«Παραγωγικό οργασμό» φαίνεται πώς έχει φέτος το έδαφος του βουνού των Θεών του Ολύμπου, αφού οι λευκές πολύτιμες τρούφες (tuber magnatum) έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, χωρίς να υπάρχει η αναμενόμενη πτώση της θερμοκρασίας.
Το πρώτο κυνήγι τρούφας της χρονιάς στην περιοχή Δίον Ολύµπου κοντά στο Λιτόχωρο (ανάβαση στον Όλυµπο από το Δίον) έχει ήδη ξεκινήσει και η διοργανώτρια Ελευθερία Τζιάτζιου με τη βοήθεια των τρουφόσκυλων, έχει ήδη βγάλει από τη γη γιγαντιαίες λευκές τρούφες, που φτάνουν τα 500 γραμμάρια.
«Ξεκινάµε στις 8 το πρωί µε τρίωρη αναζήτηση τρούφας και την εύρεσή της µε τα ειδικά εκπαιδευµένα σκυλιά, καθώς πρόκειται για υπόγειο µανιτάρι. Παράλληλα κάνουµε περιγραφή της χλωρίδας και των εδαφολογικών στοιχείων που πρέπει κάποιος να γνωρίζει όταν θέλει να ασχοληθεί µε το κυνήγι της άγριας τρούφας» λέει η κυρία Τζιάτζιου που είναι και καλλιεργήτρια τρούφας.
Η ενηµερωτική εκδροµή συνεχίζεται µε σεµινάριο για την εκπαίδευση σκύλων, τα είδη της τρούφας, τα αρώµατα και τις γεύσεις και καταλήγει µε το πιο γευστικό µέρος της, αφού στο εστιατόριο οι συµµετέχοντες θα απολαύσουν από σαλάτες µέχρι ζυµαρικά και κρέας µαγειρεµένα µε το µαγικό µανιτάρι. Και ό,τι τρούφα βρουν τη µοιράζονται για το σπίτι.
Δεν καλλιεργούνται όλες οι τρούφες
Την ίδια στιγμή, επιστήμονες με έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, αποκαλύπτουν τα μυστικά της άγριας τρούφας και εξηγούν τον λόγο που δεν μπορεί να καλλιεργηθεί.
Σε αναλύσεις που έκαναν για 10 ολόκληρα χρόνια στη μαύρη πολύτιμη τρούφα (Tuber melanosporum), ανακάλυψαν ότι το σώμα της τρούφας που καταναλώνουμε είναι και το αναπαραγωγικό της όργανο. Για να δημιουργηθεί όμως αυτό, πρέπει να υπάρχουν στο έδαφος ρίζες δέντρου, καθώς τρούφα έχει συμβιωτική σχέση με το δέντρο. Για την ακρίβεια σχηματίζει ένα δίκτυο με νήματα από τις ρίζες του που συλλέγουν νερό και θρεπτικά συστατικά και τα μοιράζονται. Σε αντάλλαγμα το δέντρο παρέχει ζάχαρα που είναι απαραίτητα για τη φωτοσύνθεση του μύκητα.
Ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται μέσω των ζώων, τα οποία τις καταναλώνουν και εναποθέτουν μέσω των κοπράνων τους τα αόρατα στο γυμνό μάτι σπόρια της. Αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμη οι επιστήμονες, είναι πώς αναπαράγονται. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να αυτογονιμοποιούνται, καθώς η ανάλυση του DNA σε όλες τις τρούφες έχει ένα και μόνο γονιδίωμα.
Επιπλέον, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι οι σπόροι της τρούφας έχουν τελείως διαφορετικό γενετικό υλικό από αυτό που έχει το τελικό προϊόν που έρχεται στα πιάτα μας. Κάτι που σημαίνει ότι οι έρευνες συνεχίζουν με βασικό στόχο την επίτευξη καλλιέργειας της πιο αρωματικής τρούφας, που σήμερα μόνο η φύση μπορεί να παράγει.
Η Ελευθερία Τζιάτζιου με την πολύτιμη λευκή τρούφα από τον Όλυμπο
Με πληροφορίες από Reader