Σε αναθεώρηση των πλάνων για την παραγωγή των ορυχείων της προχωράει η ΔΕΗ στο πλαίσιο της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση του ακραίου σεναρίου πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου, ενώ σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και το Μαξίμου επανεξετάζεται και ο προγραμματισμός απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Κώστα Σκρέκα και του επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση, στην οποία τέθηκε το ζήτημα απόσυρσης των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων το 2025 αντί του 2023 που έχει προγραμματίσει η ΔΕΗ.
Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας πάντως ερωτηθείς σχετικά προσφάτως δήλωσε ότι ακόμη και εάν η κυβέρνηση έπαιρνε μια διοικητική απόφαση παράτασης του προγράμματος πέραν του 2023, η λειτουργία των μονάδων θα κριθεί με όρους αγοράς. Χθες ωστόσο, παρότι με όρους αγοράς θα έπρεπε να λειτουργούν όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ο λιγνίτης συμμετείχε στο μείγμα καυσίμου με ποσοστό μόλις 4% καθώς λειτούργησε μόνο η μονάδα 3 του Αγ. Δημητρίου. Ετσι, η μεγάλη πτώση της παραγωγής των ΑΠΕ (8%) υποκαταστάθηκε από το ακριβό φυσικό αέριο, το οποίο συμμετείχε στο μείγμα καυσίμου με ποσοστό 59% εκτοξεύοντας τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα 334,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η απάντηση κύκλων της ΔΕΗ στο γιατί χθες λειτούργησε μόνο μία λιγνιτική μονάδα είναι ότι η εταιρεία δεν είχε προβλέψει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί και οι τιμές θα ανέβουν ψηλά, και αυτό γιατί την προηγούμενη ημέρα (Κυριακή) είχαμε πολύ χαμηλά φορτία.
Σήμερα η ΔΕΗ αναμένεται να παραδώσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετήσιο πλάνο παραγωγής των ορυχείων της, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει τον διπλασιασμό της. Μάλιστα, σχετική εντολή έχει δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρμόδιες διευθύνσεις των ορυχείων Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. Η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου διασφάλισης της ομαλής τροφοδοσίας της χώρας σε ηλεκτρισμό σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης τη μετατροπή της λειτουργίας πέντε μονάδων φυσικού αερίου σε πετρέλαιο, και στο πλαίσιο αυτό το προηγούμενο δεκαήμερο έγιναν και τα απαιτούμενα τεστ των μονάδων προκειμένου να διαπιστωθεί η ετοιμότητά τους.
Εξάλλου σήμερα αναμένεται να καταθέσει στο υπουργείο και ο ΔΕΣΦΑ την προκαταρκτική μελέτη κόστους-οφέλους για την προσθήκη νέας αποθήκης στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Η προκαταρκτική μελέτη του ΔΕΣΦΑ προβλέπει και σενάριο αγοράς αντί ενοικίασης του FSU που θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Ρεβυθούσας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με τον απαιτούμενο χρόνο παραμονής του, οι οποίες θα συνεκτιμήσουν παραμέτρους όπως η εξέλιξη της ζήτησης και οι ώρες λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου. Ο ΑΔΜΗΕ συλλέγει στοιχεία για τη διαθεσιμότητα των μονάδων (φυσικού αερίου και λιγνιτικών) και βάσει ιστορικών στοιχείων καταρτίζει σενάρια εξέλιξης της ζήτησης σε ορίζοντα εξαμήνου, έναντι δεκαημέρου σε κανονικές συνθήκες.
Ο ΔΕΣΦΑ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ενημερώσει το υπουργείο και για την πορεία των συζητήσεων με την ιταλική Snam, για την αποθήκευση 1 δισ. κ.μ. αερίου στις εγκαταστάσεις της ιταλικής εταιρείας στη γειτονική χώρα. Σε εκκρεμότητα παραμένουν κρίσιμα ρυθμιστικά ζητήματα, με βασικότερο το πώς διασφαλίζεται η αποδέσμευση ισόποσης ποσότητας από το αέριο που παραλαμβάνει η Ιταλία μέσω του Τap και η εισαγωγή τους στο ελληνικό σύστημα, στην περίπτωση που τα ευρωπαϊκά συστήματα τεθούν σε κατάσταση συναγερμού και η κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να σταματήσει τις εξαγωγές.
Εταιρείες και αρμόδιοι φορείς εξετάζουν τα εναλλακτικά σχέδια διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων που θα συγκαλέσει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.
Χρύσα Λιάγγου Καθημερινή