Ολοκληρώθηκε χθες από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για το «Ultra-Fast Broadband», που ανέδειξε δύο προσωρινούς αναδόχους για συνολικά επτά γεωγραφικές ζώνες (LOTs). Πρόκειται για τον όμιλο ΟΤΕ και την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - GRID TELECOMS.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό έργο της χώρας που θα φέρει «υπερηχητικό Ιντερνετ» σε 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα με ταχύτητες 100 Mbps έως 1 Gbps. Το έργο των «Υποδομών Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας - Ultra-Fast Broadband» θα καλύψει με πολύ γρήγορο Ιντερνετ 2.950 απομακρυσμένους οικισμούς (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) και περίπου 10.300 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας, ΚΕΠ κ.λπ.).
Σε ότι αφορά τη Θεσσαλία χωρίζεται σε δυο τομείς ανάπτυξης του δικτύου:
Την Περιοχή 2, με περίπου 137.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας). Και την Περιοχή 6, με περίπου 117.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Αρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας).
Στα έργα που θα γίνουν στην θεσσαλική περιφέρεια ανάδοχος είναι η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - GRID TELECOMS
Το «Ultra-Fast Broadband» θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και η σύμβαση παραχώρησης θα έχει διάρκεια 26 έτη. Εχει συνολικό προϋπολογισμό 884 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 249 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από κοινοτικούς πόρους. Συγκεκριμένα, ως προς την κατασκευή του χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020 και ΕΣΠΑ 2021-2027) και μέσω ιδίων και δανειακών κεφαλαίων των αναδόχων, ενώ η λειτουργία του θα καλυφθεί από τους ιδιωτικούς φορείς σύμπραξης.
Μετά το πέρας των 26 ετών, το σύστημα θα μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο.
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr