Tην ενεργοποίηση εκ νέου του προγράμματος φρούτα, λαχανικά και γάλα στα σχολεία ανακοίνωσε η Κομισιόν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2019-2020. Κάθε σχολική χρονιά διατίθενται στο πρόγραμμα συνολικά 250 εκατομμύρια ευρώ.
Για τη σχολική χρονιά 2019-2020, έχουν δεσμευθεί 145 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 105 εκατ. ευρώ για γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα - για την Ελλάδα αντίστοιχα τα ποσά είναι 3, 2 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 1,5 εκατ. ευρώ για γάλα και γαλακτοκομικά.
Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν δήλωσε σχετικά: «Είναι σημαντική η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από μικρή ηλικία. Χάρη στο πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία, οι νεαροί μας πολίτες, αφενός, θα απολαμβάνουν ποιοτικά ευρωπαϊκά προϊόντα και, αφετέρου, θα μάθουν για τη διατροφή, τη γεωργία, την παραγωγή τροφίμων και τη σκληρή δουλειά που αυτές συνεπάγονται.»
Στην ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα από τις 2 Σεπτεμβρίου, αναφέρονται μεταξύ άλλων, τα εξής:
Το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία έχει ως στόχο να προωθήσει την υγιεινή διατροφή και την ισορροπημένη δίαιτα με τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και την προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη γεωργία και την καλή διατροφή.
Τη σχολική χρονιά 2017-2018, πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά ωφελήθηκαν από αυτό το πρόγραμμα, δηλαδή το 20 % των παιδιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Να σημειωθεί ότι παρόλο που η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ επέλεξαν να συμμετέχουν είτε σε ένα τμήμα είτε στο σύνολο του προγράμματος. Τον Μάρτιο του 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε και εξέδωσε τις εθνικές κατανομές για τις χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα τη φετινή σχολική χρονιά. Οι χώρες μπορούν επίσης να συμπληρώνουν την ενίσχυση της ΕΕ με εθνικά κονδύλια.
Τα κράτη μέλη αποφασίζουν τον τρόπο με τον οποίον θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα, για παράδειγμα, τον τύπο προϊόντων που θα λάβουν τα παιδιά ή το
θέμα των εκπαιδευτικών μέτρων που θα εφαρμόσουν. Η επιλογή όμως των προϊόντων προς διανομή πρέπει να βασίζεται σε παράγοντες υγείας, περιβάλλοντος, εποχικότητας, διαθεσιμότητας και ποικιλίας.
agronews.gr