Σε 40 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτυγχάνονται σταθερά πρωτογενή πλεονάσµατα 2% του ΑΕΠ ετησίως και θα προχωρήσουν αποφασιστικά ορισµένες βασικές µεταρρυθµίσεις, θα επιστρέψει το δηµόσιο χρέος της Ελλάδας στο 60% του ΑΕΠ της, πλησιάζοντας το επίπεδό του στη Μεταπολίτευση το 1974, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, τις οποίες επικαλείται ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του στο περιοδικό της Βουλής «Επί του... Περιστυλίου».
Σύµφωνα µε τον κ. Στουρνάρα, ο στόχος είναι εφικτός και οφείλουµε να τον πετύχουµε για τις επόµενες γενιές. Θύµισε ότι το 1974 το χρέος ήταν πολύ χαµηλότερο από το 60% του ΑΕΠ. Ο κεντρικός τραπεζίτης είχε επισηµάνει πρόσφατα και µια ακόµη απόκλιση από την Ευρώπη που σηµειώθηκε τα τελευταία χρόνια: το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Οπως είπε, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να πλησιάσει η Ελλάδα στο 90% του µέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπου βρισκόταν πριν από 20 χρόνια. Μάλιστα, πρόσθεσε και πάλι µια προϋπόθεση: ότι θα αναπτύσσεται µε ρυθµό κατά µέσον όρο 1,5% πάνω από τον αντίστοιχο της Ε.Ε., κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο.
Ο πληθωρισµός
Στο άρθρο του στο περιοδικό της Βουλής, µε αφορµή τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, χτυπάει επίσης «καµπανάκι» για την έλλειψη εργατικού δυναµικού, λέγοντας ότι αυτή τη στιγµή µάς λείπουν 200.000 χέρια στις δραστηριότητες γύρω από τον τουρισµό, τον αγροτικό τοµέα και την οικοδοµή. «Εάν δεν τα βρούµε άµεσα, θα αρχίσουµε να έχουµε πρόβληµα και στην οικονοµία», αναφέρει. Θυµίζει ότι στη δεκαετία του ’90, στη διαδικασία σύγκλισης προς την ΟΝΕ, οι ξένοι εργάτες ήταν αυτοί που κράτησαν τον πληθωρισµό στην Ελλάδα χαµηλά.
«Οι περισσότεροι νοµίζουν», σηµειώνει, «ότι το πρόβληµά µας ήταν κυρίως το έλλειµµα του δηµοσίου τοµέα. ∆εν ήταν το σηµαντικότερο. Ηταν ο πληθωρισµός, διότι είχαµε µια οικονοµία που ξεκίνησε µε επιτόκια στο 19% για να µειωθούν περίπου στο 4%. Αυτή η µεγάλη µείωση επιτοκίων υπερθέρµανε την οικονοµία και αύξησε όλες τις αξίες. Εάν δεν είχαµε τους µετανάστες στον αγροτικό τοµέα και στην οικοδοµή, δεν θα επιτυγχάναµε τότε το κριτήριο του πληθωρισµού».
Σχετικά µε τις µεταρρυθµίσεις που πρέπει να γίνουν, ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι ο ίδιος θα επέλεγε πρώτη την Παιδεία, δεύτερη την Υγεία και τρίτη το Περιβάλλον.
Στη σύγκλιση µε την Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρεται στο δικό του άρθρο στο ίδιο τεύχος του περιοδικού της Βουλής και ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι «η πραγµατική σύγκλιση των εισοδηµάτων µε τον µέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί για την επόµενη περίοδο τη µεγάλη πρόκληση». Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εφαρµόζει ένα σχέδιο που βασίζεται στη διατήρηση µιας σοβαρής δηµοσιονοµικής πολιτικής, πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος, βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταµείου Ανάκαµψης, ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων και της καινοτοµίας και αποτελεσµατικότερη αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας.
Τα επιδόµατα
Ο υπουργός ανακοινώνει, εξάλλου, στο άρθρο του ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται παρεµβάσεις στην πολιτική επιδοµάτων, «έτσι ώστε –χωρίς φυσικά να µειωθεί ο προϋπολογισµός– αυτά να κατευθύνονται σ’ αυτούς που πράγµατι τα έχουν περισσότερη ανάγκη και να αντιµετωπιστούν προβλήµατα κατάχρησης».
Παράλληλα, προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει ακόµη περισσότερο τη στεγαστική της πολιτική, καθώς και την πολιτική της σχετικά µε το δηµογραφικό.
Ειρήνη Χρυσολωρά, Καθημερινή