Διαγωνισμό, συνολικού ύψους 99 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της Δικαιοσύνης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου δρομολογούν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας, ως αναθέτουσα αρχή, έθεσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση το τεύχος διακήρυξης του έργου, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ) του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επίσης και την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του Εθνικού Ποινικού Μητρώου και την υλοποίηση της δεύτερης φάσης για την επέκταση σε όλα τα δικαστήρια του ΟΠΣ διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης.
Ο ανάδοχος θα δημιουργήσει σειρά νέων εφαρμογών που περιλαμβάνουν τη μηχανογράφηση της ποινικής διαδικασίας του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, των υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και των υπηρεσιών Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής. Επίσης, η διάρκειας 36 μηνών σύμβαση προβλέπει την ανάπτυξη ηλεκτρονικού μητρώου αφερεγγυότητας με εφαρμογές διαδικασιών πτώχευσης και ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους φορείς του Δημοσίου (π.χ. χορήγηση πιστοποιητικών αφερεγγυότητας).
Προβλέπεται ακόμη η αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος της διαμεσολάβησης (www. diamesolavisi.gov.gr) με λειτουργίες όπως μητρώο οικογενειακών διαμεσολαβητών, παραγωγή ψηφιακής βεβαίωσης ανάθεσης, κωδικάριθμος παραγόμενων εγγράφων και δημιουργία ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου. Θα αναβαθμιστούν και η διαδικασία συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης των διαμεσολαβητών, η ψηφιακή υποβολή έκθεσης πεπραγμένων, θα βελτιστοποιηθεί η δια λειτουργικότητα του πληροφοριακού συστήματος της διαμεσολάβησης με τρίτα συστήματα και θα δημιουργηθεί mobile εφαρμογή( App ). To App θα απευθύνεται στους διαμεσολαβητές, οι οποίοι θα είναι σε θέση να εκτελούν όλες τις λειτουργίες του πληροφοριακού συστήματος.
Οπως αναφέρεται στο τεύχος διακήρυξης, οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις επιτρέπουν την ψηφιοποίηση βασικών λειτουργιών της Δικαιοσύνης, με το Ελεγκτικό Συνέδριο να είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια και, συγχρόνως, η ανώτατη εθνική αρχή ελέγχου της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους πίνακες αποτελεσμάτων της Ε.Ε. στον τομέα της Δικαιοσύνης (EU Justice Scoreboards), βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σειρά δεικτών σχετικά με την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, ενώ είναι από τους ουραγούς στην αξιοποίηση ψηφιακών υποδομών. Ενδεικτική για την επιρροή της ταχύτητας απόδοσης δικαιοσύνης στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι η χαμηλή βαθμολογία (θέση 146 μεταξύ 190 χωρών) που λαμβάνει η Ελλάδα στη συνιστώσα επιβολή συμβατικών όρων (contract enforcement) του δείκτη Ease of Doing Business, κυρίως λόγω της χαμηλής ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης.
Δημήτρης Δελεβέγκος Καθημερινή