Παρεμβάσεις που δίνουν τη δυνατότητα σε αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δανείων τους, ύψους 3,8 δισ. ευρώ, και να αποδεσμεύσουν περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τη βελτίωση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και την αποτελεσματική ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του εκκαθαριστή, της παλαιάς «Αγροτικής Τράπεζας».

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει σχεδιάσει παρεμβάσεις αναφορικά με την αποπληρωμή των οφειλών που θα περιλαμβάνουν ακόμα και κούρεμα χρεών, αξιοποίηση των δεσμευμένων αγροτικών ακινήτων προς όφελος των οφειλετών και προώθηση συνεργειών μεταξύ βιώσιμων συνεταιρισμών  αλλά και συγχωνεύσεων και αποσχίσεων όσων δεν κρίνονται βιώσιμοι.

Θα δημιουργηθεί σε πρώτη φάση ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα. Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης του επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται η διαγραφή τόκων, η απομείωση του δανείου αλλά και η μερική ή ολική διαγραφή αυτού. Επιπλέον, ο εκκαθαριστής θα μπορεί να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μία περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.

Οι άξονες της παρέμβασης

Οι βασικοί άξονες της νομοθετικής παρέμβασης θα αφορούν:

– Τη δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης μέρους ή του συνόλου χαρτοφυλακίου των αγροτικών δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης σε έναν ή περισσότερους διαχειριστές πιστώσεων.

– Τη δυνατότητα της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) να ορίζει συγκεκριμένους στόχους αλλά και συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των δανείων ανά περίπτωση.

– Τη ρύθμιση των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι αγροτών και  αγροτικών συνεταιρισμών. Σήμερα κόκκινα δάνεια ύψους 2,1 δισ. ευρώ βρίσκονται στον Ειδικό Εκκαθαριστή  της ΤτΕ.

Επίσης ρύθμιση θα αφορά τη διαχείριση και αξιοποίηση 26.000 περιουσιακών στοιχείων αξίας 1,7 δισ. ευρώ ακινήτων που σήμερα είναι δεσμευμένα και ανήκουν κυρίως σε αγροτικούς συνεταιρισμούς ώστε αυτοί να αποκτήσουν την αναγκαία ρευστότητα και να καλύψουν τις οφειλές.

Δήμητρα Σκουφού, ΤΑ ΝΕΑ