Τη διανομή στην αγορά επιδοτήσεων και δανείων αξίας τουλάχιστον 4,7 δισ. ευρώ μέσα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης με όχημα μία προσπάθεια εμπροσθοβαρούς εκκίνησης πολλών έργων και επιδοτήσεων επιχειρήσεων δρομολογεί η κυβέρνηση. Η έμφαση δίδεται στις επιδοτήσεις με στόχο δαπάνες 3,2 δισ. ευρώ αλλά και με την εκτίμηση ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να διανείμουν στην αγορά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ σε δάνεια για επενδύσεις.
Μαζί με τα κονδύλια των ΕΣΠΑ, αλλά και με την εκκίνηση του νέου Αναπτυξιακού (που θα μπορεί να συνδράμει και με φοροαπαλλαγές) και άλλων εργαλείων, επιχειρείται να δομηθεί ένα αναπτυξιακό αντιστάθμισμα που θα συνδράμει και στην παροχή ρευστότητας. Και τούτο την ώρα που στο Eurogroup αποφασίζεται να αρχίσει το κλείσιμο της «κάνουλας» των μέτρων στήριξης και η ενεργειακή κρίση προκαλεί πιέσεις στο πραγματικό ΑΕΠ.
Βροχή επιδοτήσεων
Η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη ολοκληρώνει αυτές τις μέρες στο στάδιο της προετοιμασίας του Σχεδίου Ανάκαμψης και στρέφει η προσοχή της στην εφαρμογή. «Τα περισσότερα από τα επενδυτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχουν βγει στον αέρα το πρώτο εξάμηνο του 2022» ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84.
Μεταξύ αυτών θα βγουν όλα τα μεγάλα προγράμματα που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, όπως το ψηφιακής μετάβασης, το εξοικονομώ για τις ΜΜΕ, αλλά και μεγάλα σχέδια για τον αγροδιατροφικό τομέα. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στόχος είναι να τρέξουν επενδύσεις που μπορούν να έχουν άμεσες δαπάνες για να διανεμηθεί το χρήμα της ΕΕ στην αγορά.
Επιπλέον, στο σκέλος των δανείων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών τις επόμενες ημέρες - εβδομάδες θα βγουν οι προκηρύξεις από τις τράπεζες για την έναρξη των αιτήσεων από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Επίσης, σε φάση ολοκλήρωσης είναι και η τελευταία εκκρεμότητα από κυβερνητικής πλευράς στο πεδίο, η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης αναφορικά με το επιτόκιο (που θα οριστεί στο 0,35% αλλά θα είναι κλιμακωτό).
Μάρτιο η έγκριση της δόσης, έως Απρίλιο η έλευσή της
Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αποτελεί θέμα συζήτησης στη σημερινή Σύνοδο του Ecofin, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του ανά την EE. H Ελληνική πλευρά είναι ανάμεσα στα κράτη που συνεχίζουν να βρίσκονται “μπροστά” έχοντας καταθέσει από το 2021 αίτημα για το πρώτο πακέτο δόσεων αξίας 3,56 δις ευρώ δανείων και επιδοτήσεων.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών η έγκριση του αιτήματος αυτού (που συνδέεται με 15 ορόσημα και στόχους του 2021) αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο (θα γίνε ιαπό την Κομισον με θετική γνώμη της EFC). Ωστόσο η έλευση του πακέτου δόσεων ενδεχομένως να μην γίνει τον ίδιο μήνα, αλλά στις αρχές Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση έχουν έρθει ήδη στην Αθήνα από το προηγούμενο καλοκαίρι τα 4 δις ευρώ της προκαταβολής, εξηγούν αρμόδιες πηγές.
Η ελληνική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης πέρα από το σκέλος των δαπανών στρέφει την προσοχή της και στα - πολλαπλάσια σε σχέση με αυτά του 2021 - ορόσημα και στόχους που συνδέονται με τα δύο επόμενα πακέτα δόσεων, εκ των οποίων το επόμενο αναμένεται να έρθει το Δεκέμβριο. Τα ορόσημα ξεπερνούν τα 80 σε αριθμό και αυτό που μεταφέρουν αρμόδια στελέχη είναι ότι είναι μεν είναι πολυάριθμα αλλά πλέον εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχει και μία ομαλοποίηση στη λειτουργία του ελληνικού Σχεδίου μία που έχει τελειώσει η φάση προετοιμασίας και πλέον μπορεί έγκαιρα να αρχίσει η «πράξη».
Στο Ecofin ο πρώτος απολογισμός, έρχονται πορίσματα και αναθεώρηση
Σύμφωνα με την ατζέντα της σημερινής συζήτησης στο Ecofin για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή του. Σε πολλά κράτη υπάρχει υστέρηση. Εκκρεμούν ακόμη οι αξιολογήσεις της Επιτροπής επί των Σχεδίων 5 κρατών. Παράλληλα θα συζητηθεί η πρόοδος δεδομένου πως το 70% του διαθέσιμου ποσού για επιχορηγήσεις πρέπει να δεσμευθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022.
Επίσης, έρχεται και η ώρα της αναθεώρησης με την κατανομή του υπόλοιπου 30% των κονδυλίων που θα πραγματοποιηθεί έως τις 30 Ιουνίου, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις του πραγματικού ΑΕΠ. Τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλλουν αναθεωρημένα Σχέδια ανάλογα με την τελική κατανομή, στα οποία θα γίνουν και «διορθώσεις» ανάλογα με την απόδοση δράσεων ή νέες ανάγκες. Επίσης, αναμένεται η πρώτη ετήσια έκθεση, ενώ Επιτροπή πρέπει να υποβάλει απολογιστική έκθεση έως τις 31 Ιουλίου.
Δήμητρα Καδδά insider.gr