Νέα δεδομένα διαμορφώνουν στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα αποτελέσματα των πρώτων διαγωνισμών που πραγματοποίησε η ΡΑΕ για καινούργια έργα στη βάση της προσφοράς των ανταγωνιστικότερων τιμών.
Η διαμόρφωση των τιμών σε επίπεδα 22,7% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης για τα αιολικά και 20,2% για τα φωτοβολταϊκά έχει προκαλέσει σοκ στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ, η οποία ήταν απροετοίμαστη για την επιθετική είσοδο ξένων επενδυτών.
Τις χαμηλότερες τιμές (62,97 έως 62,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα) στα φωτοβολταϊκά προσέφεραν θυγατρικές της γερμανικής ABO διασφαλίζοντας 5 έργα συνολικής ισχύος περί τα 45 MW σε σύνολο δημοπρατούμενης ισχύος 53 ΜW. H γερμανική εταιρεία ακολούθησε επιθετική τακτική «όλα ή τίποτα» για να διασφαλίσει δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ και κονταροχτυπήθηκε μέχρι τα τελευταία λεπτά της δημοπρασίας με τη ΔΕΗ. Την άφησε τελικά εκτός διαγωνισμού χτυπώντας τις τιμές σε επίπεδα που σόκαραν τους εγχώριους παίκτες και κατάφερε έτσι να πάρει το σχεδόν 80% της δημοπρατούμενης ισχύος των φωτοβολταϊκών έργων κατηγορίας 1 έως 20 MW. Eπιθετικά κινήθηκε και η πορτογαλική ΕDP, η οποία μέσω της θυγατρικής της Renovaveis συμμετείχε στην δημοπρασία για αιολικά έργα ισχύος από 3 έως 50 MW και, δίνοντας τη χαμηλότερη τιμή, 68,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα με τιμή εκκίνησης τα 90 ευρώ, εξασφάλισε αιολικό πάρκο ισχύος 44,6 MW.
Αλλάζει ο χάρτης
Για στρατηγικής φύσεως αλλαγές, τις οποίες όποιος θέλει να παραμείνει στην αγορά θα πρέπει να λάβει υπόψη του και να επανασχεδιάσει τα επενδυτικά πλάνα του, κάνουν λόγω εγχώριοι επενδυτές, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των διαγωνισμών. Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται ευνοεί επενδυτές με πρόσβαση σε χαμηλή χρηματοδότηση, χαμηλό κόστος εξοπλισμού και χαμηλό κόστος σύνδεσης. Τα δύο από τα τρία αυτά προαπαιτούμενα τα διαθέτουν οι ξένοι, τονίζει στέλεχος εγχώριας εταιρείας του κλάδου των ΑΠΕ. «Οσοι από εμάς θέλουν να παραμείνουν στην αγορά θα πρέπει να χαμηλώσουν τις προσδοκίες τους σε ένα αποδεκτό επίπεδο και να αυξήσουν το επενδυτικό ρίσκο και αυτό θα πράξουμε», τονίζει.
Οι ξένοι επενδυτές στα χρόνια της κρίσης ήταν απόντες εξαιτίας του ρίσκου της χώρας. Σύμφωνα με τους εγχώριους ανταγωνιστές τους, πλέον θεωρούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και, με το πλεονέκτημα της πρόσβασης σε χαμηλή χρηματοδότηση και χαμηλό κόστος εξοπλισμού, επανέρχονται επιθετικά.
Ωφελημένοι οι καταναλωτές
Στα νέα δεδομένα θα προσαρμοστούν και οι εγχώριοι επενδυτές, παρότι προβληματίζονται από τις χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά. Ωφελημένοι από την εξέλιξη των τιμών είναι οι καταναλωτές, οι οποίοι μέχρι τώρα πληρώνουν υψηλές εγγυημένες τιμές για την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΡΑΕ, στην πρώτη κατηγορία που αφορούσε φωτοβολταϊκά ισχύος μικρότερης του 1 ΜW και με τιμή εκκίνησης τα 85 ευρώ η μεγαβατώρα δημοπρατήθηκαν 83 έργα συνολικής ισχύος 53 MW και η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 79 ευρώ η μεγαβατώρα. Στην κατηγορία φωτοβολταϊκών ισχύος 1 έως 20 MW με τιμή εκκίνησης τα 80 ευρώ η μεγαβατώρα δημοπρατήθηκαν 8 έργα συνολικής ισχύος 53 ΜW και η μεσοσταθμική τιμή διαμορφώθηκε στα 63,8 ευρώ η μεγαβατώρα. Στην κατηγορία, τέλος, των αιολικών δημοπρατήθηκαν 7 έργα με τιμή εκκίνησης τα 90 ευρώ η μεγαβατώρα και η μεσοσταθμική τιμή διαμορφώθηκε στα 69,5 ευρώ η μεγαβατώρα.
Χρύσα Λιάγγου (Καθημερινή)