Του Δημήτρη Χαροντάκη (Businessdaily.gr)
Πηγές του κλάδου κάνουν λόγο για πολιτικά παιχνίδια πίσω από την ξαφνική δημοσιοποίηση της διενέργειας ελέγχων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τι συμβαίνει με τους παραγωγούς της Κρήτης.
Σε «πολιτικό παίγνιο» έχουν εξελιχθεί οι έλεγχοι στις τυροκομικές επιχειρήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνουν πηγές του κλάδου. Και εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ασκείται ισχυρή πίεση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου από τον κίνδυνο οι κτηνοτρόφοι – κυρίως της Θεσσαλίας – βρεθούν μαζί με τους αγρότες στις κινητοποιήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει.
Δεδομένου μάλιστα ότι οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί καλύπτουν μόνο ένα μέρος από τις ζημιές που έχουν υποστεί. Παράλληλα, ο δεύτερος λόγος της πολιτικής διαχείρισης των ελέγχων, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι το γεγονός ότι στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού του πρόβειου γάλακτος είναι σημαντικά χαμηλότερες απ΄ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Δηλαδή δεν υπερβαίνουν τα 1,20 ευρώ το κιλό, ενώ στην Θεσσαλία ή σε άλλες γαλακτοκομικές περιοχές της χώρας οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1,40 και 1,50 ευρώ το κιλό. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, όπως έχει γράψει το BD, οι εξαγωγές της φέτας –που είναι το δεύτερο success story της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια, μετά από το γιαούρτι– στη διάρκεια των τελευταίων μηνών πιέζονται ασφυκτικά, λόγω των υψηλών τιμών. Κυρίως από τον ανταγωνισμό του «λευκού τυριού» που παράγεται με αγελαδινό γάλα.
Αναφορικά με τις τιμές παραγωγού στην Κρήτη, όπως έλεγαν στο BD οι ίδιες πηγές, η συνολική παραγωγή πρόβειου γάλακτος του νησιού ανέρχεται περίπου στους 50.000 τόνους ετησίως, με μέση τιμή 1,20 ευρώ το κιλό. Στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων 3 - 4 τυροκομικές επιχειρήσεις, από την Θεσσαλία και την Βόρειο Ελλάδα «έχουν κατέβει κάτω» και αγοράζουν συνολικά περί τους 15.000 τόνους κάθε χρόνο.
Μάλιστα, εξηγούσαν ότι στην τιμή του 1,20 ευρώ το κιλό προστίθενται περί τα 10 λεπτά που είναι το μεταφορικό κόστος και άλλα 10 λεπτά που είναι η αλλαγή χρήσης του γάλακτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γάλα που προέρχεται από την Κρήτη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή φέτας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία –χρησιμοποιείται κυρίως για την Παρασκευή πρόβειου γιαουρτιού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η πίεση, λοιπόν, από την πλευρά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη είναι για την αύξηση της τιμής παραγωγού του κρητικού αιγοπρόβειου γάλακτος – υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αυγενάκης είναι βουλευτής του νομού Ηρακλείου.
Όπως σημειώνεται, όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να συμπαρασύρει συνολικά στο νησί τις τιμές παραγωγού οδηγώντας αντίστοιχα σε άνοδο των τιμών κυρίως της γραβιέρας –που είναι το βασικό τυροκομικό προϊόν της Κρήτης– και των άλλων τυροκομικών προϊόντων, με άδηλα αποτελέσματα.
Από την πλευρά του ΣΕΒΓΑΠ, εξάλλου, σε μία ασυνήθιστης οξύτητας ανακοίνωση του προέδρου του κ. Χρήστου Αποστολόπουλου, αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των ελέγχων και τις υποψίες της νοθείας που συνειρμικά προκαλούν, επισημαίνεται ότι «οποιοσδήποτε αποδειχθεί ότι νοθεύει το εθνικό μας προϊόν θα πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά και μάλιστα έχουμε τονίσει ότι σε περίπτωση υποτροπής να αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας του! Τόσο απλά, τόσο καθαρά!».
Και προσθέτει, μεταξύ των άλλων ότι «δεν τιμά καθόλου το υπουργείο να δηλώνει και μάλιστα με τόσο στόμφο ότι αποφάσισε να διενεργήσει ελέγχους (δηλαδή να κάνει την δουλειά του) γιατί είναι σαν να επιβεβαιώνει ότι μέχρι τώρα δεν γίνονταν έλεγχοι, δηλαδή δεν έκανε ουσιαστικά την δουλειά του».