Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι διαγωνισμοί για κτιριακά έργα μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ήδη μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εκφράζονται αμφιβολίες για το αν θα προχωρήσουν.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για στροφή προς τα ΣΔΙΤ επιλέχτηκε κυρίως για να περιοριστεί η επιβάρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Όπως επίσης επειδή μεταφέρονται για την περίοδο 2025 – 2028, τα υψηλά κόστη από τις πληρωμές διαθεσιμότητας που πρέπει να καταβάλλει το Δημόσιο στα περισσότερα έργα ΣΔΙΤ. Στα πρώτα χρόνια, δηλαδή κατά την περίοδο κατασκευής, το δημόσιο δεν πληρώνει πληρωμές διαθεσιμότητας στους αναδόχους και έτσι εξωραΐζεται η εικόνα του προϋπολογισμού.
Όμως, ήδη έχουν παγώσει κάποιοι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, όπως η κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου στο Βόλο και η ανακατασκευή των κτιρίων που χρησιμοποιούν τα δικαστήρια σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Το οικονομικό κλείσιμο αυτών των διαγωνισμών, με τη συμμετοχή και των ελληνικών τραπεζών που καλούνται να καλύψουν τμήμα του κόστους μέσω χρηματοδότησης των αναδόχων, θεωρείται δύσκολο. Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένο πλαφόν για το ποσοστό του ΠΔΕ που μπορούν να καλύπτουν οι πληρωμές διαθεσιμότητας. Το συγκεκριμένο πλαφόν έχει μεν διευρυνθεί αλλά δεν είναι ανεξάντλητο.
Το ίδιο ισχύει και με άλλους διαγωνισμούς για κτιριακά ΣΔΙΤ που κινούνται με πολύ αργές ταχύτητες, χωρίς να είναι ακόμα εφικτό το οικονομικό κλείσιμο ώστε να κληθούν οι υποψήφιοι να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι νές φοιτητικές εστίες στην πρώνη βαμβακουργία Βόλου.
Για τις φοιτητικές εστίες υπήρξε πρόσφατα κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ώστε να καλύψει τμήμα της χρηματοδότησης των έργων που αγγίζουν τα 450 εκατ. ευρώ. Με αργές διαδικασία προχωρούν επίσης και οι διαγωνισμοί για τα κτίρια της Πολιτικής Προστασίας, ένα εκ των οποίων είναι το νέο "στρατηγείο" της υπηρεσίας που πρόκειται να γίνει στη Λάρισα.
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr