιώτες εάν έδινε κίνητρα για σταθερή προμήθεια ρεύματος, κάτω από τις τιμές του ΝΟΜΕ. Κάτι τέτοιο όμως φαντάζει αδύνατο. Πέραν τούτου, ούτε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης δείχνει να αγκαλιάζει την προοπτική αυτή. Όπως δήλωσε πρόσφατα, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να περιοριστεί το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ και αυτοί, δεν είναι η μεταφορά των καταναλωτών. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μπαίνει πλέον σε μεγάλες περιπέτειες και το market test για το 40% του λιγνίτη φαντάζει ως μοναδική ευκαιρία για να ανακατευτεί η τράπουλα.
Μαριάννα Τζάννε newmoney.gr