Με ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου υποδέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την προκήρυξη πρόωρων γενικών εκλογών το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο και τα ομόλογα να προμηνύουν μια πανηγυρική "έγκριση" της κυβερνητικής αλλαγής που, όπως όλα δείχνουν, θα επιβεβαιωθεί στις 30 Ιουνίου. Με κέρδη άνω του 9% οι τράπεζες.

Τα ομόλογα

Ισχυρά ανοδική είναι και η αντίδραση των ελληνικών ομολόγων στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με την απόδοσή τους να καταγράφει ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των διεθνών και εγχώριων αναλυτών πως η προοπτική μίας νέας κυβέρνησης στη χώρα με φιλική προς τις επενδύσεις ατζέντα θα "ανεβάσει" τις διαθέσεις των funds απέναντι στα ελληνικά assets.

Οι αγορές "διαβάζουν" τα αποτελέσματα της χθεσινής τριπλής κάλπης στη χώρα ως ένα "σήμα" κυβερνητικής αλλαγής η οποία δεν θα βγάλει την Ελλάδα από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων αλλά αντίθετα θα τον ενισχύσει με περισσότερο αναπτυξιακές πολιτικές, με τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων να δείχνει πως την επόμενη ημέρα από τις γενικές εκλογές δεν θα προκύψει ένα αβέβαιο και ασταθές πολιτικό τοπίο, "ξεκλειδώνοντας" έτσι τις στρατηγικές των ξένων χαρτοφυλακίων.

Παράλληλα, η αγορά ελληνικών ομολόγων δέχεται ώθηση και από το θετικό κλίμα που επικρατεί στην υπόλοιπη αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των ισπανικών και των πορτογαλικών ομολόγων να κινούνται κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Η διατήρηση της ισχυρής πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο, ενισχύει την επενδυτική διάθεση προς τα assets της περιοχής και βάζει τέλος στους φόβους των μεγάλων αρνητικών εκπλήξεων από τα λαϊκιστικά κόμματα.  

Αν και τα εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα κέρδισαν αρκετό έδαφος στις ευρωκάλπες, η άνοδός τους δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο φοβούνταν οι επενδυτές, ενώ η επίδοση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων δείχνει την ισχυρή δέσμευση για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκή Ένωσης, διατηρώντας δύο τρίτα των εδρών στο κοινοβούλιο της ΕΕ.   

Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,005% με πτώση της τάξης του 10,6% από τα επίπεδα της Παρασκευής και σε νέα  ιστορικά χαμηλά. Αξίζει να σημειωθεί πως τα προηγούμενα ιστορικά χαμηλά είχαν σημειωθεί τον Ιούνιο του 2005 στο 3,21%. Σημειώνεται πως αυτή η απόδοση αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο για φέτος καθώς αν και στο ράλι του προηγουμένου διαστήματος το οποίο διακόπηκε λόγω της παροχολογίας της ελληνικής κυβέρνησης είχε μειωθεί σημαντικά, ωστόσο το χαμηλότερο επίπεδο που είχε φτάσει ήταν το 3,28 στα μέσα Απριλίου.

Όπως είχε σημειώσει σε πρόσφατη έκθεσή της η Axia Research, μία μεγάλη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της Κυριακής θα οδηγήσει σε ράλι τα ελληνικά assets. Συγκεκριμένα είχε τονίσει πως αν η N.Δ σημειώσει μια αποφασιστική νίκη, οι επενδυτές θα ξεκινήσουν να αποτιμούν μια μεγάλη νίκη του κόμματος στις γενικές εκλογές και έτσι θα αρχίσουν να επενδύουν στη χώρα νωρίτερα παρά αργότερα, δεδομένης επίσης της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς που θα τους χρειαζόταν χρόνο για να χτίσουν σημαντικές θέσεις.

Σε έκθεσή της νωρίτερα στο έτος είχε επισημάνει πως η προκήρυξη εθνικών εκλογών θα οδηγήσει επίσης σε ράλι την ελληνική αγορά. "Αν και η πορεία της ελληνικής αγοράς θα συνεχίσει να εξαρτάται από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών καθώς και των αναδυόμενων αγορών, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε έναν διαφορετικό κύκλο και έτσι οι εκλογές θα αποτελέσουν έναν ισχυρό καταλύτη που θα επιτρέψει στην ελληνική αγορά να αυτονομηθεί για ένα διάστημα", όπως είχε σημειώσει.

Capital.gr