Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο κλάδος της πράσινης ενέργειας, καθώς η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών εγείρει σοβαρότατο κίνδυνο να δημιουργηθούν παρατεταμένες εκκρεμότητες και να οδηγήσουν την αγορά σε τέλμα. Αιτία το γεγονός ότι η κυβέρνηση, ακολουθώντας αδικαιολόγητα παρελκυστική τακτική, άφησε για το τέλος της θητείας της τη θεσμοθέτηση μιας σειράς σημαντικών νομοθετημάτων. Αποτέλεσμα η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και να αφήνει μετέωρη την αγορά εάν δεν υπάρξει ταχεία επίλυση εκκρεμών θεμάτων τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν την επόμενη κυβέρνηση.
Τόσο ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) όσο και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, εστιάζουν σε τέσσερις ρυθμίσεις που επείγει να θεσμοθετηθούν καθώς σε διαφορετική περίπτωση η παύση των εργασιών του κοινοβουλίου από τις 10 Ιουνίου θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά. Σύμφωνα με τον ΕΣΗΑΠΕ εάν δεν επιλυθούν οι εκκρεμότητες θα καταστεί "εξόχως προβληματική έως αδύνατη:
(α) η συνέχιση της ανάπτυξης σημαντικών έργων ΑΠΕ στη χώρα μας,
(β) η συμμετοχή πολλών εν λειτουργία έργων ΑΠΕ στην αγορά, και,
(γ) η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της ΡΑΕ, που είναι καθοριστικής σημασίας και για τον κλάδο των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τον ΕΣΗΑΠΕ οι ρυθμίσεις που επείγει να θεσμοθετηθούν αφορούν μεταξύ άλλων την παράταση της ημερομηνίας λήξης οριστικής προσφοράς σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ που έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση άδειας εγκατάστασης, την υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης για έτοιμα έργα στα οποία λόγω καθυστερήσεων του ΑΔΜΗΕ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες, την έναρξη της συμμετοχής των παραγωγών ΑΠΕ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό, την παραγωγή ηλεκτρισμού από βιομάζα και βιοαέριο και την διασφάλιση της εύρυθμης συνέχισης της λειτουργίας της ΡΑΕ μέσω της παράτασης των συμβάσεων ειδικών επιστημόνων που λήγουν στις 30 Ιουνίου 2019.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ από την πλευρά της, με ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η οποία απευθύνεται τόσο προς την κυβέρνηση (τον υπουργό ενέργεια Γ. Σταθάκη, τον ΓΓ ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο) όσο και προς την αξιωματική αντιπολίτευση (τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη, τον τομεάρχη ενέργειας Κ. Σκρέκα και τη σύμβουλο του προέδρου Αλ. Σδούκου) εξειδικεύει ακόμη περισσότερο τις ρυθμίσεις που ζητεί να θεσμοθετηθούν πριν τις εκλογές και συγκεκριμένα:
1. Τα έργα Α.Π.Ε. με ΣΕΔΠ (Σύμβαση λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης ή αλλιώς feed in premium) να μπορούν να πληρώνονται για την παραγόμενη ενέργεια έως την πλήρη λειτουργία της νέας αγοράς. Να αποσυνδεθεί η σχετική προθεσμία από τη θέσπιση του ΦοΣεΤεΚ (αρ. 61, ν. 4546/2018).
2. Να παραταθεί η διάρκεια ισχύος των Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης και των Αδειών Εγκατάστασης (αρ. 132, ν. 4495/2017) ώριμων έργων Α.Π.Ε.
3. Να καταργηθεί το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής (αρ. πρώτο, παρ. I, υποπαρ. 1.2 του ν.4152/2013) που συνιστά άδικη και επαχθή φορολόγηση των επιχειρήσεων Α.Π.Ε.
4. Να διασφαλιστεί η συνέχιση της απασχόλησης του προσωπικού της ΡΑΕ μετά τη λήξη των σχετικών συμβάσεων, κάτι που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της Αρχής.
Να σημειωθεί τέλος ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση από την αντιπολίτευση για την κατάθεση νομοθετικών ρυθμίσεων, για τις εξαιρετικά επείγουσες εκκρεμότητες, το ΥΠΕΝ δεν αποκλείει να υπάρξει αντιμετώπιση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Χάρης Φλουδόπουλος Capital.gr