Η ρήση του Γάλλου συγγραφέα Αντρέ Μαλρό «η τραγωδία του θανάτου έγκειται στο ότι µετατρέπει τη ζωή σε πεπρωµένο» ταιριάζει, θαρρείς, γάντι στην ιστορία των τελευταίων δύο ετών, έτσι όπως γράφεται από τα µέλη της πάλαι ποτέ αγαπηµένης οικογένειας του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Μια ιστορία που παραπέµπει ευθέως σε τραγωδία µε πρωταγωνιστές τα παιδιά του επιχειρηµατία, τη χήρα του και το κυνήγι ενός χαµένου θησαυρού που συνεχίζεται µε αµείωτη ένταση.
Ο Φίλιππος και η Μελίνα Βγενοπούλου βρίσκονται απέναντι από την τελευταία σύζυγο του πατέρα τους Αρετή Σουβατζόγλου, παρόλο που δεν το επιδίωξαν σύµφωνα µε όσα έχουν γίνει γνωστά. Το έπραξαν όταν διαπίστωσαν ότι η χήρα του επιχειρηµατία άλλαξε τις κλειδαριές στην έπαυλη της Εκάλης στέλνοντάς τους το µήνυµα ότι ο πατέρας τους πέθανε φτωχός και δεν άφησε παρά µόνο χρέη.
Χρέη που το Ελληνικό ∆ηµόσιο αποφάσισε να διασφαλίσει πριν από λίγες ηµέρες, υποθηκεύοντας τη µυθική έπαυλη της οδού Πάρνηθος για
χρέη που βαρύνουν πλέον τους κληρονόµους του Ανδρέα Βγενόπουλου. Ετσι, σύµφωνα µε τα έγγραφα της υποθήκης, ο Φίλιππος Βγενόπουλος και η ετεροθαλής αδελφή του Μελίνα βαρύνονται µε οφειλές 75.409.128 ευρώ ο καθένας, ενώ η Αρετή Σουβατζόγλου µε 50.271.370 ευρώ.
Στην υποθήκη του ακινήτου προέβη το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουµένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) για οφειλές φόρου εισοδήµατος, έκτακτης εισφοράς, εισφορές και τέλη για τα φορολογικά έτη από το 2003 έως το 2018. Οι οφειλές αφορούν επίσης κεφάλαιο και προσαυξήσεις εκπρόθεσµης καταβολής.
Η υποθήκη και το επόµενο βήµα
Σύµφωνα µε τα έγγραφα, η πρώτη υποθήκη αφορά τον Φίλιππο Βγενόπουλο, γιο του επιχειρηµατία και της Ρουµάνας Στεφανία-Αντρέα, ο οποίος έχει ήδη κινηθεί δικαστικά εναντίον της τελευταίας συζύγου του πατέρα του. Τα χρέη βεβαιώθηκαν το 2017, ανέρχονται σε ό,τι τον αφορά στο ποσό των 75.409.128 ευρώ και η υποθήκη αφορά ένα γεωτεµάχιο 3.000 τ.µ. στην Εκάλη, επί της οδού Πάρνηθος. Περιλαµβάνει δύο ακίνητα, το πρώτο εµβαδού 400 τ.µ. και το δεύτερο 570 τ.µ., στα οποία ο Φίλιππος Βγενόπουλος έχει 37,50% ποσοστό εξ αδιαιρέτου κυριότητας. Η δεύτερη υποθήκη αφορά τη Μελίνα Βγενοπούλου, κόρη του επιχειρηµατία και της Βρετανίδας Τζιλ Μπεντ, η οποία, σύµφωνα µε την υποθήκη που έχει κατατεθεί στο αρµόδιο υποθηκοφυλακείο, είναι κληρονόµος µε το ευεργέτηµα της απογραφής.
Στη νεαρή κόρη του επιχειρηµατία αναλογούν οφειλές ύψους 75.409.128 ευρώ και, όπως και ο ετεροθαλής αδελφός της, κατέχει ποσοστό 37,50% εξ αδιαιρέτου κυριότητας στα δύο ακίνητα και το γεωτεµάχιο. Η τρίτη υποθήκη είναι αυτή που αφορά την Αρετή Σουβατζόγλου, η οποία εµφανίζεται να κατέχει ποσοστό 25% εξ αδιαιρέτου κυριότητας των ακινήτων και του οικοπέδου. Οι φόροι που της αναλογούν είναι 50.271.370 ευρώ και ως διεύθυνση κατοικίας της εµφανίζεται δρόµος στον ∆ιόνυσο Αττικής, αν και οι πληροφορίες τη θέλουν εδώ και καιρό να κατοικεί µόνιµα στο Λονδίνο, όπου σπουδάζει η κόρη της Ιατρική.
Το επόµενο βήµα, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις και εφόσον δεν καταβληθούν τα οφειλόµενα στο ∆ηµόσιο, είναι ο πλειστηριασµός του οικοπέδου και των ακινήτων της οδού Πάρνηθος.
