Σημαντική χρηματοδοτική ενίσχυση, που θα της επιτρέψει να φέρει την «επανάσταση στους αγρούς», έλαβε η νεοφυής εταιρεία Augmenta, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και περίπου δύο χρόνια στον κλάδο της αγροτεχνολογίας. Η ελληνική startup άντλησε 2,5 εκατ. δολ. από τη Hardware Club με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και το εγχώριο fund Marathon Venture Capital, σε συνέχεια επένδυσης ύψους 500.000 ευρώ που πραγματοποίησε πέρυσι το ελληνικό fund. Η καινοτομία της ακούει στο όνομα Field Analyzer, ένα σύστημα hardware το οποίο αυτή τη στιγμή διατίθεται εμπορικά και προσφέρει σημαντικές εξοικονομήσεις στους αγρότες.
Επειτα από αρκετές προσπάθειες αναβάθμισής του, το σύστημα της Augmenta μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε τρακτέρ και σε πραγματικό χρόνο να κάνει επιτόπιο έλεγχο κάθε καλλιέργειας σιτηρών (σιτάρι, ρύζι, καλαμπόκι), ώστε οι αγρότες να ξέρουν πού και πόσο λίπασμα θα ρίξουν. Αλλωστε, πλέον υπάρχουν αγρότες που αναζητούν αποτελεσματικές λύσεις για να αυξήσουν την παραγωγή τους, αναθεωρώντας παραδοσιακές τεχνικές που αποδεικνύονται επιζήμιες τόσο για το περιβάλλον όσο και για την τσέπη τους. Θέλουν, δηλαδή, να αξιοποιήσουν νέες τεχνολογικές λύσεις, που θα τους επιτρέπουν να μεταχειρίζονται κάθε τετραγωνικό εκατοστό του αγροκτήματός τους σύμφωνα με τις πραγματικές του ανάγκες, χωρίς να σπαταλούν πρώτες ύλες σε λιπάσματα ή άλλου είδους χημικά.
Στο πρόσφατο παρελθόν, αρκετοί αγρότες είχαν προσφύγει σε λύσεις αξιοποιώντας drones ή δορυφόρους, οι οποίες ωστόσο αποδείχθηκαν λιγότερο αποτελεσματικές.
Από την άλλη, το σύστημα της Augmenta χρησιμοποιεί 6 έως 12 πολυφασματικές κάμερες και εγκαθίσταται σε γεωργικά μηχανήματα τύπου τρακτέρ, ψεκαστικά, λιπασματοδιανομείς. Επειτα, με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και επεξεργασίας εικόνας, το σύστημα «αποφασίζει» τις ποσότητες νιτρικών λιπασμάτων ή και εντομοκτόνων που είναι απαραίτητες για κάθε σημείο του αγρού, χωρίς να απαιτεί από τους παραγωγούς επιπλέον χρόνο εξοικείωσης με την τεχνολογία. Εως σήμερα, το σύστημα της Augmenta έχει εγκατασταθεί και δοκιμαστεί σε οκτώ χώρες και έχει λειτουργήσει σε περισσότερα από 100.000 στρέμματα. Οπως αναφέρει ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, συνιδρυτής της επιχείρησης, τον προηγούμενο χρόνο η εταιρεία έστειλε δοκιμαστικά σε κάποιους πελάτες 25 συσκευές, ώστε η ομάδα να κάνει και τις απαραίτητες διορθώσεις. «Τώρα δεχόμαστε παραγγελίες από διανομείς γεωργικών μηχανημάτων διαφόρων χωρών, από Σερβία, Αυστραλία αλλά και Βραζιλία». Δεν έχει όμως εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Ελλάδα, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στη βραδεία διείσδυση της τεχνολογίας στον εγχώριο αγροτικό κλάδο αλλά και στις μικρές εκτάσεις που διαχειρίζονται οι Ελληνες αγρότες σε σύγκριση με εκείνους άλλων χωρών.
Ξεκινώντας τη λειτουργία της το 2017, ενόσω συμμετείχε στο πρόγραμμα egg της Eurobank, η Αugmenta μέσα σε δύο χρόνια έχει κατορθώσει να επεκτείνει την παρουσία της και στο εξωτερικό, διατηρώντας σήμερα γραφεία και στο Τέξας. Μαζί με τον έτερο ιδρυτή Γιώργο Βαρβαρέλη, ο κ. Ευαγγελόπουλος έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη επένδυση για την περαιτέρω στελέχωση της ομάδας τους, φθάνοντας τους 30 έως το 2020, από 17 σήμερα. Η ενίσχυση της ομάδας αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να επεκτείνουν περαιτέρω τις δυνατότητες του προϊόντος τους, αλλά και να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.
Δέσποινα Κόντη Καθημερινή