Εκτιμήσεις επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου, που προβάλλονται πολύ τελευταία και θέλουν την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση των τουριστικών προορισμών για το καλοκαίρι, λόγω του ότι έχει δημιουργηθεί ένα ασφαλέστερο περιβάλλον, με λιγότερα κρούσματα κορονοϊού σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, βρίσκουν συγκρατημένα αισιόδοξους τους τοπικούς φορείς του τουρισμού στον νομό Λάρισας.
«Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε τέτοιες εκτιμήσεις» δήλωσε στην «ΕτΔ» η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων ν. Λάρισας κ. Ειρήνη Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι «Σήμερα διακυβεύεται η υγεία μας, η ζωή μας. Δεν τολμώ να κάνω σχέδια για την επόμενη μέρα, γιατί κάθε μέρα δεν ξέρω πώς εξελίσσεται με την απειλή του κορονοϊού…».
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ν. Λάρισας κ. Ηλίας Ευσταθίου, απαντά: «Ναι μεν, μπορεί σήμερα να φαντάζει η χώρα μας ασφαλέστερος προορισμός για το καλοκαίρι, σε σχέση με άλλες χώρες, γενικά της Ευρώπης, όμως είναι πολύ νωρίς να το κρίνουμε αυτό και παρακινδυνευμένο να το λέμε… Όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι, την επόμενη μέρα, το επόμενο πρωί. Είμαστε παγωμένοι… Πώς να προεξοφλήσουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι;».
«Και πόσοι είναι αυτοί που μετά το μεγάλο καταστροφικό κύμα της πανδημίας του κορονοϊού θα θέλουν να πάνε διακοπές; Πόσοι θα είναι αυτοί που θα θέλουν να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη και δεν θα φοβούνται ακόμη; Είμαστε σίγουροι ότι θα είναι σε θέση όλοι μετά απ’ αυτό να επιστρέψουν στην κανονικότητα;» ρωτά η κ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας τις αμφιβολίες της για την εμφάνιση μεγάλης τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι, αν μέχρι τότε επιστρέψουμε στην κανονικότητα των ρυθμών προ κορονοϊού.
Η υπουργική απόφαση ορίζει ότι τα τουριστικά καταλύματα θα είναι κλειστά μέχρι και τις 30 Απριλίου, οπότε ο τουρισμός σε όλη τη χώρα «μπήκε στο ψυγείο», με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τους επαγγελματίες του κλάδου και στην οικονομία της χώρας.
«Η επόμενη μέρα είναι σκοτεινή…» λέει η κ. Παπαϊωάννου, ενώ εκτιμά πως «η κυβέρνηση αφού ολοκληρώσει τα σχέδιά της για τη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού της, τότε θα ασχοληθεί και ειδικότερα με τις ανάγκες που έχουν προκύψει στη χώρα σε κάθε κλάδο». «Ας είμαστε γεροί μέχρι τότε…» καταλήγει.
Απ’ την άλλη ο κ. Ευσταθίου προτείνει πως «αν πραγματικά μετά από αυτή τη δοκιμασία της χώρας μας, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάσει την ενίσχυση του τουρισμού, τότε θα πρέπει να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων τουρισμού στη χώρα μας.
Παράλληλα, θα βοηθούσε και μια στοχευμένη διαφήμιση γενικότερα για τη χώρα, στο εξωτερικό».
Λένας Κισσάβου Ελευθερία