Καµία επίπτωση στην αύξηση της προσφοράς διαμερισμάτων προς ενοικίαση δεν πρόκειται να επιφέρει μια ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στον χρόνο λειτουργίας των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναφέρουν φορείς της αγοράς ακινήτων. Υποστηρίζουν ότι η αύξηση των ενοικίων αποδίδεται σε τουλάχιστον 200.000 κλειστά διαμερίσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και όχι στις 15.000 διαμερίσματα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση στο κέντρο της Αθήνας.

Το 4ο αίτηµα επιχορήγησης από το Ταµείο Ανάκαµψης, ύψους 1 δισ. ευρώ, υποβάλλεται κατά πάσα πιθανότητα αύριο, καθώς διευθετήθηκε το θέµα µε τα καθυστερούµενα ορόσηµα, που αποτελούσαν προϋπόθεση για την υποβολή του.

Σύµφωνα µε πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχθηκε να µεταφερθούν για αργότερα τα δύο καθυστερούµενα ορόσηµα και να αντικατασταθούν από άλλα που αφορούσαν µεταγενέστερη δόση αλλά έχουν ήδη ικανοποιηθεί. Τα δύο ορόσηµα που δεν ικανοποιήθηκαν ακόµη αφορούν την έγκριση 9.700 αιτήσεων για το πρόγραµµα «Εξοικονοµώ» για επιχειρήσεις και την ανάθεση των συµβάσεων για την αστική ανάπλαση στον Βοτανικό.

Εν τω µεταξύ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επιδιωκόµενη χρηµατοδότηση µε 2 δισ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης του προγράµµατος «Σπίτι µου 2», που εξήγγειλε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, σχεδιάζεται να γίνει µε δάνειο και όχι µε επιχορήγηση. Αυτό σηµαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να απενταχθεί κάποιο έργο από αυτά που έχουν ήδη ενταχθεί στις επιχορηγήσεις του Ταµείου. Πάντως, προς το παρόν, αναφέρουν οι πηγές, το όλο εγχείρηµα είναι υπό διαπραγµάτευση µε την Κοµισιόν. Αυτό είναι κατανοητό, καθώς πρόκειται για κάτι διαφορετικό από τα κλασικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις, για τις οποίες προορίζεται κανονικά το δανειακό χαρτοφυλάκιο. Από τα 36 δισ. ευρώ του Ταµείου Ανάκαµψης που αναλογούν στην Ελλάδα, τα 18,2 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα 17,7 δισ. ευρώ είναι δάνεια. Στις 17 Απριλίου η κυβέρνηση, διά του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών Νίκου Παπαθανάση, υπέβαλε το 4ο αίτηµα πληρωµής δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ, διαχωρίζοντάς το για πρώτη φορά από το αίτηµα πληρωµής επιχορήγησης, που θα κατατεθεί πιθανότατα αύριο. Αιτία ήταν η καθυστέρηση στην ικανοποίηση των προαπαιτούµενων οροσήµων της επιχορήγησης. Τελικά, µε ενάµιση µήνα καθυστέρηση κατατίθεται και το αίτηµα επιχορήγησης, χωρίς να έχουν ακόµη ικανοποιηθεί όλα τα προαπαιτούµενα, κάτι που δείχνει τις δυσκολίες που θα υπάρχουν στο εξής (όχι µόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες) στην απορρόφηση των πόρων. Αποµένουν, ως γνωστόν, µόνο 2 χρόνια και 3 µήνες έως το τέλος του Ταµείου.

Τουλάχιστον η Κοµισιόν, η οποία δεν συζητάει προς το παρόν –άλλωστε αλλάζει και σύνθεση– παράταση του Ταµείου Ανάκαµψης, δέχεται να εφαρµόσει κανόνες ευελιξίας. Στο πλαίσιο αυτό, δέχθηκε και την ανταλλαγή οροσήµων µεταξύ των δόσεων, που επέτρεψε στην Ελλάδα να υποβάλει το 4ο αίτηµα επιχορήγησης.

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει µέχρι στιγµής το 23% των οροσήµων, ενώ έχει εισπράξει το 41% των πόρων που δικαιούται, κάτι που την κατατάσσει µεταξύ των 4 πρώτων χωρών. Συγκεκριµένα, έχει εισπράξει επιχορηγήσεις 7,59 δισ. ευρώ και δάνεια 7,29 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως έχει επισηµάνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, µόνο το 14% των πόρων που δικαιούται η χώρα έχει φτάσει µέχρι στιγµής στις επιχειρήσεις, κάτι που λειτουργεί επιβραδυντικά στον ρυθµό ανάπτυξής της.

Εντός του Ιουνίου αναµένουν στο υπουργείο Οικονοµικών να εκταµιευθούν τα 2,3 δισ. της 4ης δόσης του δανείου, µε βάση το αίτηµα του Απριλίου.

Ειρήνη Χρυσολωρά, Καθημερινή