Ενθαρρυντικά στοιχεία για το ποσοστό… ανοσίας της εγχώριας αγοράς εργασίας στο δεύτερο, σφοδρό κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού καταγράφει η έρευνα προοπτικών απασχόλησης της ManpowerGroup, με τη συμμετοχή 430 Ελλήνων εργοδοτών που καταγράφουν συγκρατημένα αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων για το πρώτο, δύσκολο τρίμηνο του 2021.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 14% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 11% προβλέπει μείωση και το 74% διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να ανέρχονται στο +3%. Βιομηχανία, κατασκευές και χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, κλάδοι δηλαδή που αντεπεξήλθαν και στο πρώτο lockdown, αναμένεται να προχωρήσουν έως τον ερχόμενο Μάρτιο σε προσλήψεις. Βέβαια, στον τομέα του τουρισμού η κατάσταση παραμένει ασταθής, αν και υπάρχουν κάποιες φωτεινές εστίες, καθώς οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται ελαφρώς με θετικό πρόσημο. Αναλυτικά, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αποδυναμώνονται κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Το 39% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει πως θα επιστρέψει στα προ COVID-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών, ενώ παγκοσμίως το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 41%. Από τους Ελληνες εργοδότες που προβλέπουν επιστροφή στα προ COVID-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών, η ισχυρότερη τάση προέρχεται από αυτούς που ανήκουν στον τουρισμό (58%), στις κατασκευές (44%) και στην πρωτογενή παραγωγή (40%).
Οι εργοδότες προσδοκούν να αυξήσουν τον αριθμό απασχολουμένων και στους επτά κλάδους οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο. Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί στον τομέα της βιομηχανίας/παραγωγής, όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +19%. Αλλά και οι εργοδότες του τομέα των κατασκευών καταγράφουν αξιοσημείωτα σχέδια προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του +12%, ενώ προοπτικές της τάξης του +11% καταγράφονται σε δύο κλάδους – στον τομέα χρηματοοικονομικών και υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, και στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα των λοιπών υπηρεσιών επίσης προβλέπουν σταθερές αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων, καταγράφοντας προοπτικές της τάξης του +7%, ενώ προοπτικές +2% και +1% καταγράφονται στον τομέα του εμπορίου (χονδρική και λιανική) και στον τομέα του τουρισμού, αντίστοιχα.
Αύξηση του αριθμού απασχολουμένων αναμένεται από τους εργοδότες σε 19 από τις 26 χώρες της περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ), με τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο να καταγράφονται σε Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία, ενώ από τους εργοδότες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελβετία και στην Αυστρία σημειώνονται οι πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων.
Ρούλα Σαλούρου Καθημερινή