Πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης σε οποιοδήποτε τίμημα και παρακάμπτοντας ουσιαστικά τη ΔΕΗ, ο ρόλος της οποίας περιορίζεται στο διαδικαστικό θέμα του νέου διαγωνισμού και στην ανάληψη των εξόδων, προδιαγράφει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Ενέργειας στο νομοσχέδιο-σκούπα για τα ενεργειακά. Ρόλο στο νέο εγχείρημα αναλαμβάνει αυτή τη φορά και η Βουλή, η οποία καλείται να επικυρώσει την ή τις συμβάσεις αγοραπωλησίας που θα προκύψουν από τον διαγωνισμό, ο οποίος ρητά προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί με σύμβαση.
Δεν αφήνει κανένα περιθώριο δηλαδή ο διαγωνισμός να καταστεί άγονος, που σημαίνει ότι οι μονάδες θα πουληθούν στην αξία που θα προσδιορίσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Αυτός είναι και ο λόγος που καλείται η Βουλή να κυρώσει τις συμβάσεις, αφού είναι δύσκολο για την εισηγμένη ΔΕΗ που δεν αποδέχθηκε το τίμημα του προηγούμενου διαγωνισμού και τον κήρυξε άγονο, να εγκρίνει χαμηλότερη ή ισόποση οικονομική προσφορά.
H τροπολογία ορίζει ρητά ότι η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών των εταιρειών του παρόντος νόμου σε ενδιαφερόμενα μέρη για την απόκτησή τους νομικά πρόσωπα, τα οποία θα αναδειχθούν ως προτιμητέοι επενδυτές στο πλαίσιο επαναληπτικής διαγωνιστικής διαδικασίας που θα προκηρύξει και θα διεξαγάγει η ίδια, με επιμέλεια και δαπάνη της, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών, η οποία θα κυρωθεί στη συνέχεια από τη Βουλή. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η κύρωση της σύμβασης με νομοθετική πράξη κρίνεται αναγκαία, καθώς οι συμβάσεις αυτές περιέχουν όρους και ειδικές ρυθμίσεις που δύναται να αποκλίνουν της κοινής νομοθεσίας, τόσο κατά την εκτέλεση όσο και κατά τη λύση τους. Η ΔΕΗ δύναται να ορίσει εκτιμητή και στην περίπτωση αυτή, ο εκτιμητής θα πρέπει να λάβει υπόψη του αντίστοιχες εμπορικές συναλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά (σ.σ. βλέπε πώληση μονάδων στη Γερμανία έναντι ενός ευρώ) και τα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού.
Η αναφορά συνδέεται με τη μοναδική νόμιμη προσφορά της «Μυτιληναίος» ύψους 25 εκατ. ευρώ για τη μονάδα της Μελίτης. Η ΔΕΗ θα δημοσιεύσει δημόσια πρόσκληση στην ιστοσελίδα της με την οποία θα καλούνται εντός 7 ημερών οι υποψήφιοι επενδυτές που συμμετείχαν στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία, καθώς και όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν προσφορές είτε για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών των δύο εταιρειών είτε για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της μιας από αυτές.
Η τροπολογία απαλλάσσει από ποινικές ευθύνες τη διοίκηση και τα μέλη του διοικητικού συμβούλιου τόσο της ΔΕΗ όσο και των νέων εταιρειών, αλλά και τους μετόχους της ΔΕΗ για τις αποφάσεις με σκοπό την αποεπένδυση. Προβλέπει, επίσης, ότι με την υπογραφή των συμβάσεων μεταβίβασης καταργείται ο μηχανισμός αναπροσαρμογής των προς δημοπράτηση ποσοτήτων ισχύος από τη ΔΕΗ (ΝΟΜΕ). Η τροπολογία προβλέπει επίσης «πάγωμα» των μισθολογικών αποδοχών των εργαζομένων που θα μεταβιβαστούν στις εταιρείες που θα πουληθούν, στα τρέχοντα επίπεδα.
Στόχος της ρύθμισης είναι να μην πάρουν 13ο και 14ο μισθό οι εργαζόμενοι, καθώς μετά την πώληση θα είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και δεν θα υπόκεινται στους περιορισμούς του μισθολογίου της ΔΕΗ.
Τέλος, προβλέπεται ρύθμιση για τη μεταφορά και εγκατάσταση στην Κρήτη από τη ΔΕΗ νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τις 31/12/2019, χωρίς την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας με σκοπό τη λειτουργική επάρκεια του νησιού για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών. Κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων χορηγείται άδεια εγκατάστασης και προσωρινής λειτουργίας διάρκειας δύο ετών στους σταθμούς που θα εγκατασταθούν νέοι αεριοστρόβιλοι.
Χρύσα Λιάγγου Καθημερινή