Η κυβέρνηση εµφανίζεται αποφασισµένη να επαναφέρει το πλαφόν στις τιµές χονδρεµπορικής στην ενέργεια, προκειµένου να προστατέψει το σύνολο των καταναλωτών από το νέο κύµα αυξήσεων. «∆εν υπάρχει περίπτωση να αφήσουµε αυτές τις τιµές, οι οποίες δεν αντανακλούν τα πραγµατικά κόστη στην αγορά, να περάσουν στον καταναλωτή», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, προαναγγέλλοντας επιδοτήσεις – αυτή τη φορά όχι µόνο για νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, στη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή 22 Νοεµβρίου στην Αθήνα µε αρµόδια αντιπροσωπεία της Ε.Ε., θα ζητήσει άµεσες κινήσεις στήριξης από την Ε.Ε., ξεκαθαρίζοντας ότι θα προχωρήσει σε παρέµβαση στην αγορά µε ή χωρίς την έγκρισή της. Το ζήτηµα θα τεθεί µε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος από τον αρµόδιο υπουργό, ο οποίος υπογραµµίζει ότι «φαινόµενα βίαιων αναταράξεων των τιµών δεν µπορούν να γίνουν αποδεκτά».
Αποφασισµένη να επαναφέρει τον µηχανισµό ανάκτησης υπερεσόδων στη χονδρεµπορική αγορά για την επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ακόµη και χωρίς το πράσινο φως της Ε.Ε., εµφανίζεται η κυβέρνηση, προκειµένου να προστατέψει το σύνολο των καταναλωτών από το νέο κύµα αυξήσεων στη χονδρεµπορική τιµή ρεύµατος.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή 22 Νοεµβρίου στην Αθήνα µε αρµόδια αντιπροσωπεία της Ε.Ε. θα επαναφέρει το σχετικό αίτηµα της Ελλάδας, όπως υποβλήθηκε από κοινού µε τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία στο πρώτο κύµα απότοµης αύξησης των τιµών το καλοκαίρι στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η Ελλάδα θα θέσει το ζήτηµα µε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ξεκαθαρίζοντας ότι «φαινόµενα βίαιων αναταράξεων των τιµών δεν µπορούν να γίνουν αποδεκτά».
Με ατράνταχτα πλέον στοιχεία περί των δυσλειτουργιών του µοντέλου της ευρωπαϊκής αγοράς, που για δεύτερη φορά µέσα σε λίγους µήνες χώρισε τον ευρωπαϊκό χάρτη στα δύο και εκτόξευσε τις τιµές στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης στα ύψη, ο κ. Σκυλακάκης θα περάσει στη συνάντηση της Παρασκευής ένα σαφές µήνυµα προς την Ε.Ε., ότι είναι ώρα για άµεσες αποφάσεις και ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε παρέµβαση στην αγορά µε ή χωρίς την έγκρισή της, κάτι που υπονόησε χθες µε δηλώσεις του ο υπουργός.
«Πλέον δεν είµαστε στη φάση συζήτησης, είµαστε –εµείς τουλάχιστον– στη φάση εύρεσης άµεσης λύσης», δήλωσε αναφερόµενος στο φαινόµενο της απότοµης αύξησης των τιµών σε µια περιοχή µόνο της Ευρώπης, που παρατηρήθηκε και τον περασµένο Ιούλιο και είναι υπό διαπραγµάτευση µε την Κοµισιόν η ύπαρξη ενός µηχανισµού που να τίθεται αυτόµατα σε λειτουργία σε περιόδους κρίσης για να προστατεύει τους καταναλωτές.
Κύκλοι του ΥΠΕΝ µε τους οποίους συνοµίλησε η «Κ» επιβεβαιώνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιβολή ενός τέτοιου µηχανισµού, να επιβάλει δηλαδή πλαφόν στα έσοδα των µονάδων παραγωγής στη χονδρεµπορική αγορά ανά τεχνολογία, όπως στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης, για να χρηµατοδοτήσει µέσω αυτών επιδοτήσεις στους λογαριασµούς ρεύµατος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η άποψη που κυριαρχεί στο αρµόδιο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι τα στοιχεία που τεκµηριώνουν την επιχειρηµατολογία της για τις δυσλειτουργίες της ευρωπαϊκής αγοράς είναι αδιαµφισβήτητα. «Είναι µια δυσλειτουργία της αγοράς, η οποία σε οριακές καταστάσεις –καθώς δεν έχουµε αρκετές διασυνδέσεις– δεν λειτουργεί σωστά. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει ένας µηχανισµός που δεν θα επιτρέπει αυτές οι δυσλειτουργίες να περνούν στη λιανική αγορά», δήλωσε ο υπουργός χθες µιλώντας σε ραδιοφωνικές εκποµπές. «∆εν υπάρχει περίπτωση να αφήσουµε αυτές τις τιµές, οι οποίες δεν αντανακλούν τα πραγµατικά κόστη στην αγορά, να περάσουν στον καταναλωτή», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, προαναγγέλλοντας επιδοτήσεις – αυτή τη φορά όχι µόνο για νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις.
Προανήγγειλε επίσης παρέµβαση για τη διασφάλιση µεγαλύτερης σταθερότητας στην τιµή ρεύµατος για τους ευάλωτους καταναλωτές. Αυτό που σύµφωνα µε πληροφορίες εξετάζεται είναι η εφαρµογή ενός µοντέλου αντίστοιχου µε αυτό που εφαρµόστηκε µε νοµοθετική ρύθµιση για τα αγροτικά τιµολόγια και για τους ευάλωτους καταναλωτές. Τη διασφάλιση δηλαδή µέσω µακροπρόθεσµων διµερών συµβολαίων σταθερής τιµής ρεύµατος, σενάριο που σύµφωνα µε πληροφορίες θα τεθεί υπό συζήτηση µε τους προµηθευτές το αµέσως επόµενο διάστηµα, προκειµένου να αντιµετωπιστούν τεχνικά ζητήµατα για την εφαρµογή του.
Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή