Στην αποθήκη ή στο μπαλκόνι θα μείνει να σκουριάζει φέτος η σούβλα για την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς η απαγόρευση των μετακινήσεων στα εξοχικά και στα χωριά και η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων θα οδηγήσουν αναγκαστικά πολλούς στην εναλλακτική του ψησίματος στον φούρνο. Την ίδια ώρα φαίνεται πως τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, εκτός από αρτοποιεία μετατρέπονται το τελευταίο διάστημα και σε ζαχαροπλαστεία, καθώς ο φόβος για την αγορά κάποιων τροφίμων απέξω, σε συνδυασμό με τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι οδηγεί αρκετούς στην απόφαση φέτος να παρασκευάσουν οι ίδιοι τα πατροπαράδοτα κουλουράκια, αλλά και τα ακόμη δυσκολότερα τσουρέκια.
Την αναγκαστική αυτή αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών που φτάνει ακόμη και στην «κατάργηση» γνωστών εθίμων με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του ψησίματος του οβελία λόγω της «εισβολής» του COVID-19 στη ζωή μας, καταγράφει έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.050 ατόμων από την 1η έως την 3η Απριλίου 2020.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα, ενώ πέρυσι το 58% των ερωτηθέντων είχε δηλώσει ότι θα σουβλίσει αρνί ή κατσίκι, φέτος δηλώνει ότι θα το πράξει αυτό μόλις το 13%. Αντιθέτως, η λύση του φούρνου για το ψήσιμο του κρέατος είναι αυτή που θα επιλεγεί από το 67% των ερωτηθέντων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν σχεδόν το μισό, 34%. Επιπλέον, το 62% δηλώνει ότι θα παρασκευάσει τα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα στο σπίτι έναντι ποσοστού 51% το 2019.
Ο περιορισμός των μετακινήσεων, η αποφυγή επαφής και μάλιστα σε κλειστό χώρο, όπως είναι το σπίτι, με πολλούς ανθρώπους θα έχει ως αποτέλεσμα τα μεγάλα πασχαλινά τραπέζια να αποτελούν φέτος απλώς ανάμνηση. Υπενθυμίζεται ότι σε μη δημόσιους χώρους, όπως είναι το σπίτι, δεν απαγορεύονται οι συναθροίσεις, αλλά υπάρχει σύσταση για αποφυγή αυτών, ειδικά για πάνω από 10 άτομα, στο πλαίσιο της προστασίας από τον κορωνοϊό. Ετσι, λοιπόν, από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ προέκυψε ότι μόλις το 3% των ερωτηθέντων θα συμμετέχει σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια, άνω των 10 ατόμων, φέτος το Πάσχα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 67%. Αντιθέτως, κερδίζουν έδαφος τα μικρά τραπέζια –με άλλα λόγια τα πασχαλινά τραπέζια θα γίνουν σε εξαιρετικά στενό οικογενειακό κύκλο, χωρίς θείους, ξαδέλφια και φίλους– καθώς σε τραπέζια κάτω των 10 ατόμων θα κάνει Πάσχα φέτος το 52% από 38% πέρυσι. Μόλις το 6% θα επισκεφθεί άλλους για το πασχαλινό τραπέζι από 54% πέρυσι, ενώ από την άλλη μόλις το 12% των ερωτηθέντων θα φιλοξενήσει στο σπίτι του το οικογενειακό τραπέζι (σ.σ. για περισσότερα μέλη της οικογένειας και όχι μόνο για όσους διαμένουν στο νοικοκυριό) έναντι 48% πέρυσι.
Το Πάσχα του 2019 σημαντικό ποσοστό (31%) είχε απολαύσει τα πασχαλινά εδέσματα σε κάποιο εστιατόριο, δυνατότητα, βεβαίως, που φέτος δεν υπάρχει, λόγω της αναγκαστικής απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων μαζικής εστίασης.
Δήμητρα Μανιφάβα Καθημερινή