Στα 12 τρισ. δολάρια έχει ήδη φτάσει το κόστος της πανδημίας από τη μείωση της παραγωγής. Αυτό εκτιμά τουλάχιστον ο Κριστιάν Μουμεντάλερ, διευθύνων σύμβουλος της αντασφαλιστικής Swiss Re, ενώ εξίσου δυσοίωνες και απαισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς.

Σε συνέδριο που διοργάνωσε το Bloomberg με θέμα «Το μέλλον της χρηματοδότησης», ο κ. Μουμεντάλερ τόνισε πως η πανδημία του κορωνοϊού δεν ήταν ένα περιστατικό «μαύρου κύκνου» όπως αποκαλούν οι οικονομολόγοι τον απρόβλεπτο και αιφνιδιαστικό παράγοντα που επιφέρει αρνητικές ανατροπές. Εξήγησε πως ήταν, αντιθέτως, μια προβλεπόμενη εξέλιξη, καθώς είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα πως ιστορικά εκδηλώνεται πανδημία κάθε 30 με 40 χρόνια και έπρεπε να την περιμένει η ανθρωπότητα. 

Κίνδυνος

Οπως τόνισε, όμως, το πρόβλημα είναι ότι οι πανδημίες «είναι μεταδοτικοί ιοί και δυστυχώς εξακολουθούμε να μη διαθέτουμε έναν αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπίσουμε». «Μια πανδημία είναι ένας κίνδυνος έναντι του οποίου δεν μπορούμε να ασφαλιστούμε», υπογράμμισε ο κ. Μουμεντάλερ και προσέθεσε ότι «η βιομηχανία ασφαλιστικών το γνωρίζει αυτό».
Συντάχθηκε, άλλωστε, με διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και η ΕΚΤ που έχουν προειδοποιήσει για την εκτίναξη του χρέους σε διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αυξάνουν τον δανεισμό τους για να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν προβλήματα», τόνισε, αναφερόμενος στον δυσθεώρητο όγκο δημοσίου χρέους που δαπανάται σε αυτήν την κρίση και «δεν συζητάμε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το γιγάντιο χρέος». 

Εξίσου απαισιόδοξες και οι εκτιμήσεις του Ρόμπερτ Καπλάν, επικεφαλής της Federal Reserve στην πολιτεία του Ντάλας, που στο πλαίσιο της ίδιας διάσκεψης προειδοποίησε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας απειλεί να διακυβεύσει την ανάκαμψη που αναμενόταν να σημειώσει η αμερικανική οικονομία τα δύο επόμενα τρίμηνα. «Το μέλλον φαίνεται ευοίωνο για την αμερικανική οικονομία και εκτιμάμε πως θα έχουμε  μια καλή χρονιά το επόμενο έτος», τόνισε, αλλά προσέθεσε πως «θα πρέπει να τα καταφέρουμε και να αντέξουμε τα δύο επόμενα τρίμηνα».

Ιταλία

Εις επίρρωσιν των δυσοίωνων προβλέψεών του, ήρθαν οι εκτιμήσεις πηγών της ιταλικής κυβέρνησης ότι η Ιταλία θα αναγκάζεται σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας να δαπανά περίπου 10  δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα για να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζομένους που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας. Μιλώντας στο Bloomberg, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως τα νέα περιοριστικά μέτρα, που είναι ανάλογα όσων επεβλήθησαν προ μηνών, αναμένεται να κοστίσουν στην κυβέρνηση από 40 ώς 50 δισεκατομμύρια ευρώ.