Τον Ιανουάριο του 2021, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Nαντέλα, εξηγούσε πώς το πρώτο έτος της πανδημίας είχε πυροδοτήσει μια εκπληκτική στροφή προς τις online υπηρεσίες, με την εταιρεία του να ωφελείται από την τάση. «Αυτό που είδαμε τον περασμένο χρόνο είναι η αυγή ενός δεύτερου κύματος ψηφιακού μετασχηματισμού που σαρώνει κάθε εταιρεία και κάθε κλάδο», έλεγε.
Δύο χρόνια αργότερα, η κατάσταση στον τεχνολογικό κλάδο δεν είναι και τόσο ευοίωνη. Tην προηγούμενη εβδομάδα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει 10.000 υπαλλήλους καθώς οι επιχειρήσεις επανεξετάζουν τις δαπάνες που έκαναν στον ψηφιακό τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με φόντο και την ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα. Οι πελάτες της Microsoft, όπως λέει τώρα ο Nαντέλα, προσπαθούν πλέον «να κάνουν περισσότερα με λιγότερα».
Η Microsoft δεν είναι η μοναδική εταιρεία που βιώνει μια τόσο δραματική ανατροπή. Χθες η εταιρεία streaming Spotify ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει το 6% των εργαζομένων της, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου σε 600 θέσεις εργασίας. «Tους τελευταίους μήνες έχουμε κάνει μια σημαντική προσπάθεια για να συγκρατήσουμε το κόστος, η οποία ωστόσο δεν ήταν αρκετή», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ντάνιελ Εκ, ανακοινώνοντας και την περικοπή περίπου 600 θέσεων εργασίας. «Ημουν τελικά πολύ πιο αισιόδοξος στο να επενδύσω πάνω από την αύξηση των εσόδων μας», ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας σε τόνο παρόμοιο με εκείνον που υιοθετούν αρκετοί επικεφαλής του κλάδου τεχνολογίας, προχωρώντας σε αντίστοιχες ανακοινώσεις. Οπως αναφέρει το Reuters, τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας αυξήθηκαν σε διπλάσιο ρυθμό σε σύγκριση με τα έσοδα του τελευταίου χρόνου, καθώς η Spotify διοχέτευσε αρκετά κεφάλαια για την υποστήριξη του τομέα που σχετίζεται με τα podcasts.
Παράλληλα, προς τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, ακολούθησε το παράδειγμά της, ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζει να περικόψει περίπου 12.000 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν σε πάνω από το 6% του προσωπικού της. Τους τελευταίους τρεις μήνες, η Amazon, η Google, η Microsoft και η μητρική του Facebook, Meta, ανακοίνωσαν σχέδια για πάνω από 50.000 απολύσεις. Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις πρώτες μέρες της πανδημίας, όταν οι τεχνολογικοί γίγαντες αναπτύσσονταν με ταχείς ρυθμούς για να απαντήσουν στην τεράστια ζήτηση, καθώς αμέτρητα νοικοκυριά ζούσαν, ψώνιζαν και εργάζονταν στο Διαδίκτυο. Εκείνη την εποχή, πολλοί CEO της τεχνολογίας έμοιαζαν να πιστεύουν ότι η ανάπτυξη αυτή θα συνεχιζόταν επ’ αόριστον. Η Google έκανε μια σειρά από κινήσεις μείωσης του κόστους τους τελευταίους μήνες, ακυρώνοντας την επόμενη γενιά του φορητού υπολογιστή Pixelbook και κλείνοντας οριστικά το Stadia, την υπηρεσία παιχνιδιών cloud της. Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Verily, μια μονάδα βιοτεχνολογίας της Alphabet, δήλωσε ότι περικόπτει το 15% του προσωπικού της.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, η Amazon είχε υπερδιπλασιάσει το προσωπικό στα γραφεία της σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, σύμφωνα με το CNN. Η Meta σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων της μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου του 2022. Η Microsoft και η Google προσέλαβαν επίσης χιλιάδες επιπλέον εργαζομένους, ενώ το ίδιο έκαναν και άλλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Salesforce, η Snap και το Twitter. Ολες τους ανακοίνωσαν απολύσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Πολλοί από τους CEO της τεχνολογίας φαίνεται ότι έκαναν λανθασμένες εκτιμήσεις για το κατά πόσον αυτή η ανάπτυξη θα συνεχιζόταν όταν οι άνθρωποι θα επέστρεφαν στα γραφεία και στην offline ζωή τους.
Τους τελευταίους μήνες, τα υψηλότερα επιτόκια καθώς και οι φόβοι για τον πληθωρισμό και την ύφεση προκάλεσαν υποχώρηση στις διαφημιστικές και καταναλωτικές δαπάνες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα κέρδη και οι τιμές των μετοχών των εταιρειών τεχνολογίας. Οι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν τώρα μονοψήφια αύξηση εσόδων κατά τη διάρκεια του πολύ σημαντικού τριμήνου του Δεκεμβρίου για την Google, τη Microsoft και την Amazon και πτώση για τη Meta και την Apple. Οι CEO της τεχνολογίας, από τον Mαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta μέχρι τον Mαρκ Μπένιοφ της Salesforce, έχουν κατηγορήσει τους εαυτούς τους ότι έκαναν υπερβολικές προσλήψεις στις αρχές της πανδημίας και παρερμήνευσαν το πώς θα κινούνταν η ζήτηση για τα προϊόντα τους με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού. Ομως, όπως σημειώνει το CNN, κανένας από τους CEO των εταιρειών του Big Tech δεν είδε τον τίτλο ή την αμοιβή του να πλήττεται από αυτά τα λάθη, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους. Και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι ανακοινώσεις απολύσεων στην τεχνολογία είναι πιθανό να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.
Bloomberg - kathimerini