Τη δημιουργία οκτώ εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs) στην οποία θα μεταβιβασθούν στοιχεία ενεργητικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), τη διαγραφή χρεών 149,3 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 253,21 εκατ. ευρώ που έχει σήμερα η εταιρεία και τη μετατροπή της –για τουλάχιστον δύο χρόνια– από παραγωγική σε εμπορική εταιρεία προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της ΕΒΖ, που κατέθεσε στο δικαστήριο η Τράπεζα Πειραιώς την περασμένη Πέμπτη 28 Μαρτίου.
Στην πρώτη από τις οκτώ εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV1) θα μεταβιβαστούν το παλιό εργοστάσιο της Λάρισας αλλά και εκείνο στο Πλατύ Ημαθίας. Η αίτηση συμφωνίας εξυγίανσης έχει οριστεί να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στις 10 Ιουνίου 2019, εκτός εάν μέχρι τότε έχει βρεθεί ο πολυπόθητος επενδυτής που αναζητεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση.
Την Κυριακή 31 Μαρτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας καλλιέργησε φρούδες ελπίδες σε εργαζομένους και κυρίως σε τευτλοπαραγωγούς. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, έχοντας στο πλάι του τον επικεφαλής της Ιnnovation Brain Λούκας Φέκερ, αναφέρθηκε σε σχέδιο που μπορεί να εγκριθεί σε περίπου 15 ημέρες και τελικά να οδηγήσει σε διάσωση την επιχείρηση. Μάλιστα ο κ. Πιτσιόρλας κάλεσε τους αγρότες να σπείρουν τα χωράφια τους, καίτοι η περίοδος της σποράς έχει παρέλθει εδώ και δύο μήνες.
Ας σημειωθεί ότι ο κ. Φέκερ έχει αθετήσει ήδη δύο φορές στο παρελθόν την υπόσχεσή του να υποβάλει μια βιώσιμη προσφορά για την ΕΒΖ. Εκπρόσωποι των αγροτών έκαναν για άλλη μία φορά λόγο για μια επικοινωνιακή «ντρίμπλα» ενόψει του κλεισίματος της τελευταίας μονάδας παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα. Επίσης, εκπρόσωποι των αγροτών του νομού Σερρών έκαναν λόγο για δηλώσεις κενές περιεχομένου του κ. Πιτσιόρλα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αγρότες είναι ζήτημα αν θα σπείρουν 500 έως 1.000 στρέμματα όταν το 2016 είχαν σπαρεί 68.000 στρέμματα».
Σύμφωνα με τους τευτλοπαραγωγούς, ουσιαστικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κωλυσιεργήσει, έτσι ώστε το κλείσιμο του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας να επέλθει όταν θα έχει αναλάβει την εξουσία η επόμενη κυβέρνηση. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας εξυγίανσης, με την οποία συναινεί το 70,9% του συνόλου των πιστωτών της ΕΒΖ είναι τα ακόλουθα:
• Μεταβίβαση του προσημειωμένου/ενεχυριασμένου στην Τράπεζα Πειραιώς ενεργητικού της ΕΒΖ, καθώς και ορισμένων ελευθέρων βαρών περιουσιακών στοιχείων σε οκτώ SPVs, τα οποία θα συσταθούν μετά την επικύρωση από το δικαστήριο της συμφωνίας εξυγίανσης. Το μετοχικό τους κεφάλαιο θα είναι συνολικά 98,3 εκατ. ευρώ. Δανειακές απαιτήσεις της Τράπεζας Πειραιώς από την ΕΒΖ ύψους 48 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν ως εισφορά σε είδος στα SPVs. Μετρητά 45 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν από την τράπεζα προς το SPV 8 για την αγορά των μετοχών των δύο σερβικών θυγατρικών της ΕΒΖ από την τελευταία. Αλλα 5,3 εκατ. ευρώ μεταφέρονται υπό τη μορφή εισφοράς από την Τράπεζα Πειραιώς στα πρώτα 7 SPVs για την ικανοποίηση των λοιπών, πλην της Πειραιώς, πιστωτών.
• Το εναπομείναν ενεργητικό θα παραμείνει στην ΕΒΖ (πλέον χαρακτηρίζεται ως OldCo) με σκοπό τη ρευστοποίησή του. Η λογιστική αξία αυτού είναι μεν 110, 44 εκατ. ευρώ, όμως η ανακτήσιμη μόλις 5,6 εκατ. ευρώ.
• Η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων και η ρευστοποίηση της OldCo πρέπει να γίνουν εντός τριών ετών από την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.
• Υποχρεώσεις της ΕΒΖ ύψους 149,3 εκατ. ευρώ θα διαγραφούν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, δηλαδή τρία χρόνια μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.
• Το SPV 1 θα έχει στην ιδιοκτησία του τα εργοστάσια του Πλατέος και της Λάρισας, ενώ οι θυγατρικές στη Σερβία θα ανήκουν στο SPV 8. Κατά τα δύο πρώτα έτη μετά τη συμφωνία εξυγίανσης, το SPV 1 θα έχει ως κύρια δραστηριότητά του την εμπορία ζάχαρης, την οποία θα αγοράζει από τη θυγατρική της Σερβίας.
• Στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται επίσης ότι η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να παράσχει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να ενταχθούν στο πρόγραμμα της συμβολαιακής γεωργίας, εξασφαλίζοντας στοχευμένη ρευστότητα για την κάλυψη του κόστους της αγροτικής τους εκμετάλλευσης, μέσω ειδικής συμβολαιακής κάρτας. Μοναδική εξασφάλιση θα αποτελεί το συμβόλαιο που θα συνάψουν με το SPV 1.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ Καθημερινή