Η αρχή "follow the money” (ακολούθησε το χρήμα) φαίνεται να έχει εφαρμογή και στην περίπτωση των τεσσάρων εργολαβιών του σχεδιαζόμενου οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος για τις οποίες έχει μειοδοτήσει η κοινοπραξία Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών, έχοντας προσφέρει έκπτωση άνω του 50%.

Όπως προκύπτει και από δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, στην εταιρεία συμφερόντων Χρήστου Καλογρίτσα αναμένεται να ανατεθεί η κατασκευή μόνον του τμήματος Βάρδα – Κυλλήνη. Στα υπόλοιπα τρία τμήματα, δηλαδή Δουναίικα-Πύργος, Κυλλήνη-Αμαλιάδα και Αμαλιάδα-Δουναίικα η εταιρεία θα υποκατασταθεί από το δεύτερο μειοδότη, την Cifield Development Public Limited στο πρώτο και το δεύτερο και την GD Infrastrutture στο τελευταίο.

Η υποκατάσταση υπήρξε κάτι παραπάνω από αναμενόμενη, επειδή η τράπεζα Αττικής έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τις εγγυητικές επιστολές που είχε παράσχει στις εταιρείες Καλογρίτσα. Οι εγγυητικές αυτές αφορούν μόνο τα τμήματα Δουναίικα-Πύργος, Κυλλήνη-Αμαλιάδα και Αμαλιάδα-Δουναίικα. Για το τμήμα Βάρδα – Κυλλήνη, αρχικού προϋπολογισμού της τάξης των 70 εκατ. ευρώ, εγγυητικές στην Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών έχει παράσχει το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ). Η εξασφάλιση της εγγυητικής επιτρέπει -εφόσον τηρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις- στην αναθέτουσα αρχή, τη Γενική Γραμματεία Υποδομών να προχωρήσει στην ανάθεση στην Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών του τμήματος Βάρδα Κυλλήνη μήκους 9 χλμ.

Η υποκατάσταση από την Άκτωρ

Την ίδια στιγμή, η "φόρμουλα” της υποκατάστασης των εταιρειών Καλογρίτσα από την Άκτωρ στο Πάτρα-Πύργος δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει, δεδομένου ότι οι εργολαβίες δεν έχουν συμβασιοποιηθεί, όπως εξηγούν στελέχη των κατασκευών. Ούτε και αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, ενώ το έργο θα εμφανίζει πενιχρή πρόοδο, θα μπορούσε ο ανάδοχος να ζητήσει την υποκατάστασή του, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος σε περίπτωση αδυναμίας συνέχισης της εκτέλεσης ενός έργου.

Το σενάριο όμως, της υποκατάστασης από την Άκτωρ επαληθεύθηκε στο οδικό έργο Καλλονής-Σιγρίου στην Λέσβο με ανάδοχο την κοινοπραξία Αναστηλωτική - Τοξότης - Ελληνική Υδροκατασκευή. Να σημειωθεί ότι με πρόσφατη απόφασή του ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών ενέκρινε την χορήγηση παράτασης της συνολικής προθεσμίας περαίωσης των εργασιών κατά 470 ημέρες, μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2019. Είχε δε προηγηθεί μία ακόμη παράταση, κατά ένα έτος, έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2017. Οι λόγοι της παράτασης μέχρι το τέλος του 2019 του έργου με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ; Η μη ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων και η ανυπαρξία μνημονίων συνεργασίας με την αρχαιολογική υπηρεσία.

Και στο έργο κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης στους οικισμούς του Δήμου Διονύσου - Άγιο Στέφανο, Διόνυσο, Κρυονέρι, Σταμάτα και Ροδόπολη, την Τοξότης υποκατάστησε η Άκτωρ, καταθέτοντας, αρχές του μήνα, εγγυητική επιστολή 4,4 εκατ. ευρώ στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Διονύσου. Το ίδιο συμβαίνει με το έργο της τηλεθέρμανσης Φλώρινας.

Την ίδια στιγμή, η Τοξότης έχει κηρυχθεί έκπτωτη από τις εργολαβίες του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), σύμφωνα με απόφαση του δ.σ. της εταιρείας. Ωστόσο, η διαδικασία της έκπτωσης από τις εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ, τυπικά, δεν εμποδίζει την εργοληπτική έκτης τάξης να αναλάβει το τμήμα Βάρδα-Κυλλήνη.

Μένει πάντως, να φανεί εάν η προσδοκώμενη ανάθεση του τμήματος Βάρδα-Κυλλήνη θα έχει επίδραση στους εργαζόμενους της Τοξότης. "Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, μιας και η εταιρεία δεν τους καταβάλλει δεδουλευμένα πολλών μηνών. Η εταιρεία Τοξότης έκανε πρόσφατα αγωγή εναντίον 101 εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα για να βγάλει την επίσχεσή τους καταχρηστική και επιπλέον απαιτεί η αποχή τους από την εργασία να θεωρηθεί ως παραίτηση” σύμφωνα με καταγγελία του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας.

dimitris.delevegos@capital.gr