Ευρωπαϊκή απάντηση στον αµερικανικό «γίγαντα» αναζήτησης της Google δροµολογούν δύο εταιρείες της Ε.Ε., µε στόχο να αµφισβητήσουν την απόλυτη κυριαρχία κολοσσών της Bg Tech. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις Ecosia και Qwant –µε έδρα το Βερολίνο και το Παρίσι, αντίστοιχα– θα συνεργαστούν για τη δηµιουργία µιας ανεξάρτητης µηχανής αναζήτησης.

Την ευρωπαϊκή απάντηση στον αμερικανικό «γίγαντα» αναζήτησης της Google δρομολογούν δύο εταιρείες της Ε.Ε., με στόχο να αμφισβητήσουν σταδιακά την απόλυτη κυριαρχία κολοσσών της Bg Tech. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις Ecosia και Qwant –με έδρα το Βερολίνο και το Παρίσι, αντίστοιχα– θα συνεργαστούν για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης μηχανής αναζήτησης, με κατανομή ιδιοκτησίας 50-50.

Η κοινοπραξία, που ονομάστηκε European Search Perspective (EUSP), θα επικεντρωθεί αρχικά στη γαλλική και στη γερμανική γλώσσα, και η προγραμματισμένη κυκλοφορία της αναμένεται στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Η Qwant ειδικότερα είναι μια μηχανή αναζήτησης που εστιάζει στο απόρρητο και υπόσχεται να μην παρακολουθεί τους χρήστες ή να μη μεταπωλεί τα προσωπικά τους δεδομένα, ενώ η Ecosia εστιάζει στη βιωσιμότητα και δεσμεύεται να φυτεύει ένα δέντρο για κάθε 50 αναζητήσεις στην πλατφόρμα της.

Η υποδομή αναζήτησης είναι αυτή που εξουσιοδοτεί την πρόσβασή μας στον ιστό, αλλά επί του παρόντος ελέγχεται κυρίως από την Google, την κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης, που έχει μερίδιο άνω του 90% της παγκόσμιας αγοράς. Ακόμη και εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης, όπως οι Ecosia και Qwant, πρέπει να βασίζονται στην υπάρχουσα τεχνολογία από εταιρείες όπως η Google και η Microsoft για την παροχή αποτελεσμάτων αναζήτησης. Το νέο εγχείρημα κατέστη δυνατό, εν μέρει, λόγω των νέων ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού για την προστασία των διαδικτυακών δεδομένων δήλωσε στο CNBC o Κρίστιαν Κρολ, διευθύνων σύμβουλος της Ecosia. Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα φέτος, απαιτεί από τις εταιρείες Big Tech, που αποκαλεί «gatekeepers», να προσφέρουν δίκαιη και λογική πρόσβαση στις πλατφόρμες τους. Στην περίπτωση της Google, η εταιρεία υποχρεούται να κοινοποιεί δεδομένα που θα ήταν χρήσιμα για την εκπαίδευση ενός μοντέλου αναζήτησης.

Προς το παρόν, οι εναλλακτικές μηχανές αναζήτησης δεν αναπτύσσουν τη δική τους υποδομή λογισμικού. Για το νέο εγχείρημα θα δημιουργήσουν το δικό τους ευρετήριο αναζήτησης από την αρχή, συγκεντρώνοντας ωστόσο αποτελέσματα από ένα συνδυασμό διαφορετικών μηχανών αναζήτησης. Η Ecosia και η Qwant αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές από τη Microsoft για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Bing Search API (διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών), ένα κομμάτι λογισμικού που επιτρέπει στους προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση στην υποδομή αναζήτησης του τεχνολογικού γίγαντα.

«Είμαστε ευρωπαϊκές εταιρείες και πρέπει να δημιουργήσουμε τεχνολογία που να διασφαλίζει ότι καμία απόφαση τρίτων –για παράδειγμα, η απόφαση της Microsoft να αυξήσει το κόστος πρόσβασης στο API αναζήτησής της– δεν θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιχείρησή μας», τόνισε στο CNBC ο Oλιβιέ Αμπεκασί, διευθύνων σύμβουλος της Qwant.

Οι Ευρωπαίοι εξαρτώνται πολύ από τις ΗΠΑ για την τεχνολογία τους. Και η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία θα μπορούσε να κλιμακώσει τις γεωπολιτικές εντάσεις, ενισχύοντας πιθανότατα την εξάρτηση της Ευρώπης από την τεχνολογία των ΗΠΑ.

Οι πάροχοι αναζήτησης την ίδια στιγμή ενδέχεται να γίνουν «πιο περιοριστικοί» στο μέλλον, δεδομένης της στροφής προς τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Η άνοδος του CHATGPT της Openai προκάλεσε πονοκέφαλο στον κολοσσό αναζήτησης της Google, καθώς οι άνθρωποι στρέφονται όλο και περισσότερο στο viral chatbot για να αναζητήσουν πληροφορίες. Την ίδια στιγμή, αρκετές νέες μηχανές αναζήτησης, όπως η Perplexity, έχουν επίσης εισέλθει στην αγορά, προσφέροντας τις δικές τους εναλλακτικές στην Google που βασίζονται σε τεχνολογία AI. Η Google πέρασε στην αντεπίθεση με το δικό της προϊόν αναζήτησης τεχνητής νοημοσύνης, ενσωματώνοντας το γλωσσικό μοντέλο Gemini στα αποτελέσματα αναζήτησης.

kathimerini