Σπεύδουν να εξασφαλίσουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους οι ισχυροί της αγοράς. Ποιες κινήσεις κάνουν ο όμιλος Φέσσα, η Pasal Development και η Prodea Investments.

Η υψηλή ζήτηση τόσο από εταιρείες logistics, όσο και από εμπορικές αλυσίδες, έχει φέρει τα βιομηχανικά ακίνητα στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος αυτήν την περίοδο. Με «μπροστάρηδες» τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, αλλά και ομίλους real estate, όπως την Pasal Development, το τελευταίο διάστημα καταγράφονται συμφωνίες για την ανάπτυξη ή την αγορά ακινήτων αξίας άνω των 70 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε, τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A), κατά την εβδομάδα από το Σάββατο 21 Νοεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, σημειώθηκε αύξηση κατά 154,9% στην αξία των αγορών μέσω διαδικτύου, συγκριτικά με τον μέσο όρο των προηγούμενων οκτώ εβδομάδων του 2020. Αυξημένη κατά 78,1% ήταν και η επισκεψιμότητα των χρηστών στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Αιτία ασφαλώς ήταν η εκτεταμένη περίοδο εκπτώσεων και προσφορών (“Black Friday”), αλλά και το γεγονός ότι τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο GR.EC.A. προβλέπει ότι κατά το 2020, η αξία των ηλεκτρονικών αγορών από Έλληνες χρήστες θα αγγίξει τα 10,7 δισ. ευρώ (περιλαμβάνονται και τα καταστήματα του εξωτερικού), σημειώνοντας άνοδο κατά 42,7%. Αντίστοιχα, όπως προβλέπει η εταιρεία Statista, μέχρι το 2025, το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα θα «τρέχει» με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως 8,9%.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν και τη μεγάλη ανάγκη για ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω επένδυσης σε κατάλληλες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Άλλωστε, ένα βασικό συμπέρασμα από την φετινή χρονιά, είναι ότι όποια αλυσίδα ήταν καλύτερα προετοιμασμένη και εξασφάλισε μειωμένους χρόνους παράδοσης, επωφελήθηκε και περισσότερο από την απότομη αυτή «έκρηξη» του ηλεκτρονικού εμπορίου. Έτσι, όλο και περισσότεροι όμιλοι ακινήτων έχουν εστιάσει στον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου τους με όσο το δυνατόν πιο σύγχρονες και μεγάλης επιφάνειας αποθήκες.

Τα σχέδια των εταιρειών

Η πιο πρόσφατη κίνηση πραγματοποιήθηκε από την Briq Properties ΑΕΕΑΠ, την οποία δημιούργησε πριν από λίγα χρόνια ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, για να αξιοποιήσει επενδυτικά το σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ομίλου Infoquest. H εταιρεία σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός logistics hub, δηλαδή ενός συγκροτήματος από υπερσύγχρονες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Ασπροπύργου. Για τον λόγο αυτό, αποκτήθηκε πριν λίγες ημέρες οικοπεδική έκταση 27,5 στρεμμάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου, η οποία συνορεύει με έτερη έκταση 57,5 στρεμμάτων, την οποία είχε αγοράσει η εταιρεία για τον ίδιο λόγο στις αρχές του καλοκαιριού.

Σε αυτήν κατασκευάζεται σήμερα ένα υπερσύγχρονο κτίριο logistics επιφάνειας 20.764 τ.μ. Στην νέα έκταση που αγοράστηκε δρομολογείται η ανάπτυξη ενός ακόμα ακινήτου αποθηκών επιφάνειας 10.000 τ.μ. Έτσι, η εταιρεία φιλοδοξεί να έχει σύντομα στην κατοχή της δύο σύγχρονα κτίρια logistics συνολικής επιφάνειας άνω των 30.000 τ.μ. Το συνολικό κόστος της επένδυσης αυτής υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ (κόστος κατασκευής και κόστος αγοράς της γης).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς logistics, μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να έχουν προστεθεί περίπου 200.000 τ.μ. νέων κτιρίων αποθηκών, καθώς οι επενδυτές «διψούν» για ακίνητα του είδους, καταρχάς λόγω της βεβαιότητάς τους για τις προοπτικές του συγκεκριμένου κλάδου και δευτερευόντως επειδή ακόμα και σήμερα, παρά την άνοδο των τιμών, συνεχίζουν να προσφέρουν αξιοσημείωτες αποδόσεις της τάξεως του 8%, αρκετά υψηλότερες σε σχέση με τα κτίρια γραφείων και ασφαλώς τα εμπορικά καταστήματα, που έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα στην παρούσα συγκυρία.

Κινητήριος μοχλός των νέων επενδύσεων θεωρείται ασφαλώς η εδραίωση του ηλεκτρονικού εμπορίου ως ενός βασικού πλέον «καναλιού» διάθεσης προϊόντων στην αγορά. Η εξέλιξη αυτή έχει εκτινάξει τις αποθηκευτικές ανάγκες, καθώς για να υποστηριχθεί η αγορά αυτή απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε αποθήκες, ώστε να γεφυρωθεί το επενδυτικό «κενό» της προηγούμενης δεκαετίας.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και μια από τις σημαντικότερες κινήσεις στην αγορά logistics. Αυτή αφορά την στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην Pasal Development και την εξειδικευμένη εταιρεία ακινήτων logistics, ΝΟΕ Constructions. Η τελευταία θα μεταβιβάσει στην Pasal τρία κτίρια logistics που διαθέτει στην περιοχή του Ασπροπύργου, επιφάνειας 62.500 τ.μ., έναντι ποσού 38 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της αγοραπωλησίας αυτής, ένα μέρος των ακινήτων αυτών και συγκεκριμένα 7,5 εκατ. ευρώ, θα μετατραπούν σε μετοχές της Pasal στο πλαίσιο της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου. Οι μετοχές αυτές θα αποκτηθούν από την ΝΟΕ Constructions, η οποία μέσω της εισφοράς σε είδος θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Pasal Development με ποσοστό 19,5%. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική εισηγμένη ανήκει πλέον στον σουηδικό όμιλο Sterner Stenhus του ομογενούς επιχειρηματία κ. Ηλία Γεωργιάδη.

Σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα δρομολογεί για τον κλάδο των logistics και η Prodea Investments. Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, ο κλάδος των logistics προσφέρει σημαντικές αποδόσεις και ταυτόχρονα μειώνει το επενδυτικό ρίσκο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα «αντέχουν» σε συνθήκες οικονομικές κρίσης. Έτσι, η Prodea σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ στον κλάδο των logistics, στο πλαίσιο του νέου κύκλου των επενδύσεών της τα επόμενα χρόνια. Προ διμήνου, η εταιρεία αγόρασε ένα κτίριο logistics 12.400 τ.μ. αντί ποσού 10 εκατ. ευρώ, στην περιοχή του Μαρκόπουλου, ενώ έχει προσυμφωνήσει την απόκτηση δύο ακόμα κτιρίων logistics που κατασκευάζονται αυτήν την περίοδο στον Ασπρόπυργο.

businessdaily.gr