Υπέρβαση του στόχου για EBITDA 1,1 δισ. ευρώ το 2023 «βλέπει» η ΔΕΗ, η οποία αναμένει να κλείσει η χρονιά με λειτουργικά κέρδη που θα προσεγγίσουν το 1,2 δισ. ευρώ. Αυτή την εκτίμηση μετέφερε στους μετόχους της εταιρείας χθες κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης. Η κερδοφορία της εταιρείας σε επαναλαμβανόμενη βάση δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από τα ρυθμιστικά μέτρα τα οποία ελήφθησαν ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση, λόγω της καθετοποιημένης θέσης της, είπε ο κ. Στάσσης. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΔΕΗ δεν αντιμετωπίζει σημαντικές επιπτώσεις στο επενδυτικό πλάνο της και στο κόστος δανεισμού από τη μεγάλη άνοδο των επιτοκίων, καθώς είχε ήδη ενσωματώσει επαρκή περιθώρια στα μεγέθη του στρατηγικού σχεδίου της, ενώ παράλληλα ένα μεγάλο μέρος από το δανειακό χαρτοφυλάκιό της είναι σε σταθερά επιτόκια.
Οι 3 άξονες ανάπτυξης
Παρά την ενεργειακή κρίση «η ΔΕΗ παραμένει ισχυρή και συνεχίζει σταθερά στην υλοποίηση του επιχειρηματικού της πλάνου πάνω στους τρεις άξονες για τον πράσινο και ψηφιακό της μετασχηματισμό αλλά και για την ολοκλήρωση του πελατοκεντρικού της χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Στάσσης. Σημείωσε, επίσης, ότι παραμένει προσηλωμένη στη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, παρά την προσωρινή καθυστέρηση για λόγους ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, καθώς επίσης και στη συνέχιση των επενδύσεων και εξαγορών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο να γίνει κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ειδική αναφορά έκανε στην εξαγορά της Romania, την οποία χαρακτήρισε «ορόσημο» για την επέκταση της ΔΕΗ στο εξωτερικό. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής στο τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως είπε, η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση της εταιρείας θα αυξηθεί κατά 1,15 δισ. ευρώ, το πελατολόγιο στην προμήθεια θα αυξηθεί στα 9 εκατ. και το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ στα 4 GW έναντι 3,5 GW που ήταν στο τέλος του 2022.
Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό «πράσινου EBITDA» στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG (περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση).
Η «πράσινη» ενέργεια
Γενικότερα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είπε ότι η εταιρεία έχει μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο υλοποίησης του χαρτοφυλακίου της σε ό,τι αφορά τη λήψη των σχετικών αδειών. «Διαθέτουμε τη γη για την ανάπτυξη των έργων μας όπου η υποδομή διασύνδεσης υπάρχει ήδη και το μόνο που απομένει είναι η κατασκευή των έργων τα επόμενα χρόνια. Κατά συνέπεια, το συνολικότερο προφίλ κινδύνου μας είναι πολύ χαμηλότερο σήμερα σε σχέση με το παρελθόν», είπε.
Αναφέρθηκε επίσης τόσο στη συνεργασία της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων όσο και στη συνεργασία με τη Motor Oil στον τομέα του πράσινου υδρογόνου, μέσω της οποίας, όπως είπε, η ΔΕΗ στοχεύει να αποτελέσει ηγέτιδα δύναμη στην ανάπτυξη έργων υδρογόνου στην Ελλάδα.
Ο κ. Στάσσης επισήμανε και τη συμβολή της ΔΕΗ στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης «με τη συνεισφορά συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέσω της στήριξης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, της στήριξης των πελατών της μέσω των τιμολογίων και της έκτακτης εισφοράς που κατέβαλε για τη δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».
Επανέλαβε, τέλος, τη δέσμευση της εταιρείας προς τους μετόχους για διανομή μερίσματος το 2024 με βάση τα κέρδη του 2023.
Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή