Οι συνεταιριστικές τράπεζες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και τη στήριξη των τοπικών οικονομιών και της επιχειρηματικότητας.
Παρ΄όλες αυτές τις προοπτικές και τις κατά καιρούς τυμπανοκρουσίες για τη μετεξέλιξη και την ενδυνάμωσή τους, η σκληρή αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες αυτές βίωσαν την κρίση που «σκέπασε» τη χώρα ούτε πάντως στηρίχθηκαν από την Πολιτεία.
Ήλθαν τα λουκέτα, μπήκαμε στον αστερισμό των συγχωνεύσεων, που όμως δεν είχαν νόημα ενίσχυσης της δυναμικής τους, αλλά περισσότερο τη διάσωση κάποιων προβληματικών.
Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν 9 «περιφερειακές» τράπεζες: Οι δικές μας Θεσσαλίας και Καρδίτσας, καθώς και οι Δράμας, Έβρου, Ηπείρου, Παγκρήτια, Πιερίας, Σερρών και Χανίων.
Όλες μαζί διαθέτουν ένα δίκτυο 85 καταστημάτων, αλλά αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% της τραπεζικής δραστηριότητας της χώρας σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 20%. Οι ελληνικές συνεταιριστικές έχουν ίδια κεφάλαια 17,3 δισ και οι καταθέσεις τους φθάνουν τα 2 δισ.
Πέρα από τον…. αστερισμό των συγχωνεύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και ξέχωρα από όποιες προσπάθειες – σχέδια που έφτασαν ακόμα και σε κατ’ αρχήν συμφωνίες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο και πραγματοποιούνται ήδη οι αρχικές συζητήσεις για συνένωση όλων των συνεταιριστικών τραπεζών της χώρας. Το «στοίχημα» δεν είναι εύκολο και ίσως είναι χρονοβόρο, αρκεί να μην πολεμηθεί από την ίδια την Πολιτεία και τα όποια τοπικά ή μη συμφέροντα.
Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε ένα σχέδιο και κατ’ αρχήν συμφωνία για συγχώνευση των τραπεζών Δράμας – Έβρου – Σερρών και Παγκρήτιας που θα είχε τον ηγετικό ρόλο. Το εγχείρημα θα προσέδιδε μια ιδιαίτερη δυναμική στην περιοχή της Θράκης και όχι μόνο αλλά δεν προχώρησε.
Στην Παγκρήτια Τράπεζα με την επένδυση του Μιχ. Σάλλα η Συνεταιριστική γιγαντώθηκε και με το δεδομένο ότι είναι η μόνη που διαθέτει πανελλαδική άδεια θα μπορούσε ανεξάρτητα από την επιτυχία του σχεδίου που αναφέραμε να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.
Σχετικά με την επένδυση του Lyctos, του Μ. Σάλλα, είχαμε αυτήν την εβδομάδα και την εντολή για δέσμευση των μετοχών που κατέχει ο ίδιος στην Παγκρήτια στο πλαίσιο μιας δικαστικής έρευνας που πραγματοποιείται για υπόθεση την εποχή που ήταν επικεφαλής της τράπεζας Πειραιώς.
Στην Τράπεζα Σερρών με μικρά ποσοστά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μπήκαν ο Μασούτης, η Intersalonica και η BSB.
Με πληροφορίες από Deal News