Από τις αρχές Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα οι πληττόμενες επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους, από τις τράπεζες, με την εγγύηση του κράτους η οποία θα ανέρχεται στο 80% του ύψους του δανείου.
Όμως, όπως καταγγέλλουν στο thessaliaeconomy.gr θεσσαλικές επιχειρήσεις που βολιδοσκόπησαν συστημικές τράπεζες, το εν λόγω δάνειο επιβαρύνεται με προμήθεια 2% υπέρ του κράτους, ως κόστος της εγγύησης που παρέχει!
Επομένως μια δανειοδότηση που έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά για την στήριξη των Ελληνικών επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας, υπονομεύεται από την ίδια την πολιτεία που τη θέσπισε.
Εύκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος ότι ένα δάνειο, με καπέλο 2% επί του τραπεζικού επιτοκίου και των λοιπών εξόδων, εκτοξεύεται στα ύψη και κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “ληστρικό”. Σίγουρα όμως καθίσταται μη ανταγωνιστικό και εν τέλει ασύμφορο.
Στο θέμα είχε αναφερθεί ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας σχετικό πρωτοσέλιδο της Κυριακάτικης Καθημερινής χωρίς όμως να αποκαλύψει το “κρυφό” κόστος του 2%.
Σύμφωνα με τον υπουργό, περίπου το 85% των επιχειρήσεων της χώρας έχει μπει στις ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορωνοϊό.
Το εν λόγω τραπεζικό προϊόν θα μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις που είναι ενήμερες τραπεζικά, δηλαδή όσες πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους έως το τέλος του 2019. Επίσης, δικαίωμα δανειοδότησης θα έχουν και οι επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.
Για να λάβουν τα δάνεια οι επιχειρήσεις θα προσκομίζουν τον τελευταίο ετήσιο τζίρο τους και η κάλυψη δεν θα γίνεται με υποθήκες ακινήτων. Επίσης οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα για δανειοδότηση και άνω του 25%.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, μια επιχείρηση με τελευταίο ετήσιο τζίρο 100.000 ευρώ που θέλει να πάρει δάνειο 25.000, το 80% από αυτά τα 25.000 είναι εγγυημένο από το υπουργείο ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι κανένα δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του μισθολογικού κόστους μιας επιχείρησης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν αίτηση σε όποια τράπεζα θέλουν και πως έχει δοθεί εντολή στις τράπεζες να δίνουν εύκολα τα δάνεια.
Εξήγησε επίσης, πως η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφασή της, «πήρε πάνω της» το συγκεκριμένο τραπεζικό προϊόν ώστε οι τράπεζες να έχουν μηδενικό ρίσκο.
«Όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα θα παρακολουθώ τις τράπεζες και την ταχύτητα που εγκρίνουν τα δάνεια. Εάν χρειαστεί να ψηφίσω νόμο για να τα δίνουν αυθημερόν θα το κάνω», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr