Πτώση των μεγεθών της κατέγραψε το 2021 η εταιρεία ιχθυοτροφών, Biomar, η οποία εδρεύει στην ΒΙΠΕ Βόλου και ανήκει στη δανέζικη Biomar Group. Ο τζίρος της υποχώρησε κατά 6% περίπου, ωστόσο διψήφια ήταν η μείωση της κερδοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, των μικτών (-19,62%), των προ φόρων (-25,28%) και των καθαρών κερδών (-27,3%). 

Το ποσοστό μικτού κέρδους επί των πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 13,84% κατά τη χρήση του 2021, μειωμένο σε σχέση με τη χρήση του 2020, οπότε ήταν 16,19%. Στην έκθεση διαχείρισης του ΔΣ, επισημαίνεται ότι τα Έξοδα Ερευνών και Ανάπτυξης προϊόντων ανήλθαν πέρυσι σε €728,75 χιλ. από €549,85 χιλ. το 2020, αυξημένα κατά 32,54%. Σύμφωνα με τη διοίκηση, "η αύξηση οφείλεται στην ανακατανομή ανθρώπινων πόρων και τη συνεχή αφοσίωση της εταιρείας στην ανάπτυξη νέων προϊόντων".

Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό, στις 2 Δεκεμβρίου του 2021 η εταιρεία εξέδωσε νέο ομολογιακό δάνειο, εγγυημένο από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ποσού €1 εκατ. από την Alpha Bank, για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, με έναρξη πληρωμών κεφαλαίου την 29/12/2022.

Το φετινό καλοκαίρι η BioMar ανακοίνωσε τη δημιουργία του SmartCare ROBUST για να ενισχύσει τη γενική ευρωστία του λαβρακιού, βελτιώνοντας την απόδοσή του σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες. Η τροφή αυτή είναι κατάλληλη για περιόδους όπου η θερμοκρασία του νερού της θάλασσας είναι υψηλή (πάνω από 24°C) και τα επίπεδα του διαλυμένου οξυγόνου δεν είναι ιδανικά. Παράλληλα, η ειδική του σύνθεση βοηθά να διατηρείται το λαβράκι σε καλή κατάσταση, ώστε να αντέχει τις δυσκολίες του φθινοπώρου. Μεταξύ άλλων ο Bruno Noguerra, υπεύθυνος σχεδιασμού προϊόντων (Product Manager) της Biomar ΕΜΕΑ, είχε δηλώσει ότι "χάρη στις ειδικές ιδιότητές του, το SmartCare ROBUST καλύπτει ένα κενό. Πριν από την κυκλοφορία του, το SmartCare ROBUST υποβλήθηκε σε σειρά δοκιμών, μεταξύ άλλων και σε συνθήκες ιχθυοκαλλιέργειας εμπορικής κλίμακας".

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η πολεμική σύγκρουση μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί γεωπολιτική αστάθεια με μακροοικονομικές συνέπειες, η έκταση των οποίων δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί. Ωστόσο, δεν αναμένεται άμεση ουσιώδης επίδραση στις οικονομικές επιδόσεις της Biomar, εξαιτίας της μη ύπαρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή. Παρόλα αυτά προσθέτει ότι, "πιθανή επιδείνωση των συνθηκών, θα μπορούσε να επηρεάσει περαιτέρω την παγκόσμια και κατ’ επέκταση και την ελληνική οικονομία (περαιτέρω αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, στις πρώτες ύλες, στα μεταφορικά κόστη κ.ά.)".

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Μάκη Αποστόλου BnB Daily)