Στη γενέτειρα του Ασκληπιού, του ανθρώπου που συστηματοποίησε την ιατρική τέχνη χρησιμοποιώντας αρωματικά φυτά από τα ριζά του Κόζιακα ξεκινά η υλοποίηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος του Δήμου Τρικκαίων που θα αρθρώνεται σε τρεις άξονες: στην καλλιέργεια φαρμακευτικών βοτάνων του Ασκληπιού από νέους καλλιεργητές, στην παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων με πρώτη ύλη τα συγκεκριμένα βότανα και στην δημιουργία του Μονοπατιού Ασκληπιού, μιας διαδρομής περίπου 4.5 χιλιομέτρων που θα εγκαινιαστεί σύντομα και θα δίνει την δυνατότητα στους περιηγητές να παρατηρούν και να  συλλέγουν βότανα στα βήματα του αρχαίου θεραπευτή…


Το Σχέδιο Ασκληπιός θα υλοποιηθεί με την εφαρμογή της καινοτόμας τεχνολογίας Smart Pharming που επιτρέπει την λεπτομερή διαχείριση της καλλιέργειας από απόσταση ενώ η πρωτοβουλία για την κατάρτιση του προγράμματος ανήκει στον Δήμο Τρικκαίων.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Παπαστεργίου πρόκειται για μια δράση με διπλή στόχευση: ανάπτυξη και ανάδειξη της ιστορίας. Το σχέδιο θα παρουσιάστηκε ήδη στον υπουργό Νίκο Παππά ο οποίος επισκέφθηκε πριν από μέρες την περιοχή και ανακοίνωσε την έναρξη επιδοτούμενου προγράμματος Γεωργίας Ακριβείας για το σχέδιο Ασκληπιός.

Για την υλοποίηση του σχεδίου πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr αναφέρουν ότι η δημοτική αρχή προτίθεται να παραχωρήσει δωρεάν γεωργικές εκτάσεις σε νέους αγρότες έστω και στη συμβολική τιμή του ενός ευρώ. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις που ο Δήμος διαθέτει στην περιοχή και θα παραχωρήσει, ενδέχεται να φτάσουν και τα τετρακόσια στρέμματα.

«Βρισκόμαστε περίπου 16 χιλιόμετρα από τα χαμηλά σημεία του όρους Κερκετίου, από την περιοχή δηλαδή όπου προμηθευόταν ο Ασκληπιός τα υλικά με τα οποία γιάτρευε τον κόσμο. Ο Ασκληπιός -ο οποίος αργότερα θεοποιήθηκε- εικάζεται πως ήταν κάποιος ηγεμόνας -θεραπευτής που γεννήθηκε στα Τρίκαλα περίπου το 1250 π.Χ. Οι δύο γιοι του, Μαχάονας και Ποδαλείριος, είχαν συμμετάσχει με τα καράβια τους στον Τρωικό πόλεμο και αναφέρονται στον περίφημο ομηρικό «κατάλογο των πλοίων», λέει ο Θανάσης Μιχαλάκης, εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου Τρικκαίων.

Για την επιλογή των βοτάνων που θα καλλιεργηθούν και την πιστοποίησή τους ως ευεργετικών για την υγεία εργάζονται ήδη ερευνητές του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παράλληλα, ο Δήμος έχει έρθει σε επαφή με μεγάλες εταιρίες κοσμετολογίας και τροφίμων ώστε να προχωρήσει και εμπορικά η πρωτοβουλία.

«Ο σύγχρονος Δήμος ενδιαφέρεται εκτός των άλλων και για την ανάπτυξη της περιοχής του αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Προσπαθώντας να βρούμε διέξοδο από την κρίση κοιτάξαμε μπροστά έχοντας, όμως, το μυαλό μας και λίγο πίσω. Σκεφτήκαμε ότι αν αναπτύξουμε και πάλι τέτοια φυτά βασιζόμενοι στην βιοποικιλότητα της περιοχής, στο κλίμα, στα νερά, ίσως είναι μια λύση στο πρόβλημα των νέων ανθρώπων. Ήδη έχει συσταθεί μια ομάδα νέων που θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα. Θέλουμε να τους σηκώσουμε από τα καφενεία να τους πάρουμε από καλλιέργειες που ενδεχομένως είναι και θνησιγενείς, όπως βαμβάκια, καλαμπόκια και να τους πάμε σε άλλες ενδιαφέρουσες καλλιέργειες», λέει ο κ. Παπαστεργίου. «Και επειδή παντού κρύβεται ή μπορεί να κρυφτεί η τεχνολογία το κάνουμε με σύγχρονο τρόπο, ξεκινάμε σεμινάρια επιμόρφωσης των νέων αγροτών σε αυτές τις καλλιέργειες με ισχυρές συνεργασίες και βοήθειες από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Έχουμε ξεκινήσει δοκιμές σε διάφορες τέτοιες καλλιέργειες- όπως θυμάρι και ρίγανη- με αισθητήρες εδάφους προκειμένου να δούμε  πόση υγρασία έχει το χωράφι, πώς πάει από λίπανση. Στο Τμήμα ανάπτυξης εφαρμογών που έχει ο Δήμος δοκιμάζουμε και δικές μας εφαρμογές ώστε κάποιος να παρακολουθεί από απόσταση την καλλιέργεια, να εξοικονομεί φυσικούς πόρους και να προστατεύει το περιβάλλον», προσθέτει.

Η Γεωργία Ακριβείας είναι ένα σύστημα παραγωγής αγροτικών προϊόντων που στηρίζεται σε τεχνολογίες οι οποίες επιτρέπουν στον αγρότη να διαπιστώνει με ακρίβεια πόσο νερό χρειάζεται η καλλιέργειά του ή τι ανάγκες έχει σε λίπασμα, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες, να συντελείται οικονομία μικρής κλίμακας, να εξοικονομούνται χρήματα και να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και όλα αυτά ο καλλιεργητής μπορεί να τα κάνει ακόμη και από το σπίτι του..

«Σε αυτό το πλαίσιο μας ενδιαφέρει να λειτουργούν στην περιοχή Πανεπιστήμια που έχουν σχέση με την τεχνολογία τροφίμων και την αγροδιατροφή», εξηγεί ο κ. Παπαστεργίου. «Και καθώς η περιοχή ενδείκνυται για περιπατητικό τουρισμό, μπορούν να έρθουν τα σχολεία ή μεμονωμένοι επισκέπτες να περπατήσουν στα μονοπάτια του Κόζιακα, να βρουν και να αναγνωρίσουν βότανα σε μονοπάτια που είναι βγαλμένα μέσα από τα όνειρά μας».  Το μονοπάτι θα περιλαμβάνει μια διαδρομή μέτριας δυσκολίας διάρκειας περίπου δύο ωρών, θα ξεκινά από την πλατεία Γοργογυρίου και θα καταλήγει στις πηγές του Κεφαλοπόταμου. Σύμφωνα με το Σχέδιο στην περιοχή θα συσταθεί και Μουσείο Ασκληπιού σε κτίριο του άλλοτε Δήμου Κόζιακα που κατασκευάστηκε για δημαρχεία αλλά δεν λειτούργησε ποτέ...

Mε πληροφορίες από in.gr (Κατερίνα Ροββά)