Στην παραγωγή ασπίδων προσώπου, μασκών προστασίας ή και φορητών αναπνευστήρων υψηλής τεχνολογίας στρέφονται άλλες τέσσερις ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες ώστε να καλύψουν τις ανάγκες που προκάλεσε η πανδημική κρίση. Οπως μάλιστα αναφέρει πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δεν είναι απίθανο μέχρι τα μέσα Ιουλίου η εγχώρια μηνιαία παραγωγή χειρουργικών μασκών να έχει διπλασιαστεί και να φτάσει περίπου στα 40 εκατ., συμβάλλοντας έτσι, μαζί και με τις εισαγωγές από το εξωτερικό, στη σταδιακή κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.
Αυτό θα επιτευχθεί με τη συμβολή μικρών και μεγάλων βιομηχανιών-βιοτεχνών που εισέρχονται, μαζί με τη Lariplast και τα Πλαστικά Θράκης, στη μάχη της παραγωγής αυτών των προϊόντων, τα οποία πλέον τείνουν να γίνουν είδη πρώτης ανάγκης.
Η BIC Violex, θυγατρική του γαλλικού ομίλου BIC, που διατηρεί πέντε εργοστάσια παραγωγής στον Αγιο Στέφανο Αττικής, έχει αρχίσει να παράγει στις εγκαταστάσεις της είδη ατομικής προστασίας, τα οποία διαθέτει ως δωρεά στα νοσοκομεία. Αξιοποιώντας τους δύο τρισδιάστατους εκτυπωτές της, η εταιρεία έχει κατασκευάσει ήδη από τις αρχές Απριλίου 5.000 ασπίδες προσώπου (face shield), ενώ προγραμματίζει να συνεχίσει την παραγωγή της ανάλογα και με τις ανάγκες των νοσοκομείων. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης που σχεδιάζει συσκευές υψηλής τεχνολογίας, κατασκεύασε έναν φορητό αναπνευστήρα (portable ventilator) για τη στήριξη των ασθενών με COVID-19. Ο φορητός αναπνευστήρας της BIC Violex βρίσκεται σε τελική δοκιμαστική φάση για να χρησιμοποιηθεί στα νοσοκομεία. Για τη δοκιμαστική φάση του αναπνευστήρα η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με το Αττικόν Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αλλά και το γενικό ογκολογικό νοσοκομείο Κηφισιάς Αγιοι Ανάργυροι.
Tην ίδια στιγμή, η ελληνική βιομηχανία Mediline Isothermal Solutions, η οποία παράγει ειδικές συσκευασίες για τη μεταφορά θερμοκρασιακά ευαίσθητων προϊόντων (φάρμακα, τρόφιμα), προσάρμοσε και επέκτεινε την παραγωγική της μονάδα στα Οινόφυτα, με σκοπό την κατασκευή ασπίδων προστασίας προσώπου αλλά και απλών χειρουργικών μασκών που προσφέρουν 80% προστασία. Η εταιρεία έχει παραγγείλει μηχανήματα από την Κίνα, –τα οποία αναμένεται να παραλάβει μέσα στο επόμενο 15νθήμερο– ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία παραγωγής απλών χειρουργικών μασκών. Μάλιστα, σύμφωνα και με τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της εταιρείας, Νίκο Ιωσήφ, όταν ολοκληρωθεί η επένδυση, το εργοστάσιο θα μπορέσει να παράγει 1,5 εκατ. μάσκες τον μήνα. Παράλληλα, εν μέσω πανδημίας, η εταιρεία δημιουργεί νέα γραμμή παραγωγής, και από βδομάδα θα μπορεί να παράγει περίπου 15.000 ασπίδες προσώπου την εβδομάδα και 50.000 τον μήνα. Το σύνολο των νέων επενδύσεων για την παραγωγή απλών χειρουργικών μασκών και ασπίδων προστασίας θα ανέλθει στις 500.000 ευρώ.
Στη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής στις εγκαταστάσεις της στο Βιομηχανικό Πάρκο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης προχωρεί και η βιοτεχνία Vesta Home-Covertex IKE, η οποία από το 1977 δραστηριοποιείται στην παραγωγή λευκών ειδών και ξενοδοχειακού ιματισμού. Το εργοστάσιό της, που έχει συνολική έκταση 4.500 τ.μ., θα παράγει πάνινες χειρουργικές μάσκες τύπου 1 και 2 τις οποίες θα διαθέσει σε νοσοκομεία, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καθώς επίσης και σε ξενοδοχεία όπου η εταιρεία έχει πολυετή παρουσία. «Οι μάσκες που θα κατασκευάσουμε, σύμφωνα και με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα είναι χειρουργικές τύπου 1 και τύπου 2 (3ply μιας χρήσης). Εκτιμούμε ότι θα μπορέσουμε να παράγουμε 3 εκατομμύρια τεμάχια τον μήνα» αναφέρει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Αλέξανδρος Μήτσιου. «Η δημιουργία της γραμμής παραγωγής θα γίνει στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις όπου ήδη έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για τη διαδικασία αυτή». Οπως αναφέρει ο ίδιος, η παραγγελία για τη γραμμή παραγωγής έχει γίνει από τις αρχές Απριλίου, ενώ αναμένεται να φθάσει στις εγκαταστάσεις της βιοτεχνίας την ερχόμενη εβδομάδα. «Προς τα τέλη Μαΐου πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να διανείμουμε τα προϊόντα», προσθέτει.
Τέλος, παραγωγή απλών χειρουργικών μασκών πραγματοποιεί και μία μικρή βιοτεχνία στο Κάτω Νευροκόπι, κοντά στη Δράμα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και η Lariplast προτίθεται να διπλασιάσει τη μηνιαία ποσότητα παραγωγής μασκών σε 18 εκατ. από 9 εκατ. που είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Καθημερινή