Σε σταθμούς ελέγχου παραβάσεων θα μετατραπούν οι σταθμοί διοδίων επί της Εγνατίας Οδού, οι οποίοι πρόκειται να καταργηθούν προς το τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019 με την ισχύ του ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος πληρωμής για τη χρήση της οδού, όπως είπε ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Απόστολος Αντωνούδης στο Πρακτορείο 104,9 FM.

Οπως ανέφερε, ήδη «τρέχει» ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων και οι μετωπικοί σταθμοί που όλοι ξέρουμε θα καταργηθούν και «θα μείνουν μόνο οι σταθμοί που είναι στις εισόδους της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι κατασκευάζονται «δεν θα πάνε χαμένοι», καθώς θα αξιοποιηθούν «όχι ως σταθμοί χρέωσης, αλλά ως σταθμοί ελέγχου. Χρειάζονται σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους και ως τέτοιοι θα λειτουργήσουν».

Οσον αφορά την αύξηση των οδικών αφίξεων από τα Βαλκάνια στην Ελλάδα μέσω Εγνατίας Οδού, σημειώνει: «Προφανώς έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι έχουν ελευθερωθεί σχεδόν όλοι οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας Οδού και έχει γίνει πιο προσιτή η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη, αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα». Οπως εξηγεί, η μετακίνηση θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορη και εύκολη και με την ανάπτυξη άλλων μέσων, όπως ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

Σχολιάζοντας και τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων από την Τουρκία –άνω του 507% μεταξύ 2008 και 2015–, ο κ. Αντωνούδης αναφέρει ότι πέραν της λειτουργίας της Εγνατίας Οδού, προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν και οι δράσεις που έχει δρομολογήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. «Τούρκοι, αλλά και επισκέπτες από άλλες χώρες, φθάνουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα. Γίνονται πολλές επενδύσεις από Τούρκους πολίτες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θράκης, υπάρχει μεγάλη ζήτηση, κυρίως για ακίνητα. Στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, διασταυρώνονται όλα τα διευρωπαϊκά δίκτυα και οι ενεργειακοί αγωγοί», καταλήγει ο κ. Αντωνούδης.

 Καθημερινή