Σε αγώνα ταχύτητας έχουν αποδυθεί οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου και αναζητούν μεγάλες εκτάσεις για οικοδόμηση αποθηκών στην Κεντρική Ευρώπη – κι αυτό για να βρίσκονται πλησίον της Γερμανίας, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αγοράς αλλά και άλλων δυτικοευρωπαϊκών κρατών. Παράλληλα, επενδυτές από τη νοτιοανατολική Ασία έρχονται και επενδύουν στις εκτάσεις, που θα ανεγερθούν τεράστιες αποθήκες, όπου τοποθετείται το εμπόρευμα των λιανεμπόρων και μέσω των ηλεκτρονικών παραγγελιών το αποστέλλουν στις διευθύνσεις των καταναλωτών. Οι επενδύσεις αυτές έχουν καλές αποδόσεις. Με έδρα την Κεντρική Ευρώπη οι αποστάσεις από τη Γερμανία είναι μικρές, το εργατικό κόστος χαμηλό και τα οδικά δίκτυα λειτουργικά. Το 2018 η κεντροευρωπαϊκή αγορά αποθηκών εξασφάλισε επενδύσεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
Επιλογές
Το 2016, ειδικότερα, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Σιγκαπούρης GIC αγόρασαν την περιοχή με αποθήκες P3 Logistic Parks στην Πράγα. Πρόκειται για έκταση 4.100 στρεμμάτων, με το fund να εξετάζει νέες αγορές σε Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία προκειμένου να ισχυροποιήσει την παρουσία του στην αγορά logistics της Κεντρικής Ευρώπης. «Πριν από πέντε χρόνια δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι θα τοποθετηθούν ασιατικά κεφάλαια στην Τσεχία και στην Πολωνία», επισημαίνει ο Οτις Σπένσερ, αρμόδιος επενδύσεων της P3 Logistic Parsk. «Οσο περνούν τα χρόνια, αυξάνονται οι επενδύσεις Ασιατών σε περιουσιακά στοιχεία, που αφορούν αποθήκευση και συστήματα διαχείρισης τροφοδοτικής αλυσίδας. Στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη η ποιότητα των ακινήτων είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη στη Δυτική Ευρώπη, που έχουν την ανάλογη τιμή».
Οι υψηλές αποδόσεις στις επενδύσεις σε αποθήκες είναι πόλος έλξης και ταυτόχρονα παράγοντας που εξακοντίζει τις τιμές ακινήτων στην εκάστοτε περιοχή και παρά τα σημάδια ότι οι κεντροευρωπαϊκές οικονομίες ανακόπτουν ταχύτητα. Στην ευρύτερη ζώνη επεκτείνονται διαδικτυακοί όμιλοι όπως οι Amazon, Tchibo και Zalando. Οι αποδόσεις των ακινήτων για βιομηχανική και αποθηκευτική χρήση φθάνουν από το 5,5% στην Πράγα έως το 9,5% στη Σόφια, ενώ οι αντίστοιχες σε Παρίσι και Βερολίνο είναι 4,5%, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Colliers International.
«Κατασκευάζουμε κτίρια στην Κεντρική Ευρώπη, που θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες του ηλεκτρονικού εμπορίου της Γερμανίας», λέει ο Ρόμπερτ Ντομπρίκι, επικεφαλής της κτηματομεσιτικής Panattoni Europe, που έχει έδρα την Καλιφόρνια. «Πέραν τούτου, υπάρχει ένα πολύ δυναμικό ρεύμα επενδυτών που στρέφονται στην Κεντρική Ευρώπη για να εμπλουτίσουν το χαρτοφυλάκιό τους, αντισταθμίζοντας την επιβράδυνση σε άλλες αγορές ακινήτων του κόσμου».
Τον Οκτώβριο, o επενδυτικός οίκος της Σιγκαπούρης Mapletree Investments ανακοίνωσε επενδύσεις 1,1 δισ. δολ. για χαρτοφυλάκιο διεθνών ακινήτων στο πεδίο των αποθηκών και των συστημάτων διαχείρισης από την Prologis με περιουσιακά στοιχεία σε ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία. Τα δε κρατικά επενδυτικά της Kίνας China Investment Corporation, τέλος, το 2017 εξαγόρασαν την ευρωπαϊκή εταιρεία αποθηκών Logicor αντί 12,3 δισ. ευρώ από τα ιδιωτικά κεφάλαια Blackstone.
Reuters