Παρά την ενίσχυση των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων, εξακολουθεί να θεωρείται υλοποιήσιμος ο στόχος που έχει θέσει η ΔΕΗ για το 2021, δηλαδή την επίτευξη επαναλαμβανόμενου EBITDA στα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Αυτό επισήμανε σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της εταιρείας στο χθεσινό conference call με αναλυτές, για τα οικονομικά επίπεδα του πρώτου τρίμηνου. 

Ο στόχος αυτός εντάσσεται στο επιχειρηματικό σχέδιο που έχει χαράξει η ΔΕΗ, σύμφωνα με το οποίο το 2021 θα αποτελέσει χρονιά σταθεροποίησης της εταιρείας. Κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα ώστε από το επόμενο έτος να ανοίξει ένας νέος κύκλος ανάπτυξής της. 

Οι τιμές CO2 καταγράφουν ξέφρενο ανοδικό ράλι ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ειδικά μετά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ για τον νέο δεσμευτικό ευρωπαϊκό στόχο για καθαρή εγχώρια μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Ως αποτέλεσμα, η επιβάρυνση της ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο παρουσίασε αύξηση, παρόλο που η εταιρεία περιόρισε τη χρήση των λιγνιτικών της μονάδων, οι οποίες είναι και οι πιο ρυπογόνες. 

138,5 εκατ. για δικαιώματα ρύπων

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η μέση τιμή των δικαιωμάτων ανήλθε στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 31,7 ευρώ ανά τόνο, έναντι 24 ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους. Επομένως, η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών αυξήθηκε στα 138,5 εκατ. ευρώ, από 119,7 εκατ., παρά το γεγονός ότι οι ποσότητες CO2 της ΔΕΗ ήταν μειωμένες κατά 11,4%. 

Μάλιστα, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει το κόστος των ρύπων έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ξεπερνώντας τα 40 ευρώ ανά τόνο. Το γεγονός αυτό, όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας στο conference call, αναμένεται να επηρεάσει περισσότερα τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. 

Σε κάθε περίπτωση, η αυξημένη επιβάρυνση για ρύπους παρά τη μειωμένη «έκθεση» στον λιγνίτη, επιβεβαιώνει την απόφαση της ΔΕΗ για πιο εμπροσθοβαρή μετατροπή της υπό κατασκευή λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», σε μονάδα φυσικού αερίου. Στο conference call επισημάνθηκε πως η εταιρεία θα έχει καταλήξει στην οριστική απόφαση για μετατροπή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Βέβαιη η κάλυψη της «ρήτρας αειφορίας» 

Επίσης, τονίσθηκε η βεβαιότητα της εταιρείας πως, όταν θα γίνει η αξιολόγηση, θα έχει καλύψει τη «ρήτρας αειφορίας» που περιλαμβάνει το ομόλογο το οποίο εξέδωσε πρόσφατα. Η ρήτρα προβλέπει τη μείωση κατά 40% των εκπομπών ρύπων έως τα τέλη του 2022 συγκριτικά με το 2019, ενώ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί προβλέπεται η επιπλέον επιβάρυνση του επιτοκίου με 50 μονάδες βάσης.

Τέλος, στο conference call αναφέρθηκε και οι 9 «μνηστήρες» του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR) με τα οικονομοτεχνικά στοιχεία του Διαχειριστή, το οποίο όπως έχει γράψει το insider άνοιξε στις 14 Μαΐου. Η διοίκηση εκτίμησε πως τον Σεπτέμβριο θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές, καθώς στο μεταξύ θα έχει ολοκληρωθεί το due diligence και οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των συμφωνιών αγοραπωλησίας (SPA) και μετόχων (SHA). 

Κώστας Δεληγιάννης insider.gr