Επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ για τον ενεργειακό τους μετασχηματισμό, το ισχνότερο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και τη στροφή σε νέες μπίζνες προγραμματίζουν την ερχόμενη δεκαετία οι δύο πάλαι ποτέ κραταιές επιχειρήσεις της ΔΕΗ ΔΕΗ +0,56% και των Ελληνικών Πετρελαίων.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ωθούν τη δημόσια εταιρία στην αποεπένδυση από το βαρύ καύσιμό της, τον λιγνίτη, ενώ τις εξελίξεις στη βαριά πετρελαϊκή βιομηχανία του κράτους καθοδηγούν οι αυστηροί περιβαλλοντικοί κανονισμοί της Ε.Ε. σε συνδυασμό και με τις μεταρρυθμίσεις στην εγχώρια αγορά του φυσικού αερίου.
Όπως φάνηκε από τις ομιλίες των επικεφαλής των δύο εταιριών, του Μανόλη Παναγιωτάκη (ΔEH) και του Ευστάθιου Τσοτσορού (ΕΛ.ΠΕ) κατά τη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων των μετόχων τους, οι δύο όμιλοι έχουν μπει ήδη σε φάση μετασχηματισμού.
Ο πρώτος μίλησε για επιχειρησιακές κινήσεις οι οποίες αφορούν σε:
- Επένδυση στη μετάβαση στο νέο «εθνικό καύσιμο», τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,
- Παροχή υπηρεσιών Φυσικού Αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις,
- Παροχή νέων ενεργειακών υπηρεσιών εξοικονόμησης και φωτισμού,
- Δυνατότητα εξηλεκτρισμού για λιμάνια χωρίς ρύπανση,
- Καινοτόμες δράσεις όπως ηλεκτροκίνηση, «έξυπνα νησιά» κ.λπ.,
- Εκπροσώπηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες,
- Επιχειρηματικές συνεργασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο κ. Παναγιωτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ΑΠΕ, όπου με όχημα τη θυγατρική του ομίλου «ΔEH Ανανεώσιμες» επιδιώκει τον δεκαπενταπλασιασμό της ισχύος του ομίλου σε ΑΠΕ. Αυτό θα απαιτήσει κεφάλαια πλέον των 2,3 δισ. ευρώ. Και όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της δημόσιας εταιρίας, «οι ΑΠΕ θα είναι η νέα ατμομηχανή ανάπτυξης της ΔEH, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες η ατμομηχανή ήταν οι Θερμικοί και Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί Παραγωγής, τα Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής, που εξασφάλισαν φθηνή και αξιόπιστη Ηλεκτρική Ενέργεια και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας».
Η εταιρία σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί και στο φυσικό αέριο. Ήδη έχει λάβει άδεια προμήθειας κι έχει ολοκληρώσει το business plan με τη συνδρομή και την υποστήριξη εξειδικευμένου συμβούλου. Στόχοι είναι αφενός η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών προμήθειας για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου, η διείσδυση της επιχείρησης στην αγορά του φυσικού αερίου, τόσο σε μεγάλους πελάτες όσο και στη λιανική. Έτσι θα αποκτήσει μερίδιο από τα κέρδη μιας αναπτυσσόμενης αγοράς και παράλληλα θα διεκδικήσει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (Dual Fuel) για τη διακράτηση σημαντικών πελατών της.
Φυσικά από τον σχεδιασμό της ΔEH δεν λείπουν και οι επενδύσεις μέσω του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στα δίκτυα, όπου εδώ και πολλά χρόνια στην Ε.Ε. οι εταιρίες έχουν προχωρήσεις στην παροχή υπηρεσιών αξιοποιώντας τις δυνατότητες των έξυπνων μετρητών.
Τα ΕΛ.ΠΕ.
Με επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ από το 2018 έως και το 2022, ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ προχωρά στις νέες απαιτήσεις για μετάβαση σε οικονομίες χαμηλού άνθρακα, δρομολογεί τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου αλλά και σε νέα προϊόντα που θα ενδυναμώσουν κι άλλο την παρουσία του στις ξένες αγορές.
Οι στόχοι ως προς το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ομίλου είναι η μείωση του δείκτη CO2 κατά 5% (σε σχέση με το 2014) έως το 2020. Οι επενδύσεις έως το 2025 σε ΑΠΕ τουλάχιστον ισχύος 100 MW, ώστε να ρίξει κατά 250.000 τόνους CO2 το αποτύπωμα άνθρακα.
Στη διύλιση τα ΕΛ.ΠΕ. αποσκοπούν στην υποκατάσταση του πετρελαίου με νέα καύσιμα, όπως τα βιώσιμα βιοκαύσιμα. Επίσης στις λειτουργίες των διυλιστηρίων μπαίνουν το «πράσινο» υδρογόνο, η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, η αξιοποίηση των ΑΠΕ για παραγωγή βιοκαυσίμων.
Από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κλάδων διύλισης, εμπορίας και πώλησης καυσίμων, ο όμιλος μπορεί να εξοικονομήσει από 28 έως 41 εκατ. ευρώ.
Τα ΕΛ.ΠΕ θέλουν να μπουν επίσης δυνατά και στην προμήθεια φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείουν τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην επικείμενη αποκρατικοποίηση, ενώ ο όμιλος θυμίζει και την παρουσία του στην αγορά αυτή μέσω της Elpedison.
Χρήστος Κολώνας euro2day.gr