Τη δυνατότητα να απελευθερώνουν φορτία ηλεκτρικής ενέργειας που δεν χρειάζονται σε περιόδους μεγάλης ζήτησης έναντι αμοιβής έχουν πλέον οι μεγάλες βιομηχανίες. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στη μεγαλύτερη ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος και μειώνουν την τιμή του ρεύματος στην αγορά εξισορρόπησης. Η πρώτη συναλλαγή στο πλαίσιο της υπηρεσίας απόκρισης ζήτησης έγινε από την «Αλουμίνιον της Ελλάδος».

Πρεμιέρα με φορτία της Αλουμίνιον της Ελλάδος έκανε η υπηρεσία Απόκριση Ζήτησης στην αγορά εξισορρόπησης, στην οποία γίνονται σε πραγματικό χρόνο αγοραπωλησίες ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστεί η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος. Μέχρι πρότινος υπηρεσίες εξισορρόπησης πρόσφεραν στο σύστημα έναντι αμοιβής μόνον οι συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα λόγω του περιορισμένου ανταγωνισμού οι τιμές να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα. Μέσω της υπηρεσίας Απόκρισης Ζήτησης, προσφορές πλέον στην αγορά εξισορρόπησης μπορούν να υποβάλλουν και οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης Απόκρισης Ζήτησης (ΦΟΣΕ Α/Ζ) που έχουν αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ και εκπροσωπούν βιομηχανίες και άλλους μεγάλους καταναλωτές. Οταν ο ΑΔΜΗΕ, που λειτουργεί την αγορά εξισορρόπησης, διαπιστώνει ότι έχει ανάγκη από πρόσθετη ενέργεια από αυτή που έχει δηλωθεί στην αγορά της επόμενης ημέρας για να καλυφθεί η ζήτηση, θα μπορεί να πάρει προσφορά και από κάποιον ΦΟΣΕ Α/Ζ για την ενέργεια που θα απελευθερώσει, περιορίζοντας την παραγωγή του χαρτοφυλακίου πελατών των. Η πλευρά της ζήτησης δηλαδή, δίνει εκείνη τη στιγμή στο σύστημα ενέργεια που θα παρήγαγε μια συμβατική μονάδα. Ο αλγόριθμος της πλατφόρμας του ΑΔΜΗΕ θα επιλέξει εάν θα αγοράσει την ενέργεια εξισορρόπησης από μονάδα παραγωγής ή από την πλευρά της ζήτησης, βάσει της χαμηλότερης προσφοράς. Η απόκριση ζήτησης αποτρέπει την ανάγκη χρησιμοποίησης των ηλεκτροπαραγωγών μονάδων δαπανηρής λειτουργίας σε περιόδους κατά τις οποίες η ζήτηση είναι αυξημένη, περιορίζοντας έτσι τα κόστη παραγωγής και τις τιμές για όλους τους αγοραστές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν και το ρυθμιστικό πλαίσιο της υπηρεσίας Απόκρισης Ζήτησης ολοκληρώθηκε από τις 30 Ιουνίου 2022, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου 2023 με την επιτυχημένη συμμετοχή του εργοστασίου της Αλουμίνιον της Ελλάδος, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες τόσο από πλευράς της Mytilineos που έχει συστήσει πρώτη στην Ελλάδα ΦΟΣΕ Α/Ζ, όσο και από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ, αφού δοκιμάστηκε η λειτουργικότητα της σχετικής πλατφόρμας ως προς τη συμμετοχή φορτίων (τελικών καταναλωτών) στην αγορά εξισορρόπησης. Πέρα από τη συνεργασία της με μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες, η Mytilineos έχει τη δυνατότητα να διευκολύνει τις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες απόκρισης ζήτησης, σωρεύοντας περισσότερα επιμέρους φορτία πελατών σε ένα μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο. Σε αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει ήδη πιλοτικά έργα σε κτίρια γραφείων πελατών της, στοχεύοντας να «ξεκλειδώσει» την ευελιξία των κτιρίων μέσα από φορτία ψύξης, θέρμανσης, φωτισμού και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Τον δρόμο της Mytilineos ακολουθούν τρεις ακόμη εταιρείες και συγκεκριμένα η ΔΕΗ, η Elpedison και η Sympower Greece (θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου Sympower). Oι τρεις εταιρείες έχουν επίσης διασφαλίσει άδεια ΦΟΣΕ Α/Ζ από τη ΡΑΕ και έχουν εγγραφεί στο Μητρώο του ΑΔΜΗΕ. Εχουν επίσης δηλώσει τα φορτία που μπορούν να διαθέσουν μέσω της υπηρεσίας Απόκρισης Ζήτησης και αυτό το διάστημα γίνονται από τον ΑΔΜΗΕ οι απαραίτητες δοκιμές προεπιλογής προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι πράγματι τα φορτία μπορούν να διατεθούν, διαδικασία που προβλέπει η λειτουργία της νέας αυτής υπηρεσίας. Οι συμμετέχοντες μπορούν να αλλάζουν τα διαθέσιμα φορτία, καθώς θα προσθέτουν νέους πελάτες. Ο ΑΔΜΗΕ προσδοκά στη γρήγορη εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη νέα υπηρεσία, προσβλέποντας μέχρι το τέλος του έτους να έχει στη διάθεσή του μερικές εκατοντάδες μεγαβάτ από την πλευρά της ζήτησης. Η Απόκριση Ζήτησης ως εργαλείο ευστάθειας του συστήματος θα γίνεται όλο και πιο σημαντική με τα χρόνια, καθώς θα αυξάνεται συνεχώς η στοχαστική παραγωγή των ΑΠΕ (μη ελεγχόμενη παραγωγή). Αυτός είναι και ο λόγος που η Κομισιόν στις προτάσεις της για τον νέο κανονισμό της αγοράς ηλεκτρισμού, προτείνει η Απόκριση Ζήτησης και η αποθήκευση να αποζημιώνονται σε μόνιμη βάση έναντι της δυνατότητας παροχής ισχύος στο σύστημα για λόγους ευστάθειας.

Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή