
Την τελευταία τριετία, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ολοένα πιο σημαντικές προκλήσεις στη διαχείριση της ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, λόγω της ραγδαίας αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το πρόβλημα οξύνεται χρόνο με τον χρόνο, με συνέπεια εκτός από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), φέτος από τον Απρίλιο να έχει εμπλακεί πλήρως και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στα μέτρα περιορισμού της έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος. Άλλωστε τα τελευταία γεγονότα των black outs στην Ισπανία και στην Πορτογαλία έχουν θορυβήσει αρκετούς παραγωγούς ενέργειας, «μικρούς» αλλά και «μεγαλύτερους» ενδεχομένως.
Η ταχεία ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων έχει οδηγήσει σε υπερπροσφορά ενέργειας, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής ηλιοφάνειας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, υπάρχει πλέον υπερπροσφορά ενέργειας από ΑΠΕ . Αυτή η υπερπροσφορά, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση σε συγκεκριμένες περιόδους, δημιουργεί προβλήματα ευστάθειας στο δίκτυο.
Ποιες όμως είναι οι επιπτώσεις στους παραγωγούς
Οι περιορισμοί αυτοί έχουν προκαλέσει ανησυχία στους παραγωγούς ενέργειας μέσω Φωτοβολταϊκών συστημάτων, ιδιαίτερα στους μικρούς και «αγροτικούς» παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν τις επενδύσεις τους να επηρεάζονται αρνητικά. Όπως προαναφέρθηκε, τον τελευταίο καιρό έρχονται γραπτά μηνύματα από τον ΔΕΔΔΗΕ που προειδοποιούν ή δίνεται εντολή περιορισμού της ισχύος των φωτοβολταϊκών συστημάτων μεταξύ κάποιων ωρών, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Τα σχετικά μηνύματα ήρθαν στο κινητό τηλέφωνο αγρότη που έχει και φωτοβολταϊκά συστήματα.

Η έλλειψη αποζημίωσης για την ενέργεια που δεν απορροφάται από το δίκτυο αποτελεί ένα από τα κύρια παράπονα των παραγωγών. Η ενέργεια που δεν απορροφάται ΔΕΝ πληρώνεται, όπως είναι φυσικό και προβλέπεται από το πλαίσιο λειτουργίας των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας (σε όλη την Ευρώπη), με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και ο χρόνος απόσβεσης τέτοιων επενδύσεων. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως πλησιάζουμε στο «σκάσιμο» της φούσκας των φωτοβολταϊκών συστημάτων, αν και άλλοι ειδικοί του κλάδου σημειώνουν πως για τα έργα που βρίσκονται σε λειτουργία, η απώλεια εσόδων από περικοπές θα εξομαλυνθεί σε περίπου μία διετία, όταν θα προστεθούν οι πρώτες μπαταρίες στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα.
Προϋπόθεση για αυτό είναι να υπάρξει επιβράδυνση (ακόμη και πλήρης διακοπή) στην ανάπτυξη καινούριων ηλιακών πάρκων για ένα διάστημα, μέχρις ότου αυξηθεί η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι λίγοι αυτοί που πλέον αποθαρρύνονται και αποφεύγουν πλέον να επενδύσουν σε νέα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όσον αφορά τη διαχείριση της ενέργειας από ΑΠΕ. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την ταχεία ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών απαιτεί συντονισμένες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και πρακτικών που θα διασφαλίσουν την ευστάθεια και την αποδοτικότητα του ενεργειακού συστήματος.
Ιωάννης Περουλάκης, insider.gr