Παράταση στις αναστολές πληρωμών δανείων στον κλάδο του Τουρισμού μέχρι και το 2021, αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες , η επέκταση των μέτρων στήριξης για τον Τουρισμό, αναμένεται να ακολουθηθεί καθολικά από τις τράπεζες, ύστερα από τα σημάδια που δείχνουν οι κρατήσεις και επιβεβαιώνουν τα δυσμενή σενάρια για τον κλάδο.
Tα πρώτα "τεστ" που είχαν κάνει στον Τουρισμό οι τράπεζες από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου για την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, είχαν χτυπήσει "καμπανάκι" και οι τράπεζες ανέμεναν τα δείγματα από τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου για να διαμορφώνουν την εικόνα για την προοπτική των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η "σφυγμομέτρηση" των κρατήσεων δεν ξεκίνησε με θετικά δείγματα και η ελπίδα ότι με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων για διεθνείς πτήσεις από την 1η Ιουλίου η εικόνα θα καλυτέρευε, έχει μέχρι στιγμής διαψευστεί. Το ταξιδιωτικό εμπάργκο σε ΗΠΑ και Ρωσία έχουν μειώσει κατά πολύ τον αριθμό των αφίξεων στα νησιά, το κλείσιμο των συνόρων μετά τη σημαντική άνοδο των κρουσμάτων που καταγράφεται στις βαλκανικές χώρες επιφέρει πλήγμα σε τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, διαπιστώνονται πολλές ακυρώσεις κρατήσεων την τελευταία στιγμή, ενώ επίσης την τελευταία στιγμή λαμβάνονται και οι αποφάσεις για την πραγματοποίηση του ταξιδιού.
Η πληροφόρηση που παίρνουν οι τράπεζες από τους ξενοδόχους κάνει λόγο για κρατήσεις πολύ χαμηλότερες των αρχικών εκτιμήσεων και για πληρότητες επίσης μειούμενες. Παράλληλα, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες που αναμένουν ενίσχυση της τουριστικής ζήτησης για να λειτουργήσουν φέτος, αν κάτι τέτοιο δεν διαφανεί μέσα στην τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου, εκτιμάται ότι θα προτιμήσουν να μην ανοίξουν καθόλου την φετινή σεζόν.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναφέρει ότι έχει ανοίξει μικρό ποσοστό ξενοδοχείων, ενώ το ποσοστό που αναμένεται να λειτουργήσει είναι από τις 15 Ιουλίου και μετά. Και αν καταστεί εφικτό να συγκεντρωθεί ένα 25%, θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα υπό τις δεδομένες συνθήκες.
Σημειώνεται ότι έρευνα της ΕΥ, με βάση τα σημερινά δεδομένα, έχει εκτιμήσει ότι η ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία θα φθάσει τα 4,46 δις ευρώ, εκ των οποίων, τα 3,26 δισ. αφορούν τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, και τα 1,2 δισ. τα δωδεκάμηνης λειτουργίας.
Το Υπουργείο Τουρισμού έχει εκτιμήσει ότι, ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο, οι απώλειες εισπράξεων από τον Τουρισμό το 2020 θα προσεγγίσουν σχεδόν τα 10 δις ευρώ, διατηρώντας μόλις 8 δισ., από τα 18,2 δισ. ευρώ εισπράξεις του 2019. Η ενδεχόμενη παράταση της περιόδου τον Σεπτέμβριο, δεν θα μπορέσει να καλύψει αυτή την απώλεια.
"Μοντέλο" Eurobank για την στήριξη του Τουρισμού
Τα ανησυχητικά μηνύματα για τις κρατήσεις, επιβάλλουν στις τράπεζες μια γενικευμένη προληπτική στρατηγική αντιμετώπισης των επιπτώσεων που θα δεχτούν οι δανειολήπτες στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο, δεδομένου ότι το πλήγμα στο εισόδημά τους θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος Μαΐου του 2021.
Ήδη από τον Μάιο, η Eurobank είχε ανακοινώσει μία τέτοια στρατηγική στην οποία περιλαμβάνεται και το "πάγωμα" των δόσεων κεφαλαίου, για φέτος και για ολόκληρη την επόμενη χρονιά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, στα δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν ενήμερα την 31η Δεκεμβρίου 2019.
Παράλληλα, η Τράπεζα χορηγεί άμεση ρευστότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε κεφάλαια κίνησης για τις συνολικές ανάγκες του 2020, αξιοποιώντας και τα μέτρα της Πολιτείας για στήριξη και ενίσχυση της ρευστότητας. Επιπλέον, παρέχει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ήδη από φέτος, τα κεφάλαια κίνησης που απαιτούνται για την επανεκκίνηση και της επόμενης τουριστικής περιόδου του 2021 και συνεχίζει απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων.
Οι πρωτοβουλίες της Eurobank για τον τουρισμό είναι συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατ. ευρώ για τη διετή αναστολή δόσεων κεφαλαίου, 250 εκατ. ευρώ για την παροχή άμεσης ρευστότητας σε κεφάλαια κίνησης και 300 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις.
Νένα Μαλλιάρα (Capital.gr)