Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλη Γιαγιάκου, παρευρέθηκαν στα Τρίκαλα, Πρόεδροι Ελληνικών Επιμελητηρίων με κοινό χαρακτηριστικό τους, το ενδιαφέρον για τη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, πρόκειται "για μια πρωτοβουλία της διοίκησης του Επιμελητηρίου Τρικάλων, καθώς είναι το πρώτο στην Ελλάδα που ίδρυσε και λειτουργεί αγροτικό τμήμα και υλοποιεί αρκετά χρόνια τώρα δράσεις προς ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.
Σκοπός της σύσκεψης, ήταν η δημιουργία δικτύου για σχεδιασμό και υλοποίηση από κοινού, μια σειρά συλλογικών δράσεων προς όφελος του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα.
Βαθιά πεποίθηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Τρικάλων είναι ότι με την συνεργασία, μπορούν να πετύχουν περισσότερα αποτελέσματα προκειμένου να γίνει η Ελλάδα ο λαχανόκηπος, ο ανθόκηπος και ο οπωρώνας της Ευρώπης.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Γιαγιάκος τους παρουσίασε πολύ συνοπτικά τις κυριότερες από τις δράσεις που έχει υλοποιήσει έως τώρα το Επιμελητήριο Τρικάλων.
Ειδικότερα, τους ενημέρωσε ότι έχουν γίνει ολοκληρωμένες μελέτες όπως η πρόταση που κατατέθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία του «Μεσογειακού Πράσινου Θερμοκηπίου», το οποίο θα βασίζεται στην υδροπονία και θα έχει ως βασικές πηγές ενέργειας, την γεωθερμία και το βιοαέριο.
Όπως επίσης και η ολοκληρωμένη πρόταση για δενδροκαλλιέργειες από ομάδες παραγωγών, πιστεύοντας ότι η συλλογική δράση μέσω των ομάδων παραγωγών είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη των δυναμικών καλλιεργειών στην Ελλάδα. Μέσα από ένα δίκτυο συνεργασίας που διατηρεί με Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και επιμελητήρια στο εξωτερικό, ανταλλάσει τεχνογνωσία και παρακολουθεί τις καλές πρακτικές στην Ευρώπη.
Παράλληλα, μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προωθείται η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων πάντα με την λογική των ομάδων παραγωγής μιας και η περιοχή του Κόζιακα είναι το βουνό με την μεγαλύτερη ποικιλία βοτάνων στην Ελλάδα.
Ταυτοποιήθηκε η ρίγανη που αυτοφύεται στην περιοχή του όρους Κόζιακα και αυτό οδήγησε το Επιμελητήριο Τρικάλων στην κατάρτιση φακέλου, ο οποίος έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης για την πιστοποίηση του τρικαλινού λουκάνικου ως προϊόντος προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).
Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι ο Νομός Τρικάλων είναι ο πρώτος σε παραγωγή φέτας στη χώρα, υπάρχει έντονη ενασχόληση και με την κτηνοτροφία.
Μέσα από ομάδα εργασίας και της συνεργασίας της με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ερευνητικούς φορείς, έχει γίνει ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο για την δημιουργία μιας πρότυπης κτηνοτροφικής μονάδας με την απαραίτητη ισορροπία αριθμού των ζώων και λειμώνα, για την επίτευξη της βέλτιστης υγιεινής των ζώων και την μείωση του κόστους παραγωγής.
Ακολούθησε εκτενής συζήτηση με τις τοποθετήσεις των Προέδρων για την δημιουργία αγροτικού τμήματος στα Επιμελητήρια που εκπροσωπούν και τον τρόπο λειτουργίας της διεπιμελητηριακής αυτής δικτύωσης.
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του Συμφώνου συνεργασίας, στο οποίο καθορίζονται ο στόχος και το πλαίσιο συνεργασίας με σαφείς δραστηριότητες".