Την ώρα που τα ΕΛΤΑ οδεύουν προς το λουκέτο (πτωχευμένη εταιρία κατά το Διευθύνοντα Σύμβουλο) τα όσα έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα συνιστούν όχι ένα άλλα περισσότερα σκάνδαλα, τα οποία και δημιουργούν ζητήματα ποινικών ευθυνών και τον κίνδυνο να μπει χώρα στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών για μη νόμιμη κρατική χρηματοδότηση αλλά και να κλονιστεί η τραπεζική πίστη.
Ουσιαστικά αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί με θύματα τους Έλληνες φορολογούμενους και θύτες όσους είχαν την ευθύνη για τη σημερινή κατάληξη της εταιρίας πριν και μετά την υπαγωγή της στο περίφημο Υπερταμείο που έχει κατ' όνομα
Ειδικότερα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τα ΕΛΤΑ έχουν άνοιγμα-οφειλή προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 115 εκ ευρώ.
Το ερώτημα που τίθεται είναι με ποια εντολή έφτασε το άνοιγμα σε τέτοια επίπεδα γιατί είναι προφανές ότι με καθαρά χρηματοδοτικά κριτήρια δεν μπορούσε να δοθεί τέτοια πίστωση.
Άραγε εκ του νόμου μπορεί το Ταμείο Παρακαταθηκών να δανείζει τα ΕΛΤΑ και τι θα συμβεί αν τα ΕΛΤΑ δεν πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους δεδομένου ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών είναι φορέας του δημοσίου;
Συνιστά ή όχι παράνομη κρατική ενίσχυση κατά το κοινοτικό δίκαιο;
Σημειώνεται ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών είναι αυτόνομος Οργανισμός που εποπτεύεται από τον Υπουργό Οικονομικών και προφανώς ο κ. Τσακαλώτος είναι γνώστης του θέματος.
Τα ΕΛΤΑ όμως δεν χρωστούν μόνο στο Ταμείο Παρακαταθηκών αλλά και στον ΕΦΚΑ και μάλιστα το ποσό της οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται στα επίπεδα των 20 εκ ευρώ.
Το ποσό είναι τεράστιο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία όπως θα συνέβαινε με οιαδήποτε εταιρία και είναι προφανές ότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει τεράστιες ευθύνες που φτάνουν έως τον έλεγχο για το αδίκημα της απιστίας.
Άραγε η διοίκηση του ΕΦΚΑ και οι υπηρεσίες του φορέα έχουν αποκλειστικά την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν κινήθηκαν προς την κατεύθυνση διασφάλισης των συμφερόντων του Οργανισμού αλλά και των Ελλήνων ασφαλισμένων και φορολογουμένων συνολικά ή δέχτηκαν και εκτέλεσαν εντολές;
Φυσικά το ποσό των 20 εκ ευρώ ως οφειλή προς τη ΔΕΗ παραμένει παρά τις κατά καιρούς ενέργειες της διοίκησης της δεύτερης οι οποίες μπορεί να προκάλεσαν «θόρυβο» αλλά δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν έφτασαν στο σημείο που προβλέπει η νομοθεσία καθώς τα ΕΛΤΑ υπεξαίρεσαν χρήματα άλλης επιχείρησης.
Ταυτόχρονα περίπου 15 εκ ευρώ οφειλές υπάρχουν και προς άλλους φορείς για λογαριασμό των οποίων εισπράττουν τα ΕΛΤΑ ενώ σε αυτές τις οφειλές περιλαμβάνεται και η υποχρέωση των ΕΛΤΑ να αποδίδουν σε τραπεζικά ιδρύματα δόσεις δανείων των υπαλλήλων τους που έχουν παρακρατήσει.
Υπό αυτές τις συνθήκες μείζον ερώτημα είναι ακριβώς συμβαίνει με τον περίφημο τρεχούμενο λογαριασμό GIRO μέσω του οποίου πληρώνονται συντάξεις ασφαλιστικών ταμείων αλλά και επιδόματα οι δικαιούχοι τέτοιου είδους λογαριασμών φτάνει σε περίπου 900.000 δικαιούχους.
Το ποσό κατά πληροφορίες του εν λόγω λογαριασμού που παραμένει στα ΕΛΤΑ είναι της τάξεως των 80 εκ ευρώ ενώ δεν υπάρχει καμία εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς δεν υπάγεται ο λογαριασμός στην εποπτεία αλλά διέπεται από την κοινοτική οδηγία για τα συστήματα πληρωμών.
Την εποπτεία του GIRO φαίνεται να έχει η ΕΕΤΤ!!!
Άραγε έχει γίνει έλεγχος για το αν υπάρχουν διαθέσιμα τα περίπου 80 εκ ευρώ του λογαριασμού από τα ΕΛΤΑ όπως τα τελευταία υποχρεούνται;
Άραγε εφαρμόζεται η νομοθεσία περί ελάχιστου ύψους ιδίων κεφαλαίων υπολογιζόμενων και με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μπορούν τα ΕΛΤΑ να έχουν την άδεια να διατηρούν τους λογαριασμούς GIRO.
Αν δεν πληρούσαν τα ΕΛΤΑ γιατί δεν αφαιρέθηκε η άδεια;
Ποιος έχει την ευθύνη;
Νίκος Καρούτζος bankingnews.gr