Φωτιά και στις τιμές ρεύματος έχει βάλει ο καύσωνας, προσθέτοντας επιπλέον 20%-30% στο ήδη υψηλό κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς που έχει διαμορφώσει η διπλή κούρσα των τιμών φυσικού αερίου και CO2. Για την κάλυψη της υψηλής ζήτησης, που σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας τις ημέρες του καύσωνα, χρειάστηκε να μπει στο σύστημα το σύνολο του παραγωγικού δυναμικού της χώρας και οι ακριβές μονάδες του λιγνίτη και του φυσικού αερίου να υποκαταστήσουν την παραγωγή των αιολικών, που ουσιαστικά αδρανοποιήθηκαν λόγω άπνοιας, αλλά και την απώλεια ισχύος των φωτοβολταϊκών τις βραδινές ώρες, που τα κλιματιστικά συνέχιζαν να δουλεύουν στο φουλ.

Εκτόξευση τιμών

Παράλληλα, και δεδομένου ότι η αγορά ηλεκτρισμού λειτουργεί πλέον με χρηματιστηριακά χαρακτηριστικά (προσφορά - ζήτηση), η στενότητα της προσφερόμενης ενέργειας από εγχώριες πηγές και εισαγωγές, σε συνάρτηση με την αυξημένη ζήτηση, πυροδότησε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις, καθώς οι συμμετέχοντες (παραγωγοί και traders) υπέβαλαν υψηλές προσφορές.

Ετσι, η τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, από τα υψηλά των 75,5 ευρώ/MWh (μεσοσταθμική) το προηγούμενο διάστημα, σε σχέση με τα 45,1 ευρώ/MWh το 2020, επίπεδα ωστόσο αντίστοιχα με αυτά των ευρωπαϊκών αγορών, που επηρεάζονται επίσης από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ρύπων, άρχισε από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου να ξεπερνάει το φράγμα των 100 ευρώ και να φτάνει στα 121,93 ευρώ/MWh την 1η Αυγούστου, σημειώνοντας αύξηση κατά 29,77% μέσα σε μία εβδομάδα.

Η τιμή συνέχισε να ακολουθεί ανοδική πορεία όσο το σύστημα «ζοριζόταν» υπό την πίεση της αυξημένης ζήτησης, για να φτάσει χθες στα 185,59 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση κατά 20% μέσα σε μία ημέρα. Για σήμερα η τιμή εμφανίζει αποκλιμάκωση της τάξεως του 10% και διαμορφώνεται στα 164,52 ευρώ.

Η εκτίναξη της ζήτησης λόγω καύσωνα και το ράλι τιμών αερίου και CO2 θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Το λάθος της ΔΕΗ

Η σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές της Κεντρικής Ευρώπης τιμή της Τετάρτης, αλλά και η σημαντική απόκλιση μεταξύ της μέγιστης τιμής την ίδια ημέρα στα 205 ευρώ και της ελάχιστης στα 105 ευρώ, έχει την ερμηνεία της. Η καθυστέρηση της ΔΕΗ, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, να υποβάλει προσφορές για τις υδροηλεκτρικές μονάδες εμφάνισε στο σύστημα σημαντικό έλλειμμα, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να υποβάλουν προσφορές σε πολύ υψηλές τιμές.

Πρόστιμο από ΡΑΕ

Στη ΔΕΗ υποβλήθηκε αυτόματα από το σύστημα πρόστιμο ύψους 770.000 ευρώ, ενώ το θέμα θα διερευνηθεί περαιτέρω από τη ΡΑΕ, μαζί με τον έλεγχο των προσφορών όλων των συμμετεχόντων στην αγορά τις ημέρες του καύσωνα, προκειμένου να διαπιστώσει εάν δικαιολογούνται οι μεγάλες αυξήσεις.

Ο έλεγχος της ΡΑΕ δεν θα γλιτώσει, πάντως, τους καταναλωτές από τις μεγάλες επερχόμενες αυξήσεις που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, θα ξεπεράσουν το 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος του ρεύματος και το 15% στο σύνολο του λογαριασμού.

Οι ρήτρες αναπροσαρμογής

Οι καταναλωτές - πελάτες των ιδιωτών παρόχων έχουν ήδη επιβαρυνθεί πριν από τον καύσωνα με αυξήσεις που κυμαίνονται από 30%-40%, καθώς ενεργοποίησαν τις ρήτρες αναπροσαρμογής που μεταφέρουν αυτόματα στα τιμολόγια το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς.

Από σήμερα, σε εφαρμογή θέτει και η ΔΕΗ τη ρήτρα αναπροσαρμογής βάσει της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος που εφαρμόζει για πρώτη φορά, την οποία έχει συνδυάσει με μείωση σε ποσοστό 30% του σταθερού κόστους προκειμένου να περιορίσει την επιβάρυνση για τους πελάτες της. Οι πρώτοι λογαριασμοί που θα ενσωματώνουν τα υψηλά κόστη από τον καύσωνα θα αρχίσουν να φτάνουν στους καταναλωτές από τον Σεπτέμβριο.

Χρύσα Λιάγγου Καθημερινή