Με τους επενδυτές επιφυλακτικούς μέχρι να δουν τους όρους Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετόχων (SPA) και τη ΔΕΗ να προσδοκά στη διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή ο νέος διαγωνισμός για την πώληση του λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ στο Διαδίκτυο απευθύνεται στους επενδυτές που συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό αλλά και σε νέους. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος την Παρασκευή 15 Μαρτίου.
Οι ενδιαφερόμενοι που τηρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια της προκήρυξης θα υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας με τη ΔΕΗ και αμέσως μετά, στις 16 Μαρτίου θα έχουν πρόσβαση στο VDR για τον τεχνικοοικονομικό έλεγχο των μονάδων και παράλληλα θα παραλάβουν το πρώτο σχέδιο της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετόχων. Θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για το SPA, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν στις 7 με 8 Μαΐου.
Η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται αισιόδοξη για τη θετική κατάληξη του νέου εγχειρήματος, που φαίνεται να στηρίζεται κυρίως στη συμμετοχή εταιρειών από τρίτες χώρες και κυρίως την Κίνα. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΔΕΗ την περασμένη Πέμπτη για την Ημέρα της Γυναίκας, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της κινεζικής CMEC με την οποία η ΔΕΗ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τη Μελίτη αλλά και της China Energy η οποία συμμετείχε στον προηγούμενο διαγωνισμό από κοινού με τον όμιλο Κοπελούζου και αποσύρθηκε στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε βεβαιότητα για την κάθοδο των κινεζικών εταιρειών στον νέο διαγωνισμό, ενώ ως προς τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί από την Κομισιόν ανέφερε ότι εφόσον η Κομισιόν πιέζει την ελληνική πλευρά να πωλήσει τις μονάδες δεν είναι δυνατόν να απορρίπτει υποψήφιους επενδυτές με μόνο αιτιολογικό τη χώρα προέλευσής τους.
Κάτι τέτοιο, ανάφερε χαρακτηριστικά, ενδέχεται να οδηγήσει σε αποτυχία τον διαγωνισμό και τότε η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά στα στελέχη της Κομισιόν που χειρίζονται την υπόθεση και τα οποία θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους προϊσταμένους τους επιτρόπους. Οι αναφορές του κ. Παναγιωτάκη συνδέονται με την επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ε.Ε. προς τη ΡΑΕ τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία υπενθύμιζε συγκεκριμένο όρο έγκρισης της Πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κινεζικής State Grid - ελληνικού Δημοσίου που προβλέπει την αναθεώρησή της σε περίπτωση που κινεζική εταιρεία με τον ίδιο μέτοχο (κινεζικό δημόσιο) δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα. Η παρέμβαση αυτή της Κομισιόν έγινε λίγες μόλις ημέρες πριν εκπνεύσει η πρώτη προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τις μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης και συνδέθηκε εύλογα με τη συμμετοχή της China Energy στον διαγωνισμό.
Οι επενδυτές που συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό παραμένουν στο σύνολό τους επιφυλακτικοί. Θα δηλώσουν τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό στις 15 Μαρτίου, αλλά αυτό που θα κρίνει την τελική στάση τους θα είναι το κείμενο του SPA που θα τους παραδώσει η ΔΕΗ και οι τελικοί όροι που θα προκύψουν από τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις. Για την κοινοπραξία της τσεχικής εταιρείας Seven Energy με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ κρίσιμη παράμετρος παραμένει ο μηχανισμός επιμερισμού ζημιών-κερδών για μία εξαετία όπως διατυπώθηκε και επισήμως στην προσφορά που κατέθεσε στον πρώτο διαγωνισμό.
Η «Μυτιληναίος» που κατέθεσε και τη μοναδική προσφορά στον προηγούμενο διαγωνισμό εκτιμά ότι τόσο η τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας για τον νέο διαγωνισμό όσο και η προκήρυξη της ΔΕΗ δεν διαφοροποιούν τα πράγματα σε σχέση με τον λιγνίτη ως επένδυση σήμερα. Η πλευρά της κοινοπραξίας China Energy-Κοπελούζου τέλος, το ενδιαφέρον της οποίας είχε εστιαστεί στη μονάδα της Μελίτης αναμένει να ξεκαθαρίσει το καθεστώς τροφοδοσίας της μονάδας με λιγνίτη, θέμα που ο κ. Παναγιωτάκης εμφανίζεται διατεθειμένος να λύση με κάθε τρόπο, ακόμη και καταγγέλλοντας τη σύμβαση με την εταιρεία «Ορυχεία Αχλάδας».
Xρύσα Λιάγγου Καθημερινή