Εκεί όπου «έσβησε» το ξηµέρωµα της 5ης Νοεµβρίου του 2016 ο άνθρωπος που έστησε µια αυτοκρατορία και άνοιξε µέτωπα σχεδόν µε όλους, αφήνοντας πίσω του µια περιουσία που αναζητείται σε διάφορες χώρες του κόσµου. Μια περιουσία που έφερε τα παιδιά του µε την τελευταία σύζυγό του σε µετωπική σύγκρουση, η οποία καλά κρατεί και δεν αναµένεται να τελειώσει σύντοµα.
Σε µια ζωή που γίνεται εύκολα σενάριο κινηµατογραφικής ταινίας, ο Ανδρέας Βγενόπουλος κατάφερε πολλά, τόσα που κάποια στιγµή άνοιξε πολλαπλάµέτωπα, ακόµη και µε τη ∆ικαιοσύνη. Παρά την κατά διαστήµατα θυελλώδη προσωπική του ζωή, τους δύο γάµους του και τη µακρόχρονη σχέση, ο Ανδρέας Βγενόπουλος συµπεριφερόταν ως τζέντλεµαν παλιάς κοπής σε ό,τι είχε να κάνει µε τις πρώην συζύγους και συντρόφους, τη νυν και φυσικά τα παιδιά του.
Λάτρευε τον Φίλιππο και τη Μελίνα και ακριβώς τα ίδια αισθήµατα έτρεφε και για την κόρη της δεύτερης συζύγου του Αρετής Σουβατζόγλου,
Αλεξάνδρα. Επίσης, διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις µε τις δύο πρώην γυναίκες που σηµάδεψαν τη ζωή του χαρίζοντάς του δύο υπέροχα κατά γενική οµολογία παιδιά. ∆ύο παιδιά που έπεσαν από τα σύννεφα λίγες εβδοµάδες µετά τον θάνατό του πατέρα τους, όταν διαπίστωσαν ότι η τελευταία του σύζυγος Αρετή Σουβατζόγλου άλλαξε τις κλειδαριές στη βίλα της οδού Πάρνηθος στην Εκάλη και τους ανακοίνωσε ότι ο πατέρας τους πέθανε φτωχός.
Ηταν κάτι που σόκαρε αρχικά τόσο αυτά όσο και τις µητέρες τους. Οι τελευταίες απόρησαν µε τη στάση της δεύτερης συζύγου του επιχειρηµατία, η οποία µέχρι τον αιφνίδιο θάνατό του έδειχνε να διατηρεί άψογες σχέσεις µαζί τους.
Εκτοτε ξεκίνησε µια περιπετειώδης όσο και δαιδαλώδης διαδροµή από τους κληρονόµους του Βγενόπουλου -ο Φίλιππος µπήκε µπροστά αµέσως και ακολούθησε η Μελίνα- ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανακαλυφθεί η χαµένη περιουσία του επιχειρηµατία.
Μια περιουσία που «εξαϋλώθηκε» από την περίφηµη φράση της κυρίας Σουβατζόγλου «ο πατέρας σας πέθανε φτωχός», που φέρεται να είπε στον γιο του εκλιπόντος συζύγου της. Μετά το αρχικό σοκ ο υιός Βγενόπουλος απάντησε µε εξώδικο στην κυρία Σουβατζόγλου µε το οποίο την ενηµέρωνε για την αποδοχή της κληρονοµιάς του πατέρα του ζητώντας ταυτόχρονα απογραφή σπιτιών, εταιρειών, καταθέσεων, συµµετοχών και επενδύσεων.
Αυτό όµως δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει, αφού πρέπει αρχικά να βρεθούν και κατόπιν να ελεγχθούν δεκάδες πιθανότατα offshore εταιρείες, καθώς και λογαριασµοί σε τράπεζες του εξωτερικού και σε θυρίδες που µπορεί να έχουν ανοιχθεί σε χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα ανά τον κόσµο.
Αποκαλύψεις και εξαφανίσεις
Η αποκάλυψη ότι ο Φίλιππος Βγενόπουλος εργαζόταν ως υπεύθυνος σε µαγαζί που ανήκε στη µητέρα της µετέπειτα συζύγου του, το οποίο πουλούσε λουκουµάδες στην Ψαρού, άφησε µε το στόµα ανοιχτό φίλους και γνωστούς της οικογένειας. Κάποιοι αδυνατούσαν να το πιστέψουν, αφού παρά τα όσα είχαν γίνει γνωστά για την ενδοοικογενειακή διαµάχη θωρούσαν ότι ο νεαρός δεν θα έφτανε σε αυτό το σηµείο για τα προς το ζην.
Μάλλον δεν είχαν συνειδητοποιήσει το µέγεθος των προβληµάτων που προέκυψαν στον υιό Βγενόπουλο που έχοντας τελειώσει τις σπουδές του στα Ναυτιλιακά βρέθηκε να ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ο νεαρός γόνος, κατά γενική οµολογία, είναι ένα συνεσταλµένο παιδί, το οποίο αποφεύγει να µιλάει για το δράµα που βιώνει εδώ και ενάµιση χρόνο.
Μαζί µε την αδελφή του δεν έχουν ακόµη σαφή εικόνα των περιουσιακών στοιχείων που άφησε πίσω του ο πατέρας τους και αναµένουν τα αποτελέσµατα των ερευνών που θα τραβήξουν σε µάκρος. Μέχρι τότε ο νεαρός γόνος και η αδελφή του το µόνο που µπορούν να κάνουν είναι να κάνουν υποµονή περιµένοντας νέα από δικηγορικά γραφεία και ερευνητές.
Ανθρωποι που είναι κοντά τους λένε ότι τόσο ο Φίλιππος όσο και η Μελίνα αρχικά αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι η τελευταία σύζυγος του πατέρα τους θα επεδείκνυε τέτοια συµπεριφορά απέναντί τους, πόσο µάλλον ότι θα εξαφανιζόταν.
Λονδίνο - Αθήνα
Τα φορτηγά που λίγες εβδοµάδες µετά την κηδεία του ιδρυτή της MIG φόρτωναν αδιαλείπτως κάθε µέρα πράγµατα από την υποθηκευµένη πλέον βίλα της οδού Πάρνηθος ήταν, σύµφωνα µε µαρτυρίες, µόνο η αρχή στην αλλαγή πλεύσης στη ζωή της τελευταίας συζύγου του επιχειρηµατία. Η Αρετή Σουβατζόγλου µένει σχεδόν µόνιµα στο Λονδίνο όπου σπουδάζει η κόρη της.
Σύµφωνα µε φήµες που κυκλοφορούν, στην Αθήνα έρχεται απροειδοποίητα και µόνο για ένα ή δύο εικοσιτετράωρα προκειµένου να κάνει κάποια ραντεβού και να δει πολύ δικούς της ανθρώπους. Η σχέση της µε τον Ανδρέα Βγενόπουλο ξεκίνησε στα γραφεία της Marfin, όταν εκείνη ήταν η γραµµατέας της απολύτου εµπιστοσύνης του.
Ο κεραυνοβόλος έρωτάς τους επισηµοποιήθηκε ταχύτατα µε γάµο µε ελάχιστους καλεσµένους. Η ζωή της Αρετής Σουβατζόγλου άλλαξε άρδην όταν έγινε σύζυγος του επιφανούς επιχειρηµατία. Ο θάνατός του όµως αποκάλυψε το µυστικό της σχέσης της µε τα παιδιά του συζύγου της, ο οποίος έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή µέσα στην κατοικία της οδού Πάρνηθος.
Ανθρωποι από τον χώρο του επιχειρείν οι οποίοι επί χρόνια διατηρούσαν φιλικούς δεσµούς µε τον επιχειρηµατία πιστεύουν ότι ο Βγενόπουλος ήταν κάτοχος δεκάδων λογαριασµών και χαρτοφυλακίων µετοχών σε τράπεζες του εξωτερικού.
Μόνο που λεπτοµέρειες και διευθύνσεις για όλα αυτά φέρεται να γνώριζαν ελάχιστοι άνθρωποι, και σίγουρα όχι τα παιδιά του, τα οποία µετά τον θάνατό του βιώνουν δύσκολες καταστάσεις.
Πλέον ο Φίλιππος Βγενόπουλος δεν έχει καµία επαφή µε τη µητριά του αλλά και την κόρη της Αλεξάνδρα, µε την οποία η τελευταία επικοινωνία τους ήταν κάποια SMS πριν από πολύ καιρό.
Σε αυτά η νεαρή φέρεται να ταυτίστηκε µε τις απόψεις της µαµάς της και η απάντηση του πρωτότοκου ήταν άµεση: «∆εν µε είδες ποτέ σαν αδελφό σου. Η οικογένεια ήταν εικονικά αγαπηµένη όσο ζούσε ο πατέρας µου. Κρίµα, τώρα που πέθανε όλα άλλαξαν. Με κατηγορείς ότι δεν είµαι εντάξει, αλλά στην ουσία εσείς δεν είστε καθόλου εντάξει».
Τα µηνύµατα ήταν απόρροια του εξώδικου που είχε αποσταλεί στην κυρία Σουβατζόγλου από το δικηγορικό γραφείο του κ. Νίκου Αγαπηνού µε εντολέα τον Φίλιππο Βγενόπουλο. Ο τελευταίος ζητούσε να ενηµερωθεί για την περιουσία του πατέρα του καθώς και για τις υποχρεώσεις του εκλιπόντος προς το ∆ηµόσιο, κίνηση την οποία η κυρία Σουβατζόγλου µάλλον περίµενε µετά τα όσα είχαν γίνει µεταξύ τους.
Αυτό που µάλλον δεν περίµενε κανείς ήταν η επιλογή της να µην απαντήσει ποτέ, τουλάχιστον µέσω µιας προσωπικής ολιγόλεπτης επαφής, στο παιδί του ανθρώπου που την αγάπησε όσο κανείς άλλος…
Διονύσης Θανάσουλας Πρώτο Θέμα