Αν η χώρα χάσει το τρένο της ψηφιακής επανάστασης, θα μείνει πίσω, με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και στις θέσεις εργασίας, τόνισε από το Βόλο ο Μιχάλης Τσαμάζ μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, που συμμετείχε σε εκδήλωση του ΣΕΒ για την περιφερειακή ανάπτυξη, με διευρυμένη συνεδρίαση του Συνδέσμου Βιομηχανικών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ εισηγήθηκε το θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και προοπτικές Ανάπτυξης» και αναφέρθηκε στην ανάγκη που έχει η χώρα και οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν και να αλλάξουν τον τρόπο δραστηριότητάς τους, διότι η ψηφιακή εποχή είναι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της οικονομίας και την εξέλιξη της χώρας μας.

«Όποιος χάσει το τρένο της ψηφιακής επανάστασης, θα μείνει πίσω, με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και στις θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε ότι, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχανιών έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια μια πρωτοβουλία κάνοντας μελέτη για το τι χρειάζεται η χώρα και οι επιχειρήσεις για να μετασχηματιστούν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νέας εποχής που είναι η ψηφιοποίησή τους και θα προχωρήσει από το 2019 με το παρατηρητήριο, για να παρακολουθήσει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο κυβέρνησης και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, ο ΣΕΒ θεωρεί ότι η εποχή και η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη και πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε στην ανάγκη που ψηφιακού ανασχηματισμού.

Το στέλεχος του ΣΕΒ εκτίμησε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αρκεί από μόνος του, αλλά θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα από μέρους της Πολιτείας, όπως να μειωθεί η γραφειοκρατία και να μειωθεί η φορολογία, ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα είναι πολύ φιλικό προς τους επενδυτές. «Εφόσον δημιουργηθεί αυτό το περιβάλλον, που έχουν ανάγκη και αυτό ζητούν οι επενδυτές, τότε, θα έρθουν και οι επενδύσεις στη χώρα, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και έναν κύκλο ανάπτυξης και εξέλιξης για όλους τους πολίτες», ανέφερε.

Ο σχεδιασμός της Cosmote

Ο κ. Τσαμάζ βρίσκεται στο «τιμόνι» του ΟΤΕ από το 2010, που συνέπεσε με την αρχή της κρίσης στη χώρα και την πρώτη περίοδο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ο ίδιος είπε ότι παρά το γεγονός ότι η περίοδος ήταν δύσκολη, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνατότητες και οι οικονομικοί πόροι που είχε η εταιρία, για να επενδύσει στις υποδομές που είχε ανάγκη η χώρα. «Παρά το γεγονός ότι περνούσαμε αυτή τη δύσκολη περίοδο, εμείς μείναμε προσηλωμένοι σ’ αυτή τη στρατηγική, επενδύσαμε στα χρόνια της κρίσης περίπου 3 δις € και υπάρχει πρόγραμμα επενδύσεων 2 δις € ακόμη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε τεχνολογία της εταιρίας, υποδομές της χώρας και οπτικές ίνες.

Η τεχνολογία των οπτικών ινών και η τεχνολογία του Gigabit, είναι αυτές που θα δώσουν εξέλιξη των τεχνολογιών και τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, να μπορούν και να κάνουν τη δουλειά τους αποτελεσματικότερη και το κυριότερο να μπορούν να απευθυνθούν σε αγορές που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο».

Σημαντική η σύγχρονη νομοθεσία

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ Ελένη Κολιοπούλου, χαρακτήρισε σημαντική τη συνάντηση με τα μέλη, γιατί ενημερώθηκαν από ανθρώπους με πολύ μεγάλη για νέα πράγματα που ισχύουν για τις επιχειρήσεις ή πρόκειται να ισχύσουν πολύ γρήγορα.

Τα πράγματα αυτά έχουν να κάνουν με τον ψηφιακό ανασχηματισμό, τις εξελίξεις στα εργασιακά, όπου υπάρχουν μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, για τις εξελίξεις στη βιομηχανική χωροθέτηση και αδειοδότηση με χαρακτηριστικότερη αλλαγή τη χρήση γης που είναι το πιο σημαντικό πράγμα, που θέλει συνεχή παρακολούθηση και νομοθέτηση και οι εξελίξεις στο εταιρικό δίκαιο, με εναρμόνιση με την ΕΕ και νέοι τρόποι λειτουργίας των εταιριών.

Η κα Κολιοπούλου εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουμε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα με σύγχρονη νομοθεσία και τόνισε ότι αυτό έχει να κάνει με πολλές αλλαγές, που πρέπει να γίνουν σταδιακά, με βηματισμό και οργάνωση.

magnesianews.gr