Μόλις 19% των φοιτητών οικονομικών σχολών απάντησαν σωστά και στις 5 οικονομικές ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας για τη μέτρηση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού. Η μελέτη που παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σκιαγραφεί το χαμηλό επίπεδο οικονομικής αντίληψης στη χώρα. Μάλιστα, δεδομένου ότι στην έρευνα μετείχαν φοιτητές οικονομικών σχολών είναι εύλογη η ανησυχία ότι η γενικότερη κατάσταση οικονομικής παιδείας στην Ελλάδα είναι πολύ χειρότερη.
Από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 456 προπτυχιακοί φοιτητές των τμημάτων Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων καθώς και Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, προκύπτει ότι ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 45% δεν μπόρεσε να απαντήσει σωστά στην απλή ερώτηση ποιο ποσό είναι χαμηλότερο, τα 105 ευρώ ή τα 100 ευρώ +3%, όπως επίσης και στο πόσα περίπου χρήματα θα έχει κάποιος μετά από 5 χρόνια αν διατηρεί λογαριασμό 100 ευρώ με 10% τόκο ετησίως. Αντίθετα η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, άνω του 80%, είχαν σωστή αντίληψη για τον πληθωρισμό. Πάντως είναι αρκετά προβληματικό ότι σχεδόν ένα 20% δεν μπόρεσε να απαντήσει σωστά στο: αν μετά από 10 χρόνια οι τιμές των προϊόντων διπλασιαστούν και παράλληλα την ίδια περίοδο διπλασιαστεί το εισόδημα, θα αγοράζει λιγότερα, τα ίδια ή περισσότερα προϊόντα. Σωστά σε ποσοστό 77% απάντησαν επίσης στην ερώτηση για τη διασπορά κινδύνου. Ωστόσο, μόλις το 19% απάντησε σωστά σε όλες τις ερωτήσεις.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της EY, κ. Πάνος Παπάζογλου, υπογράμμισε τη σημασία και σπουδαιότητα της ατομικής ευθύνης. «Ολα τα λάθη και οι παραλείψεις της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας δεν θα μπορούσαν να συντελεσθούν –και, πάντως, δεν θα περνούσαν απαρατήρητα– σε μια κοινωνία ενημερωμένων και υπεύθυνων ατόμων, μια κοινωνία όπου οι πολίτες αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί η οικονομία και έχουν αναπτύξει έναν αντίστοιχο κώδικα αξιών. Αυτό ακριβώς που οι διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης ονόμασαν “οικονομικό αλφαβητισμό”»,
Καθημερινή (Γιάννης Παπαδογιάννης)