Με ρυθμούς εξπρές προχωρούν οι τράπεζες την εκκαθάριση της Μάρμαρα Λαζαρίδης, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Οι τράπεζες (Alpha και Πειραιώς), που έχουν διορίσει ως ειδικό διαχειριστή την ελεγκτική εταιρεία Ernst&Young, προχωρούν στη διεξαγωγή δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του μεγαλύτερου τμήματος των στοιχείων ενεργητικού της μαρμαροβιομηχανίας.
Η προθεσμία υποβολής δεσμευτικής προσφορών εκπνέει στις 8 Σεπτεμβρίου, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν είναι ανύπαρκτο.
Τι πωλείται
Σύμφωνα με την πρόσκληση διενέργειας διαγωνισμού του ειδικού διαχειριστή, εκποιούνται:
- οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη ΒΙ.ΠΕ Δράμας, οι οποίες αποτελούνται από τέσσερα γειτονικά οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 31,2 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Σε αυτά έχουν ανεγερθεί 18 κτήρια από τα οποία τα περισσότερα νομιμοποιήθηκαν με το Νόμο 4178 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.
- Δύο γερανογέφυρες 32 και 25 τόνων η καθεμία με συνολικής επιφάνειας περίπου 325 τ.μ.
- μία δεξαμενή ύδατος συνολικής επιφάνειας περίπου 17 τ.μ.
- αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων στον Ξηροπόταμο Δράμας και
- μηχανολογικός εξοπλισμός (βαγόνια, τελάρα κοπής, ανυψωτικά μηχανήματα, γερανοί κτλ)
Σύμφωνα με την πρόσκληση, ο πλειοδότης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας μαρμάρων, θα αναλάβει να απασχολήσει και τους 15 εργαζόμενους που βρίσκονται σε αυτές. Ταυτόχρονα, προσφορές για μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία δεν θα γίνουν δεκτές.
Οι οφειλές
Η Λαζαρίδης χρωστά συνολικά (βάσει στοιχείων 31.12.2015) 39,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 13 εκατ. ευρώ οφείλονται στην Τράπεζα Πειραιώς και 14,2 εκατ. ευρώ στην Alpha bank, με τις δύο τράπεζες να εκπροσωπούν το 69,55% του συνόλου των υποχρεώσεων της Λαζαρίδης.
Ωστόσο, οι συσσωρευμένες οφειλές της Λαζαρίδης ανέρχονται σε 45 εκατ. ευρώ, καθώς η μαρμαροβιομηχανία είχε σταματήσει τις πληρωμές της προς τις πιστώτριες τράπεζες εδώ και πολλά χρόνια.
Η Λαζαρίδης αποτελεί μία από τις πρώτες εταιρείες που εντάχθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, βάσει του νόμου 4307 που δίνει τη δυνατότητα στο 40% των πιστωτών να καταθέσει αίτηση (υπαγωγής σε ειδική διαχείριση), αποκτώντας τον έλεγχο μίας επιχείρησης μέσω της τοποθέτησης ειδικού διαχειριστή.
Το μοντέλο της ειδικής διαχείρισης αποσκοπεί στην ολοκλήρωση, το συντομότερο δυνατό, των διαδικασιών εκποίησης, με στόχο οι τράπεζες να περιορίσουν ενδεχόμενες απώλειες, αλλά και να μην εμπλακούν σε μακροχρόνιες διαπραγματευτικές διαδικασίες.
Δημήτρης Δελεβέγκος (Capital.gr)