Στις αγορές και ανακαινίσεις παλιών κτιρίων έχει διοχετευτεί όλη η «ενέργεια» της αγοράς και στη Θεσσαλία μετά την κατάρρευση της οικοδομής. Η αξιοποίηση ακινήτων μέσα στην περίοδο της κρίσης με ανακινήσεις και ανακαινίσεις είναι η νέα μορφή επένδυσης, που ταυτόχρονα διασώζει κτίρια αξίας. Αυτό είναι ένα δοκιμασμένο μοντέλο σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, όπου τα κέντρα των πόλεων διατηρούν τον οικοδομικό τους εξοπλισμό και τα παλιά κτίρια, είτε από σεβασμό στην παράδοση, είτε γιατί δεν υπήρχαν λόγοι να κατεδαφισθούν. Παραμένουν, λοιπόν, και συνεισφέρουν στις λειτουργίες και τις ανάγκες του αστικού ιστού.

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Αδαμάκης που έχει βάλει την σφραγίδα του στην αναμόρφωση της πόλης του Βόλου με τη διάσωση βιομηχανικών και νεοκλασικών κτιρίων, μιλώντας πρόσφατα στην εφημερίδα «Θεσσαλία» δηλώνει πως μέσα στην κατάρρευση και στην δραματική αλλαγή του τοπίου οι στεγαστικές ανάγκες δεν έπαψαν να υπάρχουν.

«Δεν κατασκευάζονται νέες οικοδομές. Δεν γίνονται διαγωνισμοί για δημόσια κτίρια, πλην ελαχίστων περιπτώσεων όταν η χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί πριν την οικονομική κατάρρευση και τα capital control».

Σταμάτησαν να κατασκευάζονται κτίρια με το σύστημα της αντιπαροχής με συνέπεια την πλήρη απραξία όλου του κυκλώματος της οικοδομής και την ανεργία μηχανικών, εργολάβων, τεχνιτών και βοηθητικού προσωπικού. Οι ανάγκες όμως για κατοίκηση δεν σταμάτησαν να υπάρχουν. Νέα ζευγάρια αποφασίζουν να παντρευτούν ή να συμβιώσουν.

«Μέσα λοιπόν σε αυτό το δυσοίωνο κλίμα βρήκε πρόσφορο έδαφος και άνθισε μια κάπως παραμελημένη δραστηριότητα του κλάδου μας η ανακαίνιση. Έτσι ένα σχετικά νέο τεχνικό πεδίο ανοίγεται στην Ελληνική πραγματικότητα αυτό των επαναχρήσεων, αποκαταστάσεων, βελτιώσεων και λειτουργικών αναδιαρρυθμίσεων, σε υφιστάμενα κελύφη. Αυτό είναι ένα δοκιμασμένο μοντέλο σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, όπου τα κέντρα των πόλεων διατηρούν τον οικοδομικό τους εξοπλισμό και τα παλιά κτίρια, είτε από σεβασμό στην παράδοση, είτε γιατί δεν υπήρχαν λόγοι να κατεδαφισθούν. Παραμένουν λοιπόν, και συνεισφέρουν στις λειτουργίες και τις ανάγκες του αστικού ιστού.

Βεβαίως αυτά μετασχηματίζονται, είτε ως προς την χρήση είτε ως προς το μέγεθος είτε ως προς τις εξυπηρετήσεις ( θέρμανση- ψύξη- κλιματισμός) κατά τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες της αγοράς και της ζήτησης», σημειώνει ο καθηγητής.

Το κόστος ανακατασκευής

Ένα εύλογο ερώτημα είναι αν η επέμβαση σε υφιστάμενα κτίρια είναι συμφέρουσα και ποιο το κοστολόγιο κατασκευής ανά μ2.

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμάκη «γνωρίζουμε ότι το κόστος κατασκευής για ένα νέο κτίριο που θα κατασκευασθεί από τα θεμέλια είναι της τάξης των 800- 1000 ευρώ ανά μ2 για μία μέση καλή συμβατική κατασκευή χωρίς υπερβολές. Αντίστοιχα το κόστος για μία κατασκευή στο Πήλιο, συνεκτιμώντας την μεταφορά των υλικών και τις απαιτήσεις για στέγη, ξύλινα κουφώματα, λιθοδομές και τοιχία αντιστήριξης λόγω των μεγάλων υψομετρικών διαφορών των οικοπέδων είναι από 1250- 1500 ευρώ /μ2.

Στις αποκαταστάσεις το κόστος επεμβάσεων μπορεί να κοστίζει από 150 έως 350 ευρώ/ μ2 ανάλογα με το μέγεθος του κτιρίου και βεβαίως με το εύρος των εργασιών που σχετίζεται άμεσα και με την κατάσταση του κτιρίου και τον αρχικό χρόνο κατασκευής του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ένα δυάρι 50 μ2 το κόστος μπορεί να κυμαίνεται από 50 χ 150 ευρώ /μ2 = 7500 ευρώ έως 50χ350 = 16.500 με την μέση τιμή να κυμαίνεται στις 10.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι το ενοίκιο του δυαριού μετά την ανακαίνιση είναι της τάξης των 300 ευρώ / μήνα, η απόσβεση γίνεται σε περίπου 2,5 έως τρία χρόνια».

Ένα παράδειγμα από τη Λάρισα

Ένα ενδιαφέρον, πρόσφατο παράδειγμα, ανακαίνισης μιας ευρύχωρης παλιάς κατοικίας το δανειζόμαστε από την Dimiourgiki S.A. που εδρεύει στη Λάρισα και το παρουσίασε η ίδια στην ιστοσελίδα της.

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση παλαιού διαμερίσματος 180 τ.μ. με εξώστη 160 τ. μ., στην οδό Παπακυριαζή στο κέντρο της Λάρισας.(φωτό) Πρόκειται για ένα κτίριο κατασκευής 1975 με εμφανή τα μορφολογικά στοιχεία της συγκεκριμένης περιόδου τόσο στην όψη όσο και στην διαμόρφωση των κατοικιών.

Όπως σημειώνει η εταιρεία, στο συγκεκριμένο διαμέρισμα δημιουργούνται δυο ενότητες που περιλαμβάνουν αφενός τους χώρους διημέρευσης και εφ’ ετέρου τα υπνοδωμάτια.

Στην πλευρά των υπνοδωματίων καθαιρέθηκαν όλα τα χωρίσματα για να δημιουργηθούν τέσσερα υπνοδωμάτια ένα εκ των οποίων master bedroom και WC και ένας χώρος αποθήκης πλυντηρίου. Το πέρασμα στην ιδιωτική ζώνη γίνεται μέσω ενός διαδρόμου.

Στην πλευρά της διημέρευσης έχει δοθεί έμφαση στην λογική open space. Δημιουργήθηκε μια ενιαία περιοχή όπου τοποθετούνται το σαλόνι, το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα.

Η χρήση υπόλευκων και pal χρωμάτων στους περισσότερους χώρους της κατοικίας ενισχύει την διάχυση του φωτός στο εσωτερικό, ενώ τα σύγχρονα υλικά και οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες προσδίδουν μια αίσθηση αναζωογόνησης στο παλαιό κέλυφος.

To ανακαινισμένο διαμέρισμα της Dimiourgiki S.A. στην οδό Παπακυριαζή στη Λάρισα

Ο Κώστας Αδαμάκης

Λ.Ε.