Ήταν ένα φιάσκο χωρίς προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία της συνδρομητικής τηλεόρασης: η νεοπαγής πλατφόρμα ANT1+, του ομίλου Antenna, «κατάφερε» να πληρώσει ένα σεβαστό ποσό (λέγεται ότι έδωσε στη Fifa 15 εκατ. ευρώ) για να… μην καλύψει τους αγώνες του Μουντιάλ και να τους μεταδώσει τελικά από ελεύθερο κανάλι.

Από το πρώτο λεπτό των αγώνων, οι χιλιάδες συνδρομητές του ANT1+, που είχαν γραφτεί στην πλειονότητά τους αποκλειστικά για να παρακολουθήσουν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, διαπίστωσαν με έκπληξη και αγανάκτηση ότι τα τεχνικά προβλήματα ήταν ανυπέρβλητα και οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στα social media ήταν, εύλογα, εξαιρετικά έντονες.

Αναγνωρίζοντας ότι η συνδρομητική του πλατφόρμα ήταν ανέτοιμη, ο όμιλος του Antenna μετέφερε τελικά τους αγώνες του Μουντιάλ στην ελεύθερη συχνότητά του, αλλά άφησε σε όσους πλήρωσαν 20 ευρώ για 6μηνη συνδρομή την πικρή γεύση της κοροϊδίας: αντί να επιστρέψει τα χρήματα, τους πρόσφερε μια τρίμηνη επέκταση της συνδρομής.

Η εν λόγω εξέλιξη αναδεικνύει και το ζήτημα της ανάθεσης των δικαιωμάτων για την προβολή ενός τέτοιου κορυφαίου αθλητικού γεγονότος για πρώτη φορά σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό αντί για την ΕΡΤ, η οποία μετέδιδε επί δεκαετίες τους αγώνες του Μουντιάλ.

Τι υποστηρίζει η ΕΡΤ

Η ίδια η ΕΡΤ πάντως έσπευσε πριν από λίγες μέρες να πάρει θέση επί του ζητήματος με φόντο το “φιάσκο” της μετάδοσης των αγώνων από τον ΑΝΤ1+.

Όπως διευκρίνιζε σε αυτή στον σχετικό διαγωνισμό διέθεσε το μεγαλύτερο ποσό που έχει διαθέσει ποτέ για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα και να μεταδώσει ελεύθερα όλα τα παιχνίδια της διοργάνωσης αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν αρκετό καθώς η FIFA αποφάσισε να υπάρξει και εναλλακτικός διαγωνισμός με τη συμμετοχή των συνδρομητικών πλατφόρμων.

«Η ΕΡΤ, στον σχετικό διαγωνισμό που έγινε τον Μάιο του 2021, διέθεσε το μεγαλύτερο ποσό που είχε δοθεί ποτέ από τη δημόσια τηλεόραση για να αποκτήσει όλα τα δικαιώματα του Μουντιάλ του Κατάρ και να μεταδώσει ελεύθερα όλους τους αγώνες στα τρία κανάλια της, όπως γινόταν πάντα. Ωστόσο, για πρώτη φορά η FIFA αποφάσισε αιφνιδιαστικά να υπάρξει στην Ελλάδα και εναλλακτικός διαγωνισμός, στον οποίο μπορούσαν να μετέχουν και συνδρομητικές πλατφόρμες συνεπωμιζόμενες, έτσι, το συνολικό κόστος με τα ιδιωτικά κανάλια και αποκλείοντας για πρώτη φορά το σύνολο των τηλεθεατών από τη δωρεάν πρόσβαση σε κάποιες μεταδόσεις αγώνων», ανέφερε η ΕΡΤ και συνέχιζε:

«Για να γίνει ακόμη πιο σαφές ότι κανένας δεν επέβαλε στην ΕΡΤ να αποχωρήσει από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, στον αμέσως επόμενο διαγωνισμό για μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα, η δημόσια τηλεόραση διεκδίκησε και εξασφάλισε, ήδη, τα δικαιώματα τόσο για το Euro 2024 όσο και για το Euro 2028, οι αγώνες των οποίων -εννοείται- ότι θα μεταδοθούν ελεύθερα», κατέληγε.

Ε.Κ